Artikel top billede

Foto: Kerem Yucel.

Hillerød genindfører it-vagt efter december-nedbrud

Hillerød Kommunes økonomiudvalg har onsdag genindført den 24/7-vagt, som i december kunne have reddet it-systemerne efter nedbrud.

Hillerød Kommune besluttede onsdag at genindføre den vagtordning, der i midten af december kunne have afværget et it-nedbrud, som sendte store dele af de kommunale systemer i sort. 
 
Beslutningen blev truffet af kommunens økonomiudvalg og betyder, at vagtordningen efter at være sparet væk i 2010 kan være i kraft igen inden længe.
 
Det fortæller digitaliseringschef i Hillerød Kommune, Søren Kristensen.
 
"Nu beder jeg vores forhandlingschef om, at vi genoptager vores aftale med HK om tilkaldevagtordning, og så kan den være i kraft om få dage, hvis ellers HK siger ja," siger Søren Kristensen. 
 
Sparede vagten væk
Tilkaldevagt-ordningen blev oprindeligt indført efter et større nedbrud i Hillerød Kommune i 2009. Men en sparerunde i 2010 kostede ordningen livet og frigjorde 200.000 kroner til andre formål.
 
Imidlertid betød nedbruddet i julemåneden, hvor en lang række systemer var ude af drift, at kommunen ifølge Frederiksborg Amts Avis endte med at bruge 100.000 kroner på teknikere og konsulenter som følge af nedbruddet.
 
Den genindførte vagtordning består i, at en tilkaldevagt automatisk modtager en alarm hvis kommunens it-systemer fejler.
 
"På det kritiske system har vi leverandøren til at foretage overvågningen. Det er en tilkaldevagtordning," siger Søren Kristensen. 
 
Sikrere kølestyring
Ud over at genindføre vagtordningen er der ifølge Søren Kristensen også sat penge af til at forbedre driftssikkerheden på det fejlramte køleanlæg, som fik temperaturen i kommunens serverrum til at stige til mere, end serverne kunne klare på den frostkolde nedbrudsnat.
 
I lyset af nedbruddet er Søren Kristensen naturligvis godt tilfreds med, at vagtordningen bliver genindført.
 
"Vi har løst det konkrete problem. Men parallelt med det sker der en stadig større afhængighed af digitalisering," siger Søren Kristensen. 
 
Derfor mener han, at der er behov for efterfølgende at se på, om der er andre systemer, som skal behandles som kritiske systemer.
 
Det vil ifølge digitaliseringschefen dimensionere, hvordan hele infrastrukturen, back-up og eventuel replikering vil blive bygget. 

"Det vigtige er, at der er sammenhæng mellem det, vi leverer, og det, som bliver efterspurgt," siger Søren Kristensen. 
 
Systemstatus skal genovervejes
Søren Kristensen fortæller, at han derfor vil gennemgå de eksisterende service level agreements (SLA) for at finde ud af, om de enkelte systemer skal have omdefineret deres status.
 
"Er der nogen af systemerne, som vi skal betragte som kritiske, selvom vi ikke har gjort det før? Eller er der nogen af dem, vi i virkeligheden kan sænke beredskabet på?" spørger han.
 
Dermed er meningen at omprioritere systemerne for at fastslå, om det er de rigtige systemer, der betragtes som kritiske.
 
"Et eksempel kunne være mailsystemet. Er vi mere afhængige af det, end vi egentlig var opmærksomme på i den sidste udgave af vores SLA," tilføjer Søren Kristensen.
 
Netop mailsystemet i Hillerød Kommune gik i sort under nedbruddet i midten af december og blev igen som en følgevirkning ramt af endnu et nedbrud mellem jul og nytår.

Læs også:
Her er Hilllerød Kommunes reaktion efter nedbrud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere