Artikel top billede

Guide: Sådan bruger du din computer som mediecenter

Kunne du godt tænke dig et mediecenter, men vil du ikke lænse tegnebogen? Din eksisterende computer kan blive bedste venner med stuealteret, uden at det behøver at koste dig en krone. Vi har prøvekørt den mest populære mediecenter-software. Kom i gang her.

1. Guide: Sådan bruger du din computer som mediecenter

Tidligere var tv og computer to forskellige enheder, som ikke havde synderligt meget med hinanden at gøre. Sådan er det ikke længere.

Computeren og tv'et er ved at smelte sammen, og heldigvis for det. Vi har efterhånden fået digitaliseret en stor del af vores liv. Vores billeder er blevet digitale, musikken er blevet digital, og næste trin er vores film og serier.
 
Desværre er det sådan, at de store tjenester, som tilbyder streaming af serier og film, ikke fungerer i Danmark, da rettighederne ikke er på plads. Du kan dog i teorien rippe dine dvd'er og Blu-ray-film til et format, som kan lagres og ses på computeren. Men nu hvor vi har alle vores medier på computeren, hvordan får vi dem så op på stuealteret?

Vi har kigget nærmere på noget af den software, som forvandler computeren til et mediecenter, der kan ekspedere videoklip, musik og billeder op på fladskærmen med rekordhastighed.

Hvad kræver det?

Du skal naturligvis have en computer og et tv. Det er nemmest, hvis både din computers grafikkort og dit tv er udstyret med HDMI-tilslutninger. De fleste computere, som er købt inden for de sidste to år, har sandsynligvis HDMI-tilslutning, og langt størstedelen af danskernes fladskærme er ligeledes bestykket med HDMI. Nu skal du blot bruge et HDMI-kabel til at forbinde de to, og så er du oppe at køre.

Har du ikke en fladskærm, bliver det mere besværligt, da du skal benytte computerens tv-out-funktion, hvis den er til stede, og støve de rette kabler op. Der er desværre ikke en entydig løsning, og derfor vil vi ikke komme nærmere ind på dem her, men i stedet holde os til HDMI-standarden, som alle enheder af nyere dato er udstyret med.
 
Har du en fladskærm, men mangler din stationære computer HDMI-stik, er der en simpel og relativt billig løsning, nemlig at købe et nyt grafikkort.

Det nye grafikkort skal blot have et HDMI-stik og understøtte hardware-acceleret afkodning af H264/X264-formater (DXVA). Det kan anskaffes for under 300 kroner i form af et Radeon HD5450 eller Geforce 210. Større modeller kan selvfølgelig også bruges, hvis du har en spillefugl gemt i maven.

2. Den første opsætning

Det første du skal gøre, er at forbinde tv og computer med et HDMI-kabel. Når du har gjort det, kan det ske, at billedet, der vises, er større end skærmen - og at det yderste af billedet derfor mangler. Sker det, skal du slå overscan fra på dit fjernsyn. Alt afhængig af din fladskærmsproducent kan funktionen være kaldt forskellige ting, Sony har eksempelvis døbt den 'fuld pixel'.

Nu har du forhåbentligt fået computerens billede over på tv'et, men sidder du komfortabelt placeret i sofaen, kan du sikkert ikke læse, hvad der står på skærmen. Det er de færreste styresystemer, som er beregnet til at kunne bruges på flere meters afstand, og derfor vil vi nu kigge nærmere på flere forskellige programmer, som gør det nemt og enkelt at bruge den digitale samling, uden at du skal rejse dig fra sofaen.

Fælles for alle de programmer, vi har testet, er, at de kan afspille film, serier, musik og vise billeder. Derudover kan de hver især nogle ting, som måske har betydning for dit valg af software. Mere om det i de enkelte afsnit om softwaren.

Før du kan tage softwaren i brug, skal den selvfølgelig installeres. Windows Media Center er dog installeret i de fleste tilfælde, alt afhængig af dit styresystem. Når softwaren er installeret, skal du konfigurere den. Rent praktisk betyder det, at du blandt andet skal fortælle softwaren, hvor på harddisken dine data er placeret.

Ofte har producenterne af softwaren tilføjet mapperne 'Musik', 'Billeder' og 'Video' fra 'Mine Dokumenter' som standard. Er dine data placeret andre steder, skal du selvfølgelig ændre det. Har du en tv-tuner i maskinen, skal den også konfigureres. Der skal søges efter kanaler, og der kan flyttes rundt på dem, hvis du finder det nødvendigt.

Generelt set er opsætningen ikke så svær at komme igennem, men skulle du løbe ind i problemer, kan der findes hjælp på de tilhørende websider, og i visse tilfælde kan du finde videoer på YouTube, der forklarer hele processen med næsten pinlig nøjagtighed.

3. Windows Media Center

Bruger du Windows 7, er Windows Media Center (WMC) sikkert allerede installeret på din computer, da det følger med i Home Premium-, Professional-, Ultimate- og Enterprise-udgaverne.

Bruger du Vista, skal du sikre dig, at du har Home Premium- eller Ultimate-udgaven. Som Windows XP-bruger skal du have fat i en speciel udgave af XP, som hedder XP Media Center Edition.

Vi har til denne guide anvendt Windows 7. Programmet finder du i Start - Alle programmer - Windows Media Center.
Når opsætningen er overstået, har du et mediecenter, som i princippet kan alt. Du kan afspille film, serier, se og optage tv, høre musik og se billeder. Har du Microsofts spillekonsol Xbox 360 i husstanden, kan den endda bruges som såkaldt extender, således at den kan afspille alt indholdet fra dit mediecenter via netværket.
 
WMC udmærker sig især med en fremragende tv-funktion. Har du en DVB-T-tuner sluttet til computeren, er det nemt at zappe rundt mellem kanalerne og danne dig et overblik over aftenens tv-flade via den indbyggede elektroniske programguide. I programguiden er det samtidig særdeles nemt at sætte et program til optagelse. Når du har optaget et program, er det endda også muligt at brænde det til dvd og cd direkte fra WMC.

Har man først prøvet nogle af de andre programmer i denne guide, slutter det positive indtryk af WMC desværre også ret hurtigt. WMC skulle være i stand til at hente information om dine medier ned fra nettet - eksempelvis covers til musikalbum og film.

I vores test fandt den kun et cover til et enkelt album og ingen covers til vores film. Det er noget skuffende. Desuden er vores indtryk, at Microsoft ikke tror, at deres brugere har serier og andre tv-optagelser fra perioden, før man installerede WMC. Tv-serier bliver nemlig ikke placeret under tv-menuen, men derimod 'Pictures & Video', og det virker ærligt talt lidt rodet.
 
Selve afspilningen fungerer fint, så længe du holder dig til formater som xvid og divx. Bevæger du dig op i HD-kvalitet, hvor x264 i MKV-containeren er defacto standard, står WMC af. Det kræver nogle ekstra codecs, før det er muligt at afspille denne filtype. Selv med et codec lykkedes det os ikke at få det til at fungere.

Ønsker du i stedet at bruge dine fysiske medier, sker det heller ikke uden problemer. Afspilning af dvd fungerer upåklageligt, men Blu-ray er slet ikke understøttet.

4. MediaPortal

MediaPortal er det første af alternativerne til WMC, vi indstiller mikroskopet på. Opsætningen af MediaPortal foregår, i modsætning til de andre programmer i denne guide, i et separat program.

Der er både fordele og ulemper ved denne løsning. Det kan være nemmere at danne sig et overblik over konfigurationen, men til gengæld kræver det mus og tastatur, og at du sidder tæt på skærmen. Det kan være et turn off for de, som ønsker at kunne styre alt med en fjernbetjening fra sofaen.

MediaPortal kan så godt som alt, du kan ønske dig af et mediecenter. Der er understøttelse af tv-tuner, alle formater kan afspilles, hvis man installerer de rette codecs, og der er mulighed for at hente covers til ens film og serier ned fra nettet.

Standardbrugerfladen ligner noget fra Windows XP-dagene. Det er alt andet end kønt, men heldigvis kan der hentes flere skins på udbyderens webside. På samme side kan der også hentes plugins, som udvider MediaPortal-softwarens funktionalitet. Det kan være alt fra spil til understøttelse af små LCD-skærme i fronten af kabinettet.

MediaPortal kan det samme som WMC - og meget, meget mere. De ting, som WMC kan, gør MediaPortal bedre. Når programmet først er konfigureret korrekt, er det fremragende.

Desværre er opsætningsprogrammet noget rodet og ikke specielt intuitivt at arbejde med. Skins skal hentes på websiden, nogle plugins kan installeres via konfigurationsprogrammet, men de kan også hentes på websiden. Det er ikke konsistent lavet og kan hurtigt blive meget rodet og frustrerende at arbejde med.

5. XBMC - Xbox Media Center

XBMC begyndte sit liv som mediecenter-software til den oprindelige Xbox for snart 10 år siden, men er sidenhen blevet konverteret og opdateret, så den nu fungerer på både Windows, Mac, Linux og Apple TV 2.

Sammenlignet med WMC og MediaPortal har XBMC et svagt punkt. Tv-tunere er ikke understøttet, hvilket betyder, at du ikke kan se og optage tv direkte i programmet.  Til gengæld er der et væld af positive ting at fremhæve.

Ligesom MediaPortal er der understøttelse af plugins. I XBMC er det hele dog bygget ind i programmet, hvilket gør det muligt at konfigurere via en fjernbetjening, hvis du har sluttet en sådan til computeren, ellers kan tastatur og mus selvfølgelig også bruges.

Det hele kan findes i en App Store, som man kender det fra smartphones. Her er der masser af sjove og spændende plugins at vælge imellem. Den store mængde plugins skyldes, at XBMC har været på gaden i næsten 10 år, og løbende har en række enkeltpersoner udviklet plugins, hvilket giver mulighed for en pæn sjat ekstra funktionalitet.

Eksempelvis kan vi nævne muligheden for at se udsendelser fra Danmarks Radios arkiver via DR Bonanza og DR NU-afspilleren.
Et andet plugin giver YouSee-kunder mulighed for at kunne se alle deres tv-kanaler i XBMC.

Har du derimod, som denne skribent, svært ved at høre hvad der bliver sunget i et stykke musik, er der også hjælp at hente - et plugin kan hente sangtekster ned, samtidig med at musikken spiller.

Modsat førstnævnte stykker software har XBMC indbyggede codecs til alt, eller så godt som alt. Det betyder, at du blot starter XBMC og fortæller softwaren, hvor dine data er gemt på disken, hvorefter den er klar til at afspille, uden at du skal spekulere på, om du nu har fået installeret understøttelse af et bestemt format.

Næste gang du starter XBMC, skanner den selv efter nyt indhold i dine mapper og tilføjer selv film og serier til det indbyggede bibliotek. Ved samme lejlighed henter softwaren også information om udsendelsen og et cover ned fra nettet, så du nemt kan se, hvad filmen handler om.

Alt i alt har XBMC en lækker brugerflade. Menuerne er hurtige, og oplevelsen er absolut positiv. Med det fine udvalg af skins kan du selv vælge, om du vil have noget stilrent og simpelt, eller om du hellere vil bombarderes med information om dine data.

Skulle du være i besiddelse af en iOS- eller Android-baseret smartphone, er der en bonus i form af en app, som forvandler din telefon til en XBMC-fjernbetjening.

6. Boxee

Du kender måske Boxee for den anderledes designede Boxee Box. Softwaren er dog ikke forbeholdt Boxee Box, men kan frit hentes på Boxees webside.
 
Softwaren findes også til Mac, Linux og Apple TV 2. Jamen, var det ikke de samme som XBMC? Jo, Boxee-softwaren er nemlig baseret på XBMC. Brugerfladen er ændret, så Boxee har fået sit eget design. Boxee er dog andet end XBMC i en fin habit.

Ud over at afspille dine medier kan Boxee også hente indhold ned fra nettet. Rigtigt mange film og serier er nemlig tilgængelige på nettet, og ret mange af dem er gratis, hvis du kan acceptere lidt reklamer. Der er også mulighed for betalingstjenester som Netflix og Hulu. Her opstår problemet dog. Der er nærmest ingen af disse tjenester, som er tilgængelige for os danskere. Du skal nemlig være i besiddelse af en amerikansk IP-adresse. før du får adgang til dette tag-selv-bord af film og serier.

Som dansker står du tilbage med et program, som kan det samme som XBMC, da du må undvære alt det sjove indhold fra nettet. Eller næsten alt. Boxee tilbyder nemlig integration med Facebook og Twitter. Så modtager du et link til YouTube, kan du se det på stuealteret via Boxee. Har du selv set en god film, kan du sende en anbefaling til vennerne.

Boxee tilbyder også en gratis fjernbetjeningsapplikation, hvis du er i besiddelse af en iPhone. Android-brugere må indtil videre klare sig uden.

7. Alternativerne

Dermed har vi været på rundtur hos de mest kendte og benyttede former for mediecenter-software til Windows. Der findes endnu flere, men dem må du selv kigge nærmere på. Vi linker til et par stykker af dem længere nede på denne side.

Skulle du være bruger af OS X eller Linux, føler du dig måske snydt. Derfor tilføjer vi lige et par links til nogle muligheder, men vil ellers ikke gå i dybden med dem.

Vi vil ikke kåre en vinder, da det vil afhænge meget af netop dine behov. Brugerfladen er også ret forskellig i enkelte programmer. Hvad der er pænest, er op til den enkelte at vurdere. Er du i tvivl om valget, så prøv nogle stykker - de koster gratis. WMC kræver dog, at du har Windows 7 i forvejen.

Windows:
Windows Media Center
MediaPortal
XBMC
Boxee
MeediOS
SesamTV Home Media Server
Freevo

OS X:

Plex
XBMC
Boxee
Freevo

Linux:

MythTV
XBMC
Boxee
Freevo




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere