Test: Skuffende gaming-gnaver stryger lige i fælden
Det er første gang, vi har set en dedikeret spillemus ankomme uden hverken driver eller software i kassen. Der ankom simpelthen bare en kasse med en mus. Så at kalde første indtryk minimalistisk er ikke forkert.
Lidt roden omkring på Cooler Masters webside førte dog til, at vi fandt musens software. Og ærligt talt kan den beslutning vel efterhånden kaldes miljømæssigt korrekt.
Det er meget få mennesker, der bruger skiven ud over første installation, og enhver, der ville kigge på markedet efter gaming-mus, ville med stor sandsynlighed synes om at downloade den aktuelt nyeste driver.
Om noget virker det en smule selvdestruktivt, da musen absolut ikke føles ret optimal med en standard Windows-driver.
Men efter at have hentet musens software gemte der sig en lille overraskelse mere; softwaren fandt en firmwareopgradering til musen, og vi kastede os straks over den fem minutter lange oplevelse, det var at firmwareopgradere en mus for første gang.
Spawn, som den lille fyr hedder, er en sjov fætter, der absolut ikke byder på noget i retning af lyseffekter eller et overgearet antal knapper.
Der er frem- og tilbageknapper på siden af musen, højre og venstre knap samt et klikbart hjul. Under hjulet er der placeret yderligere to knapper til at bladre gennem DPI-indstillingerne.
Måske er vi forkælede efter Ace Edge 2000 og Steelseries Ikari, men Spawn føles meget begrænset på den side. Der kan bladres mellem 800, 1.800 og 3.500 DPI. Selvom DPI-indstillingerne øjensynligt kan ændres i softwarepakken, er det en halv sandhed. De tre værdier er låste, så de kan kun byttes omkring.
Leder du efter en mus, du kan skræddersy i følsomheden til din egen spillestil, er Spawn altså ikke stedet at stoppe.
Der er mulighed for at programmere makroer på de forskellige knapper, og musen er udstyret med 32 kilobyte hukommelse til at gemme dem, så dine specialindstillinger kan følge dig omkring til LAN-fester og lignende.
Resten af musens funktioner skal findes under overfladen, såsom den såkaldte anti-driftsensor, der sørger for, at cursoren ikke flyver omkring når musen løftes, og microswitches der kan tåle op til fem millioner klik.
Så det er en mus, der på flere måder kan kaldes minimalistisk, og efter det orgie af teknologi vi har set fra Steelseries' Ikari-mus, og ikke mindst vældet af fysiske funktioner i Edge 3200, er Spawn ikke just et overvældende bekendtskab.
Konklusion: Skuffende oplevelse
Størrelsesmæssigt gør Spawn ikke meget væsen af sig og er bygget til mindre hænder. Vægtmæssigt er den også i den absolut lette ende af skalaen med den laveste kampvægt vi endnu har set for en gaming-mus. Så Spawn er til dem der holder af lette mus og ikke har hænder som en jord- og betonarbejder.
Havde vi anmeldt Spawn som en regulær mus til Windows-brug, havde det været svært at finde deciderede fejl eller mangler.
Men som gaming-mus er der mangler. Muligheden for at føje lidt vægt til den lille fyr havde været et plus, og kigger vi på mulighederne for DPI-indstillinger er den decideret mangelfuld.
Det er tarveligt at sætte en nybegynder op mod de tungere drenge i branchen, men når den står på samme butikshylder som konkurrenterne, må vi sammenligne på det grundlag - og her falder Spawn altså igennem.
Sensoren er ikke ueffen, men når den slags skal testes på den hårde måde, skal der spil med hurtige reaktionskrav til. Vi valgte i første omgang Quake Live, der om noget spil i verden er baseret på reaktionstider, og her blev de manglende muligheder for finindstilling af følsomheden et hårdt slag for Spawn.
De indbyggede hop i DPI er alt for voldsomme til, at nogen af dem vil være brugbare indenfor samme spiltype, og når man pludselig som spiller skal ændre sin spillestil i stedet for at kunne ændre musen efter behov, er det en klar og lysende mangel.
Æder forskellige overflader
Spawn klarede sig fint igennem de forskellige typer overflader, vi kastede efter den. Både glas, stål og stofmåtter klarede sensoren uden problemer.
Den er udstyret med to "fødder" af den sædvanlige teflon/plastik-slags, der dog havde det med at samle en del støv undervejs. Men da de dækker hele fronten og bagenden, betød det på den positive side, at støv og skidt aldrig nåede ned omkring sensoren.
Men alt i alt er Spawn en begrænset oplevelse. Designet er rart med bløde former og sider beklædt med gummi, så den ikke smutter nogen steder.
Set med gamer-brillerne på er indstillingsmulighederne imidlertid alt for begrænsede. Om man ser betegnelsen gamer-mus som ensbetydende med bunkevis af funktioner, gode muligheder for personlige indstillinger eller bare en mus, der er på den absolutte teknologiske forkant af segmentet, kan Spawn ikke rigtigt leve op til nogen af delene.
Det er en god og funktionel mus, som indenfor gaming-segmentet er en fin begyndermus. Hvilket ikke er en dårlig start for Cooler Master. Og vi skal nok holde øjnene åbne, når de begynder at sigte højere.