Sagen om daværende integrationsminister Bertels Haarders beslutning om at genåbne for import af udenlandske it-eksperter får nu et efterspil. Folketingets ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen har besluttet at indlede en undersøgelse af sagsforløbet. HK har anklaget ministeren for at have truffet sin beslutning efter pres fra IBM og Mærsk, som manglede 300 it-eksperter fra Indien til et stort SAP-projekt. Fagforeningen kritiserede i juli sidste år, at Bertel Haarders beslutning om at genoptage it-eksperter på den såkaldte jobkort-ordning, der gør det muligt for virksomheder at hente udenlandske eksperter til landet, savner et sagligt grundlag. HK henviste dengang til, at ledigheden blandt it-folk herhjemme var over 12 procent. I dag er den omkring 8 pct.
Ombudsmanden har nu bedt bedt Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration og Udlændingestyrelsen om en redegørelse for sagen.
Bertel Haarder afviste allerede sidste år beskyldningerne fra HK om, at han har ladet sig presse af IBM og Mærsk i forbindelse med genåbningen for import af udenlandske it-eksperter.
»Dem, der brokker sig, organiserer slet ikke arbejdskraft af den type vi her taler om. Det er ikke en kampagne for medlemmer - det er en kampagne om medlemmer,« sagde integrationsminister Bertel Haarder i juli 2004 til IT-avisen ComON.
Fagforeningen skal ikke høres
I midten af juni 2004 besluttede ministeren, at it-eksperter igen skulle være en del af den såkaldte jobkortordning, der betyder at udenlandske eksperter med mindst tre års universitetsuddannelse kan komme til Danmark og arbejde inden for områder, hvor det er svært at skaffe danske eksperter. På grund af stigende ledighed blev it-området ellers fjernet fra listen i 2003.
HK mener, at IBMs it-projekt for Mærsk er den egentlige grund til ministerens beslutning. Ved at genoptage it-eksperterne på jobkortordningen, skal fagforeninger som Prosa og HK ikke høres, når virksomheder henter udlændinge til landet. Oprindeligt havde HK meddelt IBM, at det var i orden, at hente de 300 indiske eksperter til landet, hvis de blev ansat på danske vilkår. Det ville IBM ikke være med til, og fik derfor ministeren til at ændre reglerne, mener HK.
IBM afviser dog, at selskabet har diskuteret jobkort-ordningen med ministeren. It-giganten forklarer at man har været nødsaget til at hente udenlandske specialister til landet, fordi det har været umuligt at finde den nødvendige SAP-kompetence i Danmark.