Artikel top billede

(Foto: Morten Nevado)

CSC-strejke: Hårdt mod hårdt skaber ingen fremtid

Computerworld mener: CSC-folk er klar til at gå planken ud med storstrejke for at skade den virksomhed, som de arbejder for, mest muligt. Det er der ikke meget fremtid i.

Computerworld mener: I morgen onsdag går den største strejke i nyere dansk it-historie i gang, når 330 Prosa-organiserede CSC-medarbejdere nedlægger arbejdet.

Hensigten er at få det til at gøre så ondt på CSC's kunder - og dermed selskabet - at der bliver fremtvunget en løsning, som Prosas medlemmer tror bliver bedre end den aftale, som Prosas forhandlere ellers gav CSC håndslag på i fredags. Det kan du læse mere om her.

Parterne har været i konflikt i snart fire måneder.

Undervejs har der været mange møder, mange prøveballoner og mange forhandlinger, men lige lidt har det hjulpet.

Hårdt skal sættes mod hårdt

Det skyldes, at et flertal af Prosas medlemmer slet ikke har været interesserede i at finde en mindelig forhandlingsløsning.

I stedet har der bredt sig en stemning af fjendskab og et ønske om at sætte hårdt-mod-hårdt.

Mandagens medlemsmøde - hvor det blev et nej til den frem-forhandlede løsning - viser da også tydeligt, at hovedparten af Prosa-medlemmerne er interesserede i at få skubbet sagen helt ud til kanten.

Prosa vil se knald eller fald og en klar vinder i konflikten - også selv om det kan koste på fællesskab, medansvar, værdigrundlag, samarbejdskulturer, lønniveauer, fremtidspotentiale og mange andre af de ting, som man bygger fremgangsrige vidensvirksomheder af.

Det mest voldsomme våben

Mange i Prosa har endda givet udtryk for, at de glæder sig til strejken, der begynder onsdag morgen, ligesom det har været antydet, at de seneste dages forhandlinger med CSC ligefrem har været skinforhandlinger, som Prosa har været tvunget til at deltage i, hvis ikke foreningen skulle miste strejkeretten.

Strejken er da også uden sammenligning Prosas mest voldsomme våben og den eneste måde, hvorpå forbundet har en chance for at stramme tommelskruen helt i bund om CSC - hvis altså forbundet tirsdag eftermiddag får medhold i Arbejdsretten om, at CSC ikke må tage vikarer/konsulenter ind for at varetage de strejkendes job.

Satser det hele på sidste fase

Strejken er sidste fase i konflikten. Den vil vare ved, til en af parterne er mør nok til at lade den anden part få sin vilje. Eller til Folketinget griber ind, hvilket vil kræve, at en strejke rammer en række vitale offentlige it-systemer hårdt og brutalt.

Prosa-medlemmerne satser nu hele butikken på, at de får deres vilje og kan beholde en række af deres i den danske it-branche særegne privilegier også i fremtiden.

Det kan være, at det lykkes, og det kan være, at det vil være til gavn for mange af de nuværende CSC-medarbejdere.

Men for CSC's fremtid vil det ikke være godt. Det er en kortsigtet løsning, som ikke er gangbar i en tid, hvor it-virksomhederne konkurrerer globalt.

Dette er et vilkår, som enhver it-ansat i Danmark er nødt til at forholde sig til.

Tiderne er skiftet, siden snakken gik på de gammeldags overenskomst-mæssige standardfraser med 'sidst ind, først ud', automatiske lønstigninger, tjenestemandslignende vilkår og lignende.

I den globaliserede og stærkt konkurrenceorienterede it-branche er det medejerskab, fleksibilitet, forandringsvillighed og manøvredygtighed, der på længere sigt skiller fårene fra bukkene og bestemmer, hvilke virksomheder der skal overleve - og som Danmark skal leve af i fremtiden.

Hvis medarbejderne skader virksomheden, som de arbejder for, skader de jo også sig selv. Har man et fjendebillede af den virksomhed, som man arbejder for, er man måske det forkerte sted.

Husk det, når strejken bryder løs onsdag morgen.

Læs også
Prosa: Derfor blev det nej til CSC-udspil

Prosa-folk siger nej til overenskomst: Går i strejke.

Overblik: Sådan vil CSC-strejke ramme Danmark

Se alle CSC-systemerne der kan lamme Danmark

Overblik: Så alvorlig er situationen i CSC




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere