I løbet af to år vil Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) nedsætte det årlige kontigent med en femtedel eller 864 kroner. Prisnedsættelsen skal stoppe medlemsflugten fra organisationen, men kan samtidig udløse en priskrig blandt fagforeningerne.
En ny undersøgelse blandt IDA's medlemmer viser, at næsten en tredjedel har overvejet at melde sig ud, fordi de ikke får nok for kontingentet.
»Det er et klokkeklart signal om, at vi må overveje, om ikke prisen er for høj i dag,« siger IDA's formand Lars Bytoft Olsen til Ingeniøren.
Han regner med, at nedsættelsen kan tiltrække 10.000 nye medlemmer fra andre faglige organisationer.
Hos it-fagforeningen Prosa føler man sig ikke truet af kontigent-nedsættelsen, men samtidig udtrykkes forundring over initiativet.
»Jeg er nok en smule forundret over at IDA satser så ensidigt i deres udmelding om at sænke prisen - det ville da være naturligt, hvis de havde haft lidt mere fokus på, hvad de så kan gøre for medlemmerne. Både pris og kvalitet er vigtige faktorer for dem som skal betale kontingent,« siger Prosas formand Peter Ussing.
Det årlige kontigent hos IDA er 4.364 kroner, mens det koster lige under 4.000 kr. at være medlem hos Prosa. Med prisnedsættelsen bliver IDA billigere end Prosa, men Peter Ussing opfordrer medlemmerne til at kigge på andet end prisen.
»Det er min opfattelse, at Prosas medlemmer vil synes, at IDA på en række områder er lidt for arbejdsgivervenlige. Dette kommer særligt til udtryk i IDAs accept af at udenlandsk arbejdskraft kan komme til Danmark og tage it-jobs som ellers kunne besættes af vores arbejdsløse medlemmer. Det er allerede et problem i dag,« siger Peter Ussing.