Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. januar 2007.
Femten it-virksomheder fra ti udviklingslande kommer til Danmark i næste uge og drøfter samarbejde med danske virksomheder om adgang til nye markeder, produkter og outsourcering.
Nga Huynh er vice director for Software Development Center i den vietnamesiske virksomhed Hpt Vietnam Corpora-
tion. Hun er en ud af femten repræsentanter for virksomheder, som danske erhvervsfolk kan møde på Udenrigsministeriets og Danidas stand på næste uges store ICT-messe i Øksnehallen. Messen er årets største mødeplads for it-branchen, som Computerworld er medarrangør af.
Nga Huynh er kommet herop med håb om at finde en samarbejdspartner inden for outsourcing og få hul igennem til EU og specielt det danske marked.
- Arrangementet giver os mulighed for at møde den danske it-branche, lære den danske forretningskultur at kende og besøge de danske it-virksomheder, der har en interesse i at outsource til Vietman, siger hun.
Nga Huynh kan tilbyde danske virksomheder at udføre en lang række softwareydelser. Og manglen på kvalificeret it-arbejdskraft herhjemme betyder, at virksomheder som Hpt Vietnam Corporation er en yderst attraktiv samarbejdspartner.
Manglen på arbejdskraft var netop en af grundene til, at danske Bording Data A/S gik i gang med at etableret et joint venture med en virksomhed i et andet udviklingsland, Bangladesh.
- Det bliver formodentlig endnu sværere at skaffe kvalificeret arbejdskraft i fremtiden. Derfor må vi gøre noget aktivt, siger administrerende direktør Ernst Lykke Nielsen fra Boarding Data A/S.
På en delegationsrejse til Bangladesh i 2005 fandt virksomheden netop den partner, den søgte.
- Vi skulle finde nogen, der for det første var interesserede i et joint venture og derfor havde en vis størrelse. For det andet er det i et land som Bangladesh vigtigt, at virksomheden, vi indleder et samarbejde med, forstår at modstå de store problemer med korruption, der er i Bangladesh, siger han.
Han advarer danske virksomheder mod at tro, at det bare handler om at søge penge hos Danida, og man så nogle dage efter har en billig arbejdskraft siddende dernede.
- Vi bruger en del folk herhjemme til hele projektet og forudser, at vi kommer til at bruge mange ressourcer, så det er bestemt ikke bare sådan at gøre, siger han.
Omvendt fremhæver Ernst Lykke Nielsen den måde, de danske medarbejdere bliver internationaliseret på som en stor styrke.
- Vi lever i en globaliseret verden og vil gerne gøre vores egne erfaringer. Vi kunne vælge at alliere os med en af de udmærkede virksomheder, som støtter etablering af outsourcing til blandt andet Indien, hvor det meste formodentlit kører på skinner. Nu skal vi i stedet opbygge en struktur, hvor vores medarbejdere skal hjælpe med at uddanne folkene dernede, siger han.
Faktaboks:
Business to Business-programmet
Samlet budget i 2007 på 200 millioner kroner.
Støtte op til 100.000 kroner i kontaktfasen til rejser, m.m.
Støtte op til en million kroner i forberedelsesfasen. Det kan være studier af markedet eller pilotprojekter.
Støtte op til fem millioner kroner (inklusive penge til de første to faser) i projektfasen. Projekterne skal være udviklende i bred forstand. Det vil sige, at det at oprette nye arbejdspladser i udviklingslandet i sig selv er udvikling. Hvert enkelt projekt bedømmes separat.
OriginalModTime: 11-01-2007 13:56:54