Der er for mange fejl i software

Softwareudviklere og elektronikproducenter kunne nedsætte produktionstiden og undgå store bunker fejl og bugs, hvis de indførte moderne test-metoder. Men branchen er for langsom til at tage ændringerne til sig.

Der er alt for lidt fokus på at lave it-løsninger, der rent faktisk virker, og som ikke er fyldt med fejl fra fødsel.

Det mener den engelske professor Les Hatton, der deltog i en dansk test-konference i sidste uge. Her gav Hatton en bredside til klodens programmører.

»De fleste af de systemer, jeg bruger, er mangelfulde på alle mulige måder, og det burde de ikke være. Hovedparten af de softwarefejl, jeg har analyseret gennem årene, kunne være undgået ved at bruge teknologi, som vi allerede kender. Men vi bliver ved med at lave de samme fejl igen og igen. Computer-området er blevet en mode-industri, hvor vi ikke efterlever det grundlæggende ingeniør-princip om, at det ikke er en synd at lave en fejl, men at det er en synd at gentage den. Moderne ingeniør-arbejde er normalt meget pålideligt, men software-udvikling er ikke til at stole på, fordi det ikke respekterer principperne,« siger Les Hatton fra Kingston University i London.

Den engelske professor er især forarget over, at de mange fejl opstår, når der findes test-metoder, som kan opsnappe mange af dem i både software og elektroniske apparater.

Hatton har gennem årene samlet dokumentation for den høje fejlrate, og omfanget har gjort ham bekymret for fremtiden. Han aner dog en hjælpende hånd fra miljøet omkring Open Source-software.

»Open Source software ser ud til at have det kendetegn, at det gradvist bliver bedre. Så jeg håber, at det i de kommende år skaber en trend med pålidelig software, som andre vil efterligne,« siger Les Hatton.

Konferencen fandt sted på Aalborg Universitets Center for Indlejrede Software Systemer (CISS).

Kan sagtens undgås

Direktør for CISS, Kim Guldstrand Larsen, sagde ved konferencen, at løsningen skal findes i model-baseret testning og verifikation. Altså en model hvor udviklerne inden projektets start indarbejder krav-specifikationer i en model, som kan bruges til grundig automatiseret testning.

»Typiske kontrol-systemer kan let have flere forskellige kombinationer af tilstande, end der er atomer i universet. Det er umuligt at gennemføre en tilbundsgående test manuelt. Vi tror meget på, at der både kan fjernes fejl og spares tid, hvis virksomheder og udviklere vil begynde at bruge model-baserede værktøjer. 30-40 procent af produktionstiden på nye produkter bliver brugt på testning, så der er meget at hente ved at forbedre processen,« forklarer Kim Guldstrand Larsen.

På konferencen omtalte han et samarbejde mellem CISS og Novo Nordisk om test af software til insulinsprøjter. En model-baseret tilgang har her reduceret testtiden til få dage - i stedet for en måned tidligere.

Der ligger et længere lyd-interview med Les Hatton her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere