Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. august 2007.
Nicholas Negropontes børnecomputer presser priserne i bund. OLPC-projektet trækker et kølvand af billige discount-computere med sig. En række af de helt store firmaer er allerede klar med super billige bærbare computere.
møse 100-dollar computer bliver en succes i den tredjeverden, er endnu uvist, men det meget omtalte projekts hensigt om at skabe en god, solid og billig computer ser ud til at få indflydelse på resten af pc-branchen. Det betyder, at de bærbare computere med stor sandsynlighed bliver markant billigere. Branchen spår mere end en halvering inden for to år.
"Det vil overraske mig meget, hvis de billigste bærbare computere koster meget mere end 1.500 kroner om et par år," siger Lasse Frost, der er administrerende direktør i danske Zepto.
Hård fødsel
Da One Laptop Per Child-projektet (OLPC) blev søsat, var der kritiske røster fra mange hardware- og software-producnter, som erklærede målet om at skabe en komplet pc til 100 dollar for fuldstændig urealistisk. Nu ser verden dog helt anderledes ud.
Alle vil være med på vognen og flere af de store pc-producenter øjner uden tvivl et lukrativt marked for de billige computere, og det vil de ikke gå glip af.
"OLPC-projektet har bevist, at det kan lade sig gøre at producere en meget billig computer," siger Anders Elbak, der er Research Manager i analysehuset IDC Nordic. "Det har de øvrige producenter måttet sande, og det kan give billigere computere."
XO, som den lille børnecomputer er blevet døbt, er nemlig ved at være en realitet, og de billige pc'er spreder sig nu til mange forskellige producenter. Dell har en, Intel har en, Lenovo har en, Asustek har en og Medison siger, de har en.
Alle disker de op med meget billige computere, der kan tage hånd om de basale computeropgaver. Kendetegnende for dem er, at de kombinerer gammel teknologi og hardware på en ny måde. Eksempelvis er den traditionelle harddisk ved at blive udfaset til fordel for flash-hukommelse. Skærmene er små, og så er maskinerne udrustet med open source-software. Noget, der på langt sigt kan være med til at give software med åben kildekode et ordentligt skub ind på markedet.
Spørgsmålet er dog, om de basale og prisbillige maskiner vil vinde indpas på vores breddegrader, og om der i det hele taget er et marked for dem i lande som Danmark. Det er der blandede meninger om blandt eksperter og producenter.
"Jeg tror ikke, der vil være et stort marked i Danmark og Nordeuropa for de meget skrabede modeller. Vi har efterhånden en lang pc-tradition, og vil ikke nøjes med en computer, der skal trækkes op med et håndsving og kun har en 7-tommer skærm," siger Anders Elbak.
"Der, hvor de billige pc'er kan få indflydelse, er på de generelle priser på computere, der med tiden kan blive tvunget længere ned," siger han.
Den administrerende direktør hos computerproducenten Zepto er enig i vurderingen om, at priserne vil gå ned, men han mener dog, at der er plads til de helt billige maskiner på markedet.
"Hvis det var muligt, ville vi gerne sælge maskiner til 800 kroner, det er der helt sikkert et marked for," siger Lasse Frost, Zepto.
"Jeg tror dog, at de fleste gerne vil betale lidt mere for at få en mere kraftfuld maskine."
Lasse Frost mener ikke, at det bliver aktuelt i nærmere fremtid, da priserne på komponenter ikke tillader, at den samlede udgift kan presses til det lave niveau.
Nyt marked for Intel
På trods af, at de helt billige modeller ikke spås den store fremtid i Danmark, er der ingen tvivl om, at flere af de store pc-producenter øjner et lukrativt marked for de billige computere, og det vil de ikke gå glip af.
Folkerige nationer som Kina, Indien og Pakistan eller det afrikanske kontinent byder på enorme kundepotentialer. Derfor er firmaer som Asustek, der er verdens største producent af bundkort, og Intel, som er verdens største chip-producent, helt fremme i skoene.
Et af de seneste skud på stammen, kommer da også fra Asustek, der vil fremstille en super billig elev-computer. Allerede i april luftede Asustek og Intel planer om et samarbejde, der skulle udmønte sig i en række billige bærbare baseret på Intels Classmate pc-platform.
Den beslutning blev af mange set som en direkte udfordring til børnecomputeren fra Nicholas Negroponte.
Der har da også været en hård kamp mellem blandt andre Intel og OLPC-projektets leder Nicholas Negroponte. Intel var i begyndelsen af OLPC's levetid meget skeptiske over for projektet, men gik efter nogen tid selv i gang med at producere deres ClassmatePC. Det fik Nicholas Negroponte til at blive aldeles rasende og i et interview til tv-programmet 60 Minutes på den amerikanske tv-station CBS, gik han i direkte konfrontation med Intels strategi.
"Intel forsøger at drive os ud af markedet, og de skulle skamme sig," lød den hårde kritik dengang fra Nicholas Negroponte.
Negroponte har ved flere andre lejligheder fremført lignende kritik af Intel. Han mener, at baggrunden for konflikten er den indædte rivalisering mellem chip-producenterne AMD og Intel.
I dag er vindene vendt, og de to tidligere konkurrenter har slået pjalterne sammen i en fælles kamp. Hen over sommeren har Intel nemlig meddelt, til stor overraskelse for mange, at de vil samarbejde med OLPC-projektet. Noget, der kan betegnes som et solidt håndtryk mellem de to ærkerivaler fra AMD og Intel.
Intel har brugt omkring 5,3 milliarder kroner på uddannelsesrelaterede initiativer siden firmaet blev grundlagt. Ifølge direktøren fik det firmaet til at overveje, hvordan man kunne gøre endnu mere for børn og uddannelse. Det medførte samarbejdet mellem OLPC og Intel.
Aftalen betyder, at de to firmaer vil arbejde sammen både på teknologi- og læringsfronten, og Intel bliver nu også en del af OLPC-rådet.
På kort sigt vil Intel dermed støtte to forskellige bærbar-programmer, men Intels ClassmatePC, der er platform for mange af de helt billige maskiner, vil uden tvivl også få en dominerende position på et eventuelt konsummarked.
Prisen presses
Fælles for næsten alle de billig-projekter, som i øjeblikket er i gang, er, at computerne fremstilles til en målgruppe blandt verdens fattigste. Lenovo og Dell vil eksempelvis have fat i de kinesiske bønder, og XO-computeren er ligeledes et redskab til at gøre den fattige del at verden klogere.
Anderledes er det med et andet og meget omdiskuteret billigprojekt, som den svenske virksomhed Medison står i spidsen for. De vil sælge bærbare computere til bare 840 kroner.
Celebrity, som maskinen er blevet døbt, henvender sig i modsætning til de øvrige billig-pc'er til konsummarkedet på vores breddegrader.
Firmaet kæmper i øjeblikket mod intense påstande om, at virksomhedens tilbud er et marketingstunt og, at det er et forsøg på at franarre kunderne deres penge. Firmaets direktør påstår dog hårdnakket over for Computerworld, at de billige maskiner bliver en realitet.
Andre pc-producenter mener dog stadig, at tilbudet lyder for godt til at være sandt.
"Jeg tror dog ikke på, at priserne i nærmere fremtid kommer helt ned på det niveau, som eksempelvis Medison reklamerer med," siger Lasse Frost fra Zepto, og han stiller sig således skeptisk over for firmaets markedsføring.
Hvad enten det er fup eller fakta, er det interessante ved Medison, at de har taget hul på bylden i forhold til at sælge helt billige maskiner til masserne.
Nicholas Negropontes billige folke-pc kan således - på trods af at hensigten er en helt anden - ende med at vende op og ned på priserne på hele markedet for bærbare computere og give markant lavere pc-priser.
Billedtekst 1: Pioneren OLPC-projektet kan ende med at vende op og ned på priserne på hele markedet for bærbare computere.
Billedtekst 2: Kopien Intels ClassmatePC blev lanceret i maj, og den danner platform for flere af de øvrige billige maskiner.
Billedtekst 3: Medløberne It-producenten Asustek sender i tredje kvartal en bærbar computer på markedet til bare 1.075 kroner. Den udstyres med Intel-processor og Linux styresystem. (Øverst)
Medison Celebrity henvender sig i modsætning til de øvrige billig-pc'er til konsummarkedet på vores breddegrader.
Billedtekst 4: Forgangsmand Nicholas Negroponte er stifter og bestyrelsesformand i non-profit-organisationen One Laptop Per Child (OLPC). Selvom projektet er blevet mødt med en del skepsis, har det sat gang i udviklinegn af superbillige bærbare pc'er. Arkivfoto
Billedtekst 5: Så meget brugt bærbar får man for kr. 1.000
Compaq ARMADA E700, 400 MHz, 256 megabyte ram, 14-tommerskærm, 14.1-tommer TFT XGA display, 3com netværkskort og internt cd-drev. Der medfølger ingen software, men maskinen skulle ifølge annonceteksten, der er fundet i den Blå Avis, være i pæn stand. Pris kr. 1.000.
OriginalModTime: 16-08-2007 14:23:44