Test: Her er det bedste tv til under 6.000 kroner

Sommeren nærmer sig med massevis af sport på fladskærmen. Men hvilket tv skal du købe for at få underholdningen leveret i bedst mulig kvalitet? Få svaret i denne test af fem fladskærme til under 6.000 kroner.

1. Test: Her er det bedste tv til under 6.000 kroner

Sommerferien lurer i horisonten, og når du har fået nok af solforbrændinger og grillpølser på terrassen, så er det tid at søge mod den kølige stue.

Fladskærmen sørger naturligvis for underholdningen, og du kan se massevis af sportsstjerner svede i lækker HD, når VM-fodbold sparkes i gang, Caroline Wozniacki slår sig løs i Wimbledon, og Bjarne Riis' drenge kører på den store klinge i Tour de France.

Fladskærmene har gennem 2009 og 2010 fået et ordentlig gok oveni med prishammeren, men det er ikke ensbetydende med, at billedkvaliteten nødvendigvis har fundet et acceptabelt leje.

Der er stadig langt mellem skidt og godt, og når der lander nye fladskærme halvårligt, kan du hurtigt få købt en model, der ikke er helt tidssvarende.

Men hvad skal du vælge, hvis du skal udskifte fladskærmen med en ny og bedre model - uden at smadre husholdningsbudgettet? Vi har testet fem nye og aktuelle modeller fra Samsung, Sony, Philips, LG og Panasonic. Alle modeller fås til priser under 6.000 kroner, og vi har testet Sony 37EX500 (37 tommer), Panasonic TX-P37X20 (37 tommer), LG 32LD550N (32 tommer), Samsung LE32C455 (32 tommer) og Philips 32PFL8404H (32 tommer)

Budgettet på 6.000 kroner stiller naturlige begrænsninger for fladskærmene, men testen viser også, at 2010 er året, hvor internettet så småt finder vej ind i selv de billigere fladskærmsmodeller.

Derfor skal du have en HD-fladskærm

HDTV er ikke længere en fremtidsvision, og allerede i dag kan du modtage masser af HD-indhold både inden for sport, dokumentar, film og natur. Hele slutrunden i fodbold-VM 2010 sendes eksempelvis i smuk HD-kvalitet, så du næsten føler, du er med i Sydafrika.

De fleste HD-kanaler er betalingskanaler, men modtager du ikke allerede DR's HD-kanal, så går du glip af noget. Den er helt gratis og tilgængelig på alle tv-platforme, hvad enten du modtager tv via kabel, antenne, parabol eller internet.

Alt, hvad du skal sikre dig, er, at din fladskærm har den nødvendige digitale tv-tuner. Vi har lagt vægt på, at alle modeller i denne test understøtter både digitalt tv og HDTV.

Herunder er en tjekliste, så du også kan sikre dig, at dit nuværende eller kommende husalter er parat:

DVB-T: Til antenne-Tv (eksempelvis husantenne og stueantenne)
DVB-C: Til kabel-tv (eksempelvis YouSee og Telia Stofa)
DVB-S: Til parabol-tv (eksempelvis Canal Digital)

Herudover skal du også sikre dig, at den pågældende digitale tuner har det såkaldte mpeg4-kodningsformat.

Kan du sætte kryds ud for de ting på din nye eller nuværende fladskærm? Jo, så er du allerede klar til at modtage HDTV, og har du ikke allerede fået tunet din fladskærm ind på DR HD, så er det bare med at komme igang.

Husk også, at digitalt tv og HDTV langt fra er det samme. HD er langt højere opløsning og giver derfor langt bedre billedkvalitet end normalt digitalt Tv.

Du modtager heller ikke nødvendigvis digitalt tv, bare fordi Danmark gik over til et digitalt sendenet i november 2009. Dette skete isoleret for antenne-nettet, men har du kabel-tv ligesom størstedelen af danskerne, og har du ikke aktivt indstillet på noget inden for det seneste år, så modtager du med al sandsynlighed stadig analogt tv.

2. Sådan testede vi

Billedkvalitet tæller omkring 75 procent af den samlede vurdering i testen. Der er lagt særlig vægt på, at billedet som helhed er acceptabelt, og at skærmen ikke falder igennem på nogen punkter.

De resterende vægte fordeles mellem brugervenlighed, digitale tunere, lydkvalitet samt funktionalitet. Design indgår ikke som en testparameter. Alle fladskærmene ligger i nogenlunde samme prisleje, hvorfor der ikke er taget hensyn til prisforskelle.

Der testes på både analoge og digitale tv-signaler samt HDTV. Billedkvaliteten er vurderet objektivt ved hjælp af fysisk måleudstyr, der kan måle på faktorer som farver og kontrast, og der er i forlængelse heraf udført en praktisk kigge-test.

Der er givet karakter fra 1 til 6 på punkterne: Brugervenlighed; Funktionalitet; Billedkvalitet; Lydkvalitet og Summeret.

Begrebsforklaring

Specifikationer? Ud med dem. Du kan ikke stole en pind på, hvad producenterne opgiver på deres faktablade. Responstid - altså den tid det tager skærmen at opdatere et billede - måles eksempelvis som det hurtigste farveskift; for eksempel mellem sort og grøn, men farveskiftet mellem rød og gul kan snildt være det 10-dobbelte.

Flere elementer er målt med fysisk udstyr, mens andre er vurderet på baggrund af subjektive observationer. I testen bruges følgende begreber for billedkvalitet:

Responstid: Hvor godt skærmen klarer hurtige, bevægende billeder i eksempelvis sport.

Sortniveau: Hvor dyb sort skærmen er i stand til at gengive. Kontrast bruges ofte som synonym.

Farvegengivelse: Nøjagtigheden og nuanceringen i farverne på skærmen.

Betragtningsvinkler: I hvilket omfang fladskærmen formår at opretholde samme billedkvalitet fra vinkler.

Detaljegrad: Detaljerigdommen for fladskærmens gengivelse af tv-signaler, DVD og HD (herunder Blu-ray).

3. Sony 37EX500

Betjening & funktionalitet

EX500 serien låner elementer fra Sony PlayStation, og menuerne er baseret på præcis samme system. De kan være lidt svære at navigere i for uvante brugere, men giver god mening, når man har anvendt det nogle gange. Fjernbetjeningen er stor og har et hav af knapper, og den er bestemt ikke den mest brugervenlige her i testen.

EX500 er blandt testens mest funktionalitets-proppede fladskærme. Først og fremmest er der en smart Bravia Internet Video-tjeneste, som giver adgang til en verden af online-indhold.

Der er ikke fri adgang til en internet-browser, men Sony har åbnet sluserne for tjenester såsom YouTube og diverse podcasts. Danskerne spises dog af med væsentligt færre tjenester end amerikanerne, og der er endnu ingen lokale, danske internet-tjenester.

EX500 har også DLNA, som lader dig streame musik, billeder og film fra andre enheder direkte til fladskærmen. Det fungerer endda trådløst, hvis du køber Sonys trådløse WiFi dongle. Foto- og musikdelen fungerer rigtig godt, men EX500 tager ikke alle de nødvendige videoformater over DLNA.

Billedkvalitet

Sony 37EX500 gengiver en pæn, dyb sort nuance. Det bidrager til intensitet og kontrast i billedet. Farverne gengives tilmed naturligt og nuanceret, og skal du se film, er fladskærmens Movie-profil et stort skridt mod de billedkarakteristika, som du kender fra biografens varme farver.

Sony EX500 har imidlertid lidt problemer med gengivelsen af mørke filmscener.

Detaljerne i de mørke områder har en tendens til at falde sammen, og detaljer i skygger reduceres. Responstiden lader også en smule tilbage at ønske, og EX500 er ikke det hurtigste tv i testen. EX500 falder ikke igennem, men Panasonics model er eksempelvis noget hurtigere.

HD - herunder Blu-ray og HDTV - gengives flot og detaljegraden er høj. Tv-signaler klares semi-godt uden at være helt overbevisende, og de fremstår en smule "bløde".

Lydkvalitet

Du skal ikke forvente dig biograflyd fra EX500, men det lidt dybe kabinet sørger for, at højttalerne har spillerummet til at levere lyd, som er udholdeligt. Stemmer forsvinder ikke i lydbilledet, hvilket er vigtigt, men lyden fremstår alligevel lidt indelukket og snæver.

Summeret

Sony 37EX500 leverer testens mest omfattende og gavnlige funktionalitet, og Sonys Internet-funktion er de andre producenters overlegen. Billedkvaliteten har gode og mindre gode elementer, men EX500 falder ikke igennem på nogen punkter.

4. Panasonic TX-P37X20

Betjening & funktionalitet

Panasonics X20 serie er mere eller mindre strippet for næsten alt, hvad der hedder funktionalitet. Menuerne tilbyder højest indstillinger, der bidrager til at tilpasse billedet og lyden.

Der er hverken internet-adgang eller DLNA, som flere af testens andre fladskærme besidder. Fjernbetjeningen er skabt i mørk plastik og har store knapper. Den er ikke proppet til randen med ligegyldige knapper, hvilket jeg tror mange vil sætte pris på.

På siden af fjernsynet fandt vi dog en SD-kortlæser, så du kan smække dit SD-kort fra kameraet direkte ind i fladskærmen og køre et slideshow. Det er smart, nemt og bekvemt.

Billedkvalitet

Billedkvaliteten er en positiv overraskelse. Det lader til, at Panasonic har fjernet den overflødige funktionalitet og satset på rå billedkvalitet i stedet, for TX-P37X20 leverer utvilsomt testens bedste billedkvalitet.

Hurtige bevægelser håndteres fornemt og uden slør eller udtværring.

Det er vigtigt for gengivelsen af sport, så er du fodboldentusiast, er Panasonic X20 noget for dig. Farvegengivelsen er ikke 100 procent præcis og visse mørke farver falder en anelse sammen, men farverne gengives generelt naturligt og flot.

Som den eneste model i testen opretholder Panasonic X20 også stort set perfekte billeder fra alle vinkler.

Panasonic TX-P37X20 gengiver en dyb sort, og det bidrager til kontrast i billedet.

Tv-signaler er flotte og detaljegraden er høj. HDTV gengives også smukt, men X20 modellen mangler dog lige en tand i detaljerne - formentlig på grund af den lavere opløsning end flere af de andre modeller her i testen.

En ting, der kan genere, er den blanke front, som desværre reflekterer en del lys i løbet af dagstimerne.

Lydkvalitet

Lydkvaliteten fra de indbyggede skjulte højttalere er acceptabel, men heller ikke mere. Højttalerne mangler bund i lyden. Skruer du for højt op, begynder højttalerne at dirre, men holder du dig på anstændige lydniveauer, kan Panasonic TX-P37X20 godt levere, hvad der kræves af lidt søndagsunderholdning - men heller ikke mere.

Summeret

Med TX-P37X20 har Panasonic fokuseret på rå billedkvalitet og tilsidesat funktionalitet. Det giver et flot billede med rigtig mange gode elementer. Og så er prisen attraktiv.

5. LG 32LD550N

Betjening & funktionalitet

LG 32LD550N er en del af LG's 2010 modellinje. De fleste 2010 modeller fra LG er forberedt til det, der kaldes Trådløst AV Link. I al sin enkelthed betyder det, at du ikke længere behøver at tilslutte kabler til fladskærmen, men kan sende hele pivetøjet trådløst til fladskærmen.

Det kræver tilkøb af to ekstra bokse; en til bagsiden af tv'et, og en hvori DVD afspiller, Blu-Ray og spilkonsol tilsluttes, men så er du også trådløs med 32LD550N.

Herudover har 32LD550N en USB-port, der klarer musik, billeder og video. Som noget ganske unikt klarer 32LD550N også DivX-HD, hvilket ellers hører til sjældenhederne hos fladskærms-producenterne.

Billedkvalitet

Billedkvaliteten er pæn, og LG lægger ikke ud med overmættede farver. Detaljegraden er overbevisende for både tv-signaler og HD. Betragtningsvinklerne er desuden brede, så også langsiden kan følge med.

Hurtige bevægelser i for eksempel sport håndteres pænt, men LG kommer ikke op på siden af Panasonics model.

LG's 100 Hz system kan bidrage til mere flydende billeder, men det introducerer desværre også en smule fnidder og støj omkring bevægende objekter, som eksempelvis en bold der skydes henover en fodboldbane.

Vi har dog ét kritikpunkt på LG 32LD550N, og det er gengivelsen af sort, som ikke er dyb nok. Det betyder, at der savnes kontrast og intensitet i billedet - i hvert fald når man sætter sig ned for at nyde en god film i de mørke aftentimer.

Lydkvalitet

Lydkvaliteten er ikke noget, der får armene i vejret. De skjulte højttalere bærer tydeligt præg af at være…ja, skjulte. Lyden bliver lidt indelukket, og der mangler bas i gengivelsen. LG har dog været så flinke at indbygge en "Klar Tale"-funktion, og den bidrager en smule.

Summeret

LG 32LD550N har ikke så meget funktionalitet bygget ind, men muligheden for at opdatere med Trådløst AV Link er unik. Billedkvaliteten er på mange områder overbevisende, men 32LD550N gengiver ikke særlig dyb sort.

6. Samsung LE32C455

Betjening & funktionalitet

Samsung har opnået ekstrem stor popularitet de seneste år. Ikke mindst på grund sine sorte, højglans design, som også pryder LEC455 modellen.

Mange af Samsung dyrere modeller indeholder internet og DLNA, ligesom Sony og Philips her i testen, men på LE32C455 har man skåret lidt ned på herlighederne. Vi fandt en USB-indgang, hvor du kan tilslutte USB-nøgler. USB-porten afspiller lyd, billeder og video, hvor sidstnævnte bestemt ikke er en selvfølgelig på fladskærme i denne prisklasse.

Billedkvalitet

Billedkvaliteten på LE32C455 er karakteristisk for, hvad der har gjort Samsungs skærme populære. Der leveres en tand for kraftige og overmættede farver, men LE32C455 har et acceptabelt niveau over hele linjen.

Farverne kan i nogen grad rettes ved hjælp af skærmens billedprofiler. Når du alligevel er i menuen så sørg også for at sluk for indstillingen "dynamisk kontrast". Sortgengivelsen er ikke perfekt på LE32C455, men tilstrækkelig.

Til gengæld får LE32C455 ikke alle detaljerne med i mørke farver, og visse mørke nuancer klippes væk.

Vores primære ankepunkt for LE32C455 er imidlertid responstiden. Selvom responstiden ikke er kritisk, er der langt op til niveauet som Panasonics fladskærm lægger for dagen her i testen. Tv-signaler gengives pænt, men HD mangler lige en tand i forhold til nogle af de andre modeller i testen.

Lydkvalitet

Lydkvaliteten lader lidt tilbage at ønske. Den føles indelukket og mangler bund, fordi bassen ikke er særlig overbevisende. Der er dog en funktion til at fremhæve tale, og den foreslår jeg brugeren at aktivere for at få stemmer til at flyde frit igennem.

Summeret

Samsung LE32C455 er testens billigste fladskærm. Billedkvaliteten er en tand under LG's model, men ligesom Panasonic, har Samsung sparet en del på funktionaliteten.

7. Philips 32PFL8404H

Betjening & funktionalitet

Kender du Ambilight? Du ved Philips' lysfunktion, der kaster et funklende lys i flere farver op på bagvæggen bag fladskærmen? Ambilight har nu også fundet vej til Philips' billigere modelserier og er en del af 32PFL8404H modellen.

Philips 32PFL8404H har også Philips NET TV, der giver adgang til internettet, men udvalget af tjenester er begrænset, og navigationen er lidt træg.

Modellen har desuden en USB-port, så du kan tilslutte eksterne harddiske eller USB-nøgler. Endeligt fandt vi DLNA, så du kan streame indhold trådløst fra din pc eller mobiltelefon direkte til fladskærmen. Der understøttes dog ikke særlig mange videoformater.

Billedkvalitet

Philips giver indledningsvis brugeren mulighed for at tilpasse billedet efter behag.

Du præsenteres for to billeder og skal vælge det, du bedst synes om. På trods af dette forsøger Philips dog stadig at fifle med billedet og tilføjer en del kunstig skarphed og overmættede farver. Det er der råd for i skærmens menu, men det kræver en smule snilde.

Farverne er generelt lidt for kraftige, men sort fremstår dyb og intens, hvilket er en vigtig del af billedgengivelsen. HDTV gengives flot, men tv-signaler er ikke helt så detaljerede som på andre af testens fladskærme.

Responstiden er semi-god, men Philips' 100 Hz system får billedet til at virke kunstigt, som var det optaget med et håndholdt videokamera. Det tilføjer også lidt fnidder og støj omkring for eksempel fodboldspillere på en fodboldbane. Du kan slå systemet fra i skærmens menu.

Lydkvalitet

Philips 32PFL8404H præsterer testens bedste lydkvalitet. Marginen er ikke enorm, men med den dåselyd, som følger med de fleste fladskærme i dag, er det påskønnet, at Philips ikke fuldstændig har glemt, at tv-kiggeri faktisk også handler om lyd.

Summeret

Philips 32PFL8404H bugner af funktionalitet, og kan du lide Ambilight er her en gylden mulighed for at få det til en billig penge. Billedkvaliteten er fair, men kræver lidt tilpasning i skærmens menuer. Til gengæld er lydkvaliteten overbevisende.

8. Konklusion

Inden for budgettet på 6.000 kroner fandt vi fem fladskærme fra henholdsvis Samsung, Sony, LG, Panasonic og Philips og sammenlignede dem på kryds og tværs.

Producenterne viser, at bundniveauet er hævet i forhold til forgangne år, men de beviser også, at der er stor forskel på, hvad man får for sine penge. Hos nogle producenter ligger fokus på funktionalitet; hos andre ligger fokus på ren billedkvalitet.

Testen gav ikke en definitiv testvinder, der accelerer på alle punkter, men Panasonic udmærkede sig positivt på billedkvaliteten med sin TX-P37X20 fladskærm.

Philips og Sony viser omvendt, at der også kan blive plads til overraskende meget funktionalitet selv indenfor et forholdsvis begrænset budget. Ambilight har eksempelvis fundet vej til 32PFL8404H, og flere af fladskærmene giver adgang til en række internet-tjenester.

Det står også klart, at producenterne er blevet mere fremsynede, og alle de fladskærme, vi testede, er klar til at modtage HD via de indbyggede tv-tunere. Herfra kan du frit hive DR HD ned, men skal du have yderligere HD-kanaler, skal du typisk betale.

På trods af at ingen af fladskærmene her i testen falder igennem, er det dog vigtigt at understrege, at der er et stykke vej op til de dyrere modeller. Fladskærmsmarkedet udvikler sig hurtigt, og selvom 2010 i høj grad står i funktionalitetsinnovationens tegn i form af internet-adgang, DLNA og trådløse systemer, så sker der stadig betydningsfulde forbedringer i billedkvaliteten.

Disse fladskærme er rettet mod den mindre krævende bruger, der søger et mindre tv til stuen, sommerhuset eller værelset. Søger du et større husalter, kan mange af modellerne også fås i større format, men typisk kan det også betale sig at kigge på producenternes step-up modelserier.

Sammenligningsskema

Herunder har vi opstillet et sammenligningsskema, der kort opridser skærmenes forskelle, priser og vurdering efter testen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere