Test: Sådan får du en lynhurtig ekstern harddisk
Når det gælder ekstern lagerplads, har eksterne harddiske længe været et interessant alternativ til de velkendte USB-nøgler.
Årsagen er den enkle, at prisen per gigabyte er anderledes attraktiv, når vi bevæger os op i de større kapaciteter, hvor USB-nøglernes priskurve simpelthen går gennem loftet - og de små flash-drev bliver begrænset på kapaciteten.
Samtidig er det muligt at fremstille eksterne harddiske på 2,5 tommer, der velvilligt tikker af sted blot med strøm fra computerens USB-port.
Den mekaniske indmad i etuiet betyder, at du ikke kan smide om dig med harddisken, men derudover er der tale om et attraktivt lagringsmedie, hvor du eksempelvis kan anskaffe 500 gigabyte mobil lagerplads til en rimelig penge. Med det nye interface USB 3.0 - arvtageren til det velkendte USB 2.0 - er overførselshastigheden endda blevet drastisk forbedret.
Problemet er dog, at selvom almindelige eksterne harddiske med USB 3.0 bliver væsentligt hurtigere, hvis pc'en også er udstyret med de nye blå USB 3.0-stik, så er mekanikken i harddiskens indre ikke i stand til at udnytte de flotte teoretiske tophastigheder.
Kingston eliminerer problemet
For at sætte tingene lidt i relief kan vi fremhæve, at USB 2.0 leverer en teoretisk overførselshastighed på op til 60 megabyte per sekund. Med en sådan hastighed kan du overføre en typisk dvd-iso på 4,7 gigabyte, fra din computer og over på dit eksterne drev, på omkring 1 minut og 18 sekunder.
Til sammenligning lover USB 3.0 teoretiske hastigheder på op mod 600 megabyte per sekund, hvilket vil sige, at den samme fil allerede ville være flyttet efter knap 8 sekunder.
Almindelige harddiske formår ikke at levere overførselshastigheder, der kommer bare i nærheden af USB 3.0-standardens højtflyvende maksimum. Da vi sidst testede en ekstern harddisk med USB 3.0, nåede vi eksempelvis en læsehastighed på godt og vel 139 megabyte per sekund. Selvom fremgangen var stor sammenlignet med USB 2.0, var der stadig meget langt op til det ydelsesmæssige loft, som i praksis må forventes at være omkring 400 megabyte per sekund.
Hukommelsesproducenten Kingston er netop kommet med firmaets bud på en ekstern disk, der kombinerer USB 3.0-interfacet med SSD-teknologi. Du kan altså vinke farvel til bevægelige dele, fordi disken er baseret på flash-teknologi, og det giver forhåbning om, at den nyeste USB-standard kan blive udnyttet væsentligt bedre, fordi SSD-diske giver væsentligt mere tillokkende hastigheder.
Resultatet er et dyrt, men også meget potent eksternt lager, som vi har tilsluttet både USB 2.0- og 3.0-standarderne og testet løs.
Så hurtigt spurter disken
Hvordan yder Kingstons HyperX Max 3.0-disk så? Vi har testet med en stationær pc baseret på Intels Core i7-2600K-processor, et Intel Desktop Board DP67BG og fire gigabyte DDR3-hukommelse fra Exceleram.
Vi ser ikke en ydelse, der er 10 gange højere end det, harddisken kunne levere gennem USB 2.0 - som man måske kunne tro.
De nævnte hastigheder er som sagt rent teoretiske og umiddelbart, endnu, ikke praktisk mulige. I den virkelige verden spiller en række andre faktorer ind. Hvis du kopierer en fil fra en disk til en anden, kan der for eksempel ikke skrives hurtigere til den ene disk, end der kan læses fra den anden. Ikke desto mindre ser vi en betragtelig ydelsesforbedring med hastigheder, der er op imod seks gange højere i den nye USB-standards favør.
Du kan altså låse op for en fartsynder af en ekstern disk, som Kingstons HyperX Max 3.0, hvis du opgraderer til den nye datastandard i din stationære eller bærbare pc.
Som eksternt lager tilbyder den SSD-baserede løsning to ting, der for mange er attraktive. Et er hastigheden, som vores test afslører. En anden er robusthed. Mange har oplevet deres konventionelle eksterne harddisk give op, hvis den eksempelvis er blevet tabt på gulvet, eller måske er den blevet rystet lidt for voldsomt under fragt.
Dette vil man langt fra opleve lige så ofte med en SSD-disk. Grunden er ligetil og simpel: SSD-diske har ingen bevægelige dele. Derfor er HyperX MAX 3.0 et betragtelig mere robust produkt end konventionelle eksterne harddiske.
Det køber dine penge dig
Kingston nye eksterne SSD-disk er på 128 gigabyte og koster omkring 2.000 kroner. De fleste, der er interesserede i en ekstern harddisk, kan typisk ikke nøjes med, hvad der i dag er beskedne 128 gigabyte, når mellem 500 gigabyte og to terabyte er gængse alternativer for betragteligt færre penge.
Med tanke på de forskellige arbejdsopgaver, den gennemsnitlige bruger benytter sin eksterne harddisk til, så er det svært at retfærdiggøre købet af Kingstons eksterne monster-disk.
Har du dog et specielt behov, hvor hastighed er altafgørende, så er HyperX Max 3.0 lige noget for dig.