Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. november 2006.
En sikkerhedskonsulent hos IBM kræver erstatning af IBM, fordi virksomheden med en hemmelig jobkartelaftale har forhindret ham i at få job hos andre virksomheder.
Claus Bobjerg Juul lægger nu sag an mod sin arbejdergiver, IBM.
Han kræver et halvt års løn i erstatning svarende til 180.000 kroner, fordi det ikke stod i hans ansættelseskontrakt, at han var bundet af mindst en jobkartelaftale. Nemlig den mellem IBM og A.P. Møller - Mærsk om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.
- Det handler for mig om, at jeg synes, det er noget svineri, at arbejdsgivere laver sådan nogle aftaler. Det strider rent ud sagt mod min etik og moral, fortæller han.
Dermed ender slagsmålet om de hemmelige jobkarteller nu i retten. Der bliver tale om en prøvesag, hvor fagforeningen, Prosa, der kører sagen for Claus Bobjerg Juul, vil have en dommer til at vurdere, om virksomheder med hemmelige aftaler, overtræder en paragraf i ansættelsesbevisloven, om at "væsentligt vilkår" for ansættelse skal stå i ansættelseskontrakten.
- Hvis aftaler, der hindrer medarbejderen i at få arbejde andre steder, ikke er væsentlige, så ved jeg snart ikke, hvad der er, siger leder af den juridiske afdeling Hanne Lykke Jespersen fra Prosa.
Professor i erhvervsret Ole Hasselbalch fra Handelshøjskolen i Århus kalder det da også et elegant juridisk træk. Han forklarer, at fagforeningen har fundet en smart juridisk tilgang til at bekæmpe de hemmelige aftaler.
- Det er både kreativt og elegant, juridisk set, at køre sagen i forhold til ansættelsesbevisloven, fortæller han.
Ole Hasselbalch afviser at spå om udfaldet af retssagen. Men han gør opmærksom på, at en dom til fordel for fagforeningen, åbner for, at en hel række andre forhold skal fremgå af ansættelseskontrakten.
Imidlertid mener fagforeningen, at IBM har overtrådt § 2 i ansættelsesbevisloven, der siger, at der i ansættelseskontrakter skal stå alle "væsentlige vilkår", der har betydning for ansættelsesforholdet.
Normalt gives ikke højere erstatning end 10.000 kroner for en overtrædelse af ansættelsesbevisloven, men loven åbner for i særlige grove tilfælde at give større erstatning.Og det går Prosa og Claus Bobjerg Juul altså efter med et krav om et halvt års løn i erstatning svarende til 180.000 kroner.
Sagen kan give IBM en økonomisk lussing. I første omgang omfatter retssagen kun én ansat hos IBM. Men Prosa, der kører sagen for deres medlem, fortæller, at retssagen kan komme til at omfatte erstatningskrav fra flere ansatte hos IBM. IBM Danmark beskæftiger næsten 7.000 medarbejdere i Danmark.
- Vi har så sent som i dag (onsdag, red.) hørt fra endnu en person, der overvejer at lægge sag an, siger leder af den juridiske afdeling Hanne Lykke Jespersen fra Prosa.
Samtidig kan det ulmende oprør for alvor tage fart, når Prosa i nærmeste fremtid vil holde medlemsmøder for IBM-ansatte, hvor medarbejderne vil blive orienteret om sagen.
Blandt de beviser, som Prosa vil fremføre, er Computerworlds afsløring i sidste uge af den hemmelige jobkartelaftale mellem A.P. Møller - Mærsk og IBM. En aftale, som ingen af de to virksomheders medarbejdere er blevet informeret om.
Endnu har Prosa ikke afgjort, om sagen skal rejses i Københavns Byret eller i Sø- og Handelsretten. Men den endelige dom falder nok først om flere år.
- Vi vil gå hele vejen. Også til Højesteret, hvis det bliver nødvendigt, siger Hanne Lykke Jespersen.
Lige nu forbederer Prosa sit juridiske angreb, men IBM har allerede modtaget en fax om erstatningskravet.
Det har trods gentagende henvendelser ikke været muligt at indhente en kommentar fra IBM.
Billedtekst: Prøvelse Claus Bobjerg Juul, sikkerhedskonsulent hos IBM, går nu i kamp mod de hemmelige aftaler, der forhindrer medarbejdere i at skifte job. Derfor anklager han nu, med it-fagforbundet Prosa i ryggen, IBM for overtrædelse af ansættelsesbevisloven.
Foto: Steffen Roland Nielsen
OriginalModTime: 23-11-2006 14:01:43