Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. marts 2007.
Danskerne har akut behov for at vide mere om it-sikkerhed. Videnskabsminister Helge Sander (V) kritiseres for at have svigtet befolkningens it-sikkerhed.
Der er et historisk stort behov for, at danskerne kan beskytte sig selv i den digitale verden. Alligevel er hver anden dansker dårlig til it-sikkerhed, viser en rapport fra IT- og Telestyrelsen.
"Det vil hæmme it-udviklingen i Danmark," frygter direktør Christian Wernberg-Tougaard fra Unisys, der sidder i den arbejdsgruppe under Teknologirådet, der arbejder med it-sikkerhed.
Sikkerhed er forudsætningen for tryghed, der igen er forudsætningen for, at befolkningen vil bruge de digitale services.
"Derfor er det en katastrofe, hvis vi ikke får rettet op på det videnunderskud, som danskerne har," siger han.
Og den opfattelse står han ikke alene med.
Massiv kritik
Hos Dansk Industri og DK-Cert, der er en organisation som overvåger it-sikkerheden i Danmark, mener man, at advarselslamperne lyser for fuld styrke.
Sikkerhedskonsulent Preben Andersen fra DK-Cert peger på den seneste udvikling med trusler mod netbanksikkerheden, og at den digitale signatur øger behovet for at ruste danskerne på den front.
"Det bedste er desværre helt traditionelt at fortælle kunderne, at de skal huske at opdatere deres antivirus," var reaktionen fra Jacob Øst Hansen, der er sikkerhedschef hos Nordea, da danske netbankskunder blev flået for 2,6 millioner kroner for nylig.
Og da Computerworld beskrev, at det er muligt at bruge gamle passwords til den digitale signatur, var reaktionen fra IT- og Telestyrelsen: "vi gør løbende et stort arbejde for at informere om sikkerheden. Men vi kan jo ikke tvinge folk til at læse det og slet ikke til at forstå det."
De to hændelser viser, at danskerne skal vide meget mere om it-sikkerhed.
"Det er ikke de digitale løsninger, der er piv-usikre. Det er spørgsmålet om at lære befolkningen, hvordan de anvender dem sikkert. Og desværre er it-sikkerhed rigtigt uklart for rigtig mange mennesker," siger Christian Wernberg-Tougaard og henviser til rapporten fra IT - og Telestyrelsen.
Udviklingen er bekymrende, mener sikkerhedskonsulent Henning Mortensen fra Dansk Industri. Han synes, at man sætter den store indsats for at få folk til at bruge digitale services på spil.
"Manglende tryghed vil føre til, at den digitale forvaltning bliver en fiasko, fordi ingen vil bruge den. Staten spiller en væsentlig rolle. Det er helt afgørende, at den gør noget," siger han.
Minister flygter fra ansvar
De Radikales digitaliseringsordfører, Morten Østergaard, er stærkt utilfreds med videnskabsminister Helge Sanders indsats.
"Jeg mener, at ministeren groft undervurderer behovet for en indsats for større it-sikkerhed. Det er en eklatant mangel på rettidig omhu. Vi har behov for, at færdselssikkerheden på nettet kommer øverst på dagsordenen," siger han.
Morten Østergaard bakkes op af it-ordfører Magnus Heunicke fra Socialdemokraterne.
"Det virker, som om man i regeringen har haft den opfattelse, at danskernes fokus på og viden om it-sikkerhed automatisk ville følge med udviklingen af de digitale muligheder. Men det er jo slet ikke tilfældet. Det paradoksale er, at Helge Sander faktisk har skåret ned på dette område," siger han.
Fra Dansk Folkepartis it-ordfører Jørn Dohrman lyder mindre kritiske røster. Han mener ikke kun, der bør skydes på ministeren.
"Bankerne og styrelsen må simpelthen oppe sig. De skal ikke bare pege på, at det er danskerne, der er dårlige til it-sikkerhed, de må altså også selv gøre noget, nu når bankerne har sparet en masse medarbejdere væk i filialerne. De skal ikke bruge det her med befolkningens manglende evner som skjold for ikke selv at gøre noget," siger han.
Dansk Folkeparti står nu alene med den holdning. Også Enhedslistens it-ordfører Per Clausen mener, at det er danskernes viden, der bør fokuseres på nu.
"Indsatsen er helt utilstrækkelig og står i direkte modstrid med regeringens formulerede ønske om, at Danmark skal være et foregangsland på it-området. Det forudsætter en målrettets indsats for at øge it-sikkerheden blandt befolkningen," siger han.
Henviser til kampagne
Videnskabsminister Helge Sander har tidligere peget på, at kampagnen "Netsikker nu!" skal løfte danskernes viden om it-sikkerhed.
"Det er ikke godt nok, at kun halvdelen af danskerne er med, når det gælder sikkerhed. Så selvom der er sket en lille stigning i kendskabet til it-sikkerhed og brugen af it-sikkerhedsprodukter i forhold til sidste år, er det vigtigt, at vi nu supplerer det seneste års indsats over for børn og unge med indsatser rettet mod andre grupper. Blandt andet har vi valgt, at borgere fra 60 år og opefter skal være målgruppen i dette års "Netsikker nu!"-kampagne," sagde videnskabsministeren i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten fra IT- og Telestyrelsen.
Til kampagnen er knyttet to fuldtidsansatte i IT- og Telestyrelsen. Og i 2006 var afsat 900.000 kroner til markedsføring.
Til en anden kampagne under Den Digitale Taskforce, der skulle få borgerne til at bruge de digitale services, blev brugt tolv millioner kroner. Heraf blev de seks millioner kroner alene brugt til reklame. Bag kampagnen stod ud over Den Digitale Taskfoce et par håndfulde myndigheder, der var med til at finansiere den.
Også til "Netsikker Nu!"-kampagnen er der tilknyttet en række partnere som Microsoft og Nordea. De bidrager ved at afholde udgifterne til egne events i forbindelse med kampagnen.
Minimal effekt
I evalueringen af "NetsikkerNu!"-kampagnen henvises der til sikkerhedsrapporten fra IT- og Telestyrelsen, der viste, at kampagnen havde en minimal effekt.
Der var sket en lille stigning i kendskabet til og efterlevelse af it-sikkerhed, men til gengæld var forståelsen for og accept af, at der skal gøres en indsats på sikkerhedsområdet på samme niveau som for to år siden.
Videnskabsminister Helge Sander er i Australien i denne uge, men vil besvare kritikken i næste uges udgave af Computerworld.
Sidehistorie
Uafhængigt it-råd måske på vej
Et nyt uafhængigt it-råd skal stå for at oplyse befolkningen om it-sikkerhed. Akkurat som Rådet for Større Færdelssikkerhed gør det om trafiksikkerhed. I hvert fald hvis det står til Enhedslisten, der har stillet forslaget i folketinget.
"Helge Sander (videnskabsminister, red.) har reelt forringet forholdene på området ved at nedlægge det gamle it-sikkerhedsråd. Det er vores opfattelse, at et nyt råd vil være i stand til at give it-sikkerheden et kraftigt løft," siger it-ordfører Per Clausen, Enhedslisten.
Politikere afventende
Folketingets partier vil endnu ikke melde klart ud om, om de vil stemme for eller imod forslaget. De afgørende stemmer ligger hos Dansk Folkeparti.
"Vi vil først se nærmere på forslaget fra Enhedslisten. Men it-sikkerhed skal være i højsædet. Alle må gøre en indsats. Og måske er Enhedslistens forslag en mulighed," siger it-ordfører Jørn Dohmann, Dansk Folkeparti.
Socialdemokraterne udtrykker sig lidt mere klart.
"Samtlige partier kritiserede stærkt Helge Sander, da han nedlagde det hidtidige it-sikkerhedsråd og erstattede det med det tandløse panel. Så jeg forventer, at vi kan samle flertal for noget, der minder om Enhedslistens forslag," siger it-ordfører Magnus Heunicke, Socialdemokraterne, der dog også først vil se den økonomiske model bag rådet.
Central placering
De Radikales digitaliseringsordfører Morten Østergaard siger, at deres stemmer afhænger af videnskabsministerens adfærd.
"Der findes i dag et it-sikkerhedsråd under Dansk-IT. Hvis ministeren vil tage dette under vingerne og gøre dets anbefalinger til sine, behøver vi måske ikke et nyt råd. Det afgørende er, om ministeren vil tage problemet alvorligt. Så derfor kan vi meget vel ende med at stemme for et nyt råd, medmindre ministeren ændrer signaler og adfærd," siger han.
Faktaboks:
Enhedslistens forslag
Formålet med Rådet for større it-sikkerhed er:
at udbrede kendskabet til sikker færden på internettet
at gennemføre kampagner eller støtte projekter generelt og blandt udvalgte målgrupper med henblik på at udbrede kendskabet, hvordan man bruger internettet sikkert
at være et sted, hvor alle kan henvende sig og få gode råd om sikker færden på Internettet
at virke for sikkerhedsfremmende foranstaltninger i brugen af internettet
at gøre det politiske system opmærksom på it-sikkerhedsmæssige problemer, som indebærer eller kræver lovgivning.
Rådet skal være uafhængigt af politiske og økonomiske særinteresser. Det foreslås, at rådet oprettes som en selvejende institution. Midlerne til rådets arbejde tilveje-bringes ved hjælp af en bevilling på finansloven efter samme retningslinier, som gælder for Det kriminalpræventive råd og Rådet for større færdselssikkerhed.
billedtekst: sikkerhed En rapport fra IT- og Telestyrelsen viser, at hver anden dansker er dårlig til it-sikkerhed.
OriginalModTime: 01-03-2007 14:06:07