Guldrusen på it-jobmarkedet rinder ud

Nye tider: It-folk kan ikke længere vælge og vrage mellem masser af ledige jobs, og der er kommet låg på deres muligheder ved lønforhandlingerne, siger en række arbejdsgivere.

For et par måneder siden lå der højst en håndfuld job-ansøgninger på Hans Henrik Sodemans direktør-skrivebord hos Ementor Danmark. I dag ligger der fast omkring 20 ansøgninger på samme plads, selvom mængden af jobopslag på Ementors hjemmeside relativt set er uændret.

Samme melding har en række andre it-firmaer: Det er blevet nemmere at skaffe it-folk, i takt med at en begyndende lavkonjunktur sætter ind, og at it-branchens vækst justeres nedad.

»Vi har ikke noget tal på, hvor nemt det er at rekruttere, men vores medarbejderomsætning er faldet med cirka tre procent de sidste tre måneder, og jeg forventer, at den vil falde yderligere et par procent i første halvår,« siger Jesper Scharff, direktør i Wm-data.

Hos CSC bekræftes medlingen af Nic Thielsen, der er Nordic HR Director:

»Det er tydeligt, at jobmarkedet på it-området i langt højere grad er blevet købers marked, hvor det tidligere var sælgers marked. Det kan blandt andet ses på den måde, at folk ikke længere kommer med de der helt urealistiske lønkrav, som vi så mange af tidligere,« siger han.

Bortset fra enkelte specialistfunktioner, som der er permanent mangel på (eksempelvis software-arkitekter), er der ikke aktuelt ledige it-stillinger i CSC i Danmark.

Hos fagforbundene HK/Samdata og Prosa er man overraskede over arbejdsgivernes udmelding.

Hverken forbundssekretær i Samdata Finn Hansen eller Prosaformand Peter Ussing har registreret, at jobmarkedet skulle have vendt.

Begge erkender dog, at de som fagforbund og A-kasser nok først vil mærke et omslag i jobklimaet efter en vis forsinkelse.

»Men lige nu er vi stadig nede på en historisk lav ledighed, og de indikatorer, vi normalt tager bestik efter - stigende konkurser - har ikke registreret nogen ændring endnu,« siger Prosa-bossen.

Både Peter Ussing og Finn Hansen påpeger, at arbejdsgivernes udmelding om at jobfesten er slut skal tages med et gran salt, fordi det er til firmaernes økonomiske fordel at komme med netop dette budskab.

Spørger man hos IBM Danmark er der heller ingen melding om ændringer: her viser en forespørgsel hos HR-afdelingen, at omsætningshastigheden tilsyneladende er uændret i forhold til for tre måneder siden.

Hos andre arbejdsgivere er der dog en klar dokumentation for, at ændringerne er reelle nok.

Ementors Niels Henrik Sodemann fortæller, at en tydelig indikator for ændringen i jobmarkedet er mængden af telefonopringninger, der kommer fra de såkaldte bodyshop-huse: konsulentfirmaer, som lever af at leje it-konsulenter ud til kunder, der skal have løst udviklingsopgaver på en ad hoc-basis.

»For et halvt år siden var der ingen, der ringede. Nu ringer de konstant for at høre, om vi skal bruge konsulenter.«




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere