Politiet må selv finde pengene til at bekæmpe netbanktyve

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. februar 2007.


Efter det historiske netbankindbrud, hvor danske bankkunder mistede 2,6 millioner kroner, kræver Finansrådet et bedre internationalt politisamarbejde. Men politiet får ikke flere midler til det, lyder det fra et flertal i Folketinget

Styrk det internationale politisamarbejde.
Det er det, der skal til, for at bekæmpe indbrud i netbanker, mener kontorchef Birgitte Mikkelsen fra Finansrådet. Hendes anbefaling kommer efter, at danske netbankkunder er blevet lænset for 2,6 millioner kroner.
Den baltiske bande, der står bag indbruddene, er svær at få fingre i, fordi det danske politis internationale samarbejde går for langsomt.
"Det eneste område, hvor vi kan se, at der er langsommelig adfærd, er på tværs af grænserne. Der kunne vi godt tænke os, at internationalt politisamarbejde fungerede bedre," siger Birgitte Mikkelsen.
Opråbet bliver taget meget alvorligt af retsordfører og næstformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup. Han vil ved først givne lejlighed spørge justitsminister Lene Espersen (K), om der er nok ressourcer og kompetencer på området.
Peter Skaarup afviser dog, at politiet skal have flere penge. Puljen ligger fast frem til 2010, men der kan eventuelt byttes rundt på nogle midler, siger han.
Opbakning fra SF
Peter Skaarup får opbakning fra en uvant kant i folketingssalen, nemlig fra SF's retspolitiske ordfører Anne Baastrup.
"Nu har der været et fald i almindelige bankrøverier, så må politiet altså selv kunne finde ud af at omprioritere deres ressourcer, så de går til at opklare denne nye type af bank­indbrud. Også selvom de går på tværs af landegrænser," siger Anne Baastrup.
Dansk Industri fastholder, at det er bydende nødvendigt, at der gøres noget på området.
Konsulent Henning Mortensen pointerer, at politireformen og organisatoriske omstruktureringer i sig selv ikke hjælper til at opklare den grænseoverskridende kriminalitet.
"Men om det er folketingspolitikerne eller politiet, der skal løse problemet, må man hellere spørge politiet om," siger han.
Det samme mener justitsminister Lene Espersen. Hun afviser helt at kommentere kritikken, men henviser til politiet.
Politiet venter på data
Hans Henrik Jensen er chef for NITEC, der er den specialenhed hos Rigspolitiet, der bekæmper it-kriminalitet. Han forstår godt, at bankerne vil have opklaret indbruddet her og nu.
"Det ville jeg også gerne. Og jeg vil også meget gerne kunne fortælle, at vi har fanget dem i morgen, men al kriminalitet, der er grænseoverskridende, tager tid," siger Hans Henrik Jensen.
Han forklarer, at man i den konkrete sag venter på data fra servere i Ukranie og USA. Og man har været i kontakt med norske, svenske, tyske og baltiske politienheder.
Men både i sager om narko og it-kriminalitet, der går på tværs af landegrænser, skal man igennem en række administrative forløb, der trækker tiden ud.
Derfor afviser Hans Henrik Jensen også, at politiet ikke gør det godt nok i det internationale samarbejde i dag. Han fortæller dog, at politiet løbende arbejder på at gøre det endnu bedre. Det sker for eksempel ved at opbygge netværk til forskellige lande.
Kriminalitet kræver mere internationalt samarbejde
Hans Henrik Jensen erklærer sig enig i Teknologirådets forudsigelse om, at it-kriminalitet i stigende grad vil udfordre politiets evne til at arbejde på tværs af grænser.
"Men det adskiller sig altså ikke fra andre typer af kriminalitet. Det er vigtigt at slå fast," siger han.
En af anbefalingerne i Teknologirådets rapport er meget lig udmeldinger fra Finansrådet og Dansk Industri.
Teknologirådet mener, at politiet bør styrke det internationale politisamarbejde yderligere.
Alt tyder imidlertid på, at politiet må trimme sin egen organisation for at opruste det internation ale samarbejde. Politikerne står ikke ligefrem i kø for at hjælpe med ekstra ressourcer.
"Politiet har fået ufattelig mange penge de seneste år," siger retspolitisk ordfører Line Barfod fra Enhedslisten.
Hun mener i stedet, den manglende fokus på it-sikkerhed i Danmark bør rettes op ved at satse på forskning i it-sikkerhed.
Også socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup afviser al snak om flere penge.
"Der er afsat penge i politiforliget. Nu må politiet se at blive bedre på dette område og hvis det er nødvendigt selv omprioritere deres indsats­områder," siger hun.

faktaboks: Teknologirådet anbefaler forbedringer
Teknologirådet udgav for nylig en rapport om sikkerhedsproblemerne på tværs af grænserne. Arbejdsgruppen bag rapporten kom med en række forslag til forbedringer af politiets indsats.

Den internationale indsats og koordineringen af indsatsen i Danmark stod højt på listen. To forslag, som ikke er en del af den aftale om politiet, som et bredt flertal i Folketinget vedtog sidste år.

billedtekst betænkelig?Peter Skaarup, formand for retsudvalget og retsordfører for Dansk Folkeparti, vil have justitsministeren til at svare på, om der er nok ressourcer og kompetencer til at bekæmpe netbanktyverier. Han afviser dog, at politiet skal have flere penge. Foto: Scanpix

OriginalModTime: 22-02-2007 14:54:09




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere