Nokia har arbejdet med S60 i næsten ti år nu, og en af styrkerne er givetvis de mange programmer som findes til platformen. Den fordel planlægger Symbian nu at skyde hul i ved at tage et stort fremadgående skridt, der gør ældre programmer ubrugelige.

Siden Nokia opkøbte Symbian og gjorde det til en åben platform, har der været fart på udviklingen. Det grundlæggende er det samme som Nokia anvender i sine nyeste smartphones, men planer om en større forandring ligger klar på skrivebordet.

Symbian 4 bryder kompatibiliteten
I versionen, som kaldes Symbian 4, og som kommer til at blive specificeret i detaljer i løbet af 2010, skal programmer baseres på Qt. Qt er baseret på et af Nokias tidligere opkøb, nemlig opkøbet af Trolltech, og skal danne grundlag for at kunne udvikle nye programmer langt lettere.

På Nokias seneste udviklerkonference var det tydeligt, at Qt kommer til at have en vigtig rolle i fremtidige produkter. Nu fortæller David Wood fra Symbian Foundation, at det nuværende S60 (Avkon) skal fases ud. Det skriver bloggen TamsS60, der netop har interviewet Wood.

Kompatibilitet vil mangle
David Wood fortæller at nuværende programmer kommer til at fungere fint til og med Symbian 3, men at opdateringen til Symbian 4, som altså kommer i slutningen af 2010, indebærer at kompatibiliteten udebliver.

Den nyeste tilgængelige version af Symbian hedder S60 5th edition og skulle eftersigende minde meget om den næste version af styresystemet. Dette bliver det første produkt af Symbian Foundation. Symbian S60 5th edition bliver bl.a. brugt i Nokia N97 og Sony Ericsson Satio (tidligere kendt som Idou).