Forbrugerrådet kræver indgreb overfor sms-udbydere

Efter flere sager om store regninger for ringetoner og spil til mobiltelefoner kræver Forbrugerrådet strammere regler for salg af sms-ydelser til mindreårige.

Markedet for ringetoner, spil og andre former for tjenester til mobiltelefonen er i voldsom vækst. Forbrugerrådet kræver nu strammere regler for at stoppe den ulovlige markedsføring af dyre sms-tjenester overfor børn, skriver Politiken. Børn bør kun have mulighed for at tale og sende almindelige sms-beskeder med mobiltelefonen - alle andre tjenester bør være spærret, mener Forbrugerrådet.

»Sådan at forbrugeren aktivt skal gå ind og åbne for muligheden for at købe de her ydelser. Så er det nemlig de myndige over 18 år, forældrene, der skal tage stilling til det«, siger Anette Høyrup, jurist i Forbrugerrådet, til Politiken.

Teleselskabet Sonofon har netop afbrudt samarbejdet med den tyske indholdsudbyder Jamba, som markedsførte sine ringetoner til 6 kroner stykket. Men kun ved at nærlæse betingelserne - skrevet på engelsk med lille skrift - kunne kunderne finde ud af, at man købte fem toner for 30 kroner og samtidig tegnede et abonnement, der fortsatte indtil det blev afbestilt på et andet nummer.

Markedsføringsloven kræver at forbrugeren skal være i stand til at overskue, hvad en aftale går ud på. Hos brancheforeningen Telekommunikations-industrien erkender man, at de mange udbydere af sms-tjenester giver problemer.

»Det er hele tiden et kapløb mellem de meget kreative indholdsleverandører og dem, der fører tilsyn med det i teleselskaberne. Indholdstjenester er et nyt område, hvor man er nødt til at gøre sig nogle erfaringer. Talen er blevet billig, men når man begynder at betale med sin telefon, så er det, at det kan løbe løbsk,« siger TI's direktør, Ib M. Tolstrup.

Den omstridte sms-udbyder Jamba er grundlagt af de tre brødre Alexander, Oliver og Marc Samwer, som blev mangemillionærer efter salget af deres internet-auktionshus Alando til eBay i 1999. Alando blev solgt kun 100 dage efter åbningen og brødrene blev fejret som en klassisk dotcom-succeshistorie.

I 2000 startede de tre brødre firmaet Jamba, som hurtigt udviklede sig til Europas største udbyder af tjenester og indhold til mobiltelefoner. Jamba blev solgt til den amerikanske netgigant Verisign i maj 2004 for 1,7 milliarder kroner. I ejerkredsen findes også teleselskabet Debitel og detailkæderne MediaMarkt-Saturn og ElectronicPartner.

Men undervejs har Jamba fået flere ridser i lakken. En anonym tidligere medarbejder hos Jamba beskriver firmaets salgsmetoder overfor den tyske nyhedstjeneste Telepolis:

»Børnene, der henter ringetoner, kigger selvfølgelig ikke på det, der er skrevet med småt. Så har de pludselig et abonnement. Og forældrene klager. Jeg skulle rådgive dem i telefonen om, hvordan de kunne spærre bestemte tjenester, som for eksempel nedhentning af billeder. Men vi fik besked på, at vi først skulle gøre opmærksom på mulighederne for at spærre, når forældrene var lige ved at bryde sammen,« forklarer den tidl. Jamba-medarbejder under pseudonymet Birgit M.

En ansættelseskontrakt fra Jamba, som Telepolis er kommet i besiddelse af, viser at medarbejderne bliver aflønnet med 10.640 kroner om måneden før skat. Birgit M. blev afskediget fra firmaet efter hun forsøgte at oprette en medarbejderforening, der skulle forbedre forholdene for de ansatte.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere