Fremtidens trådløse netværk bruger måske slet ikke radiosignaler som vi kender det i dag, men derimod optiske signaler i det infrarøde spektrum. Forskere i USA har allerede demonstreret, at et optisk trådløst netværk kan overføre data med en gigabit i sekundet - 6-14 gange hurtigere end Wi-Fi - og de mener at hastigheden kan blive endnu højere. Det skriver MIT-magasinet Technology Review.
Den optiske teknologi bruges allerede til datatransmission over lange afstande i fiberkabler og der findes også trådløse optiske punkt-til-punkt forbindelser, som naturligvis har den begrænsning, at der rent faktisk skal være frit udsyn mellem de to punkter.
I modsætning til en radiobølge kan et optisk signal ikke passere gennem en forhindring som en mur, men det kan også være en fordel; det betyder at risikoen for aflytning og uautoriseret brug af netværket er mindre. Og så er der altså hastigheden, som er mange gange højere.
I det konkrete eksperiment har forskerne sendt data gennem rummet ved at modulere en stråle med infrarødt lys, der blev rettet mod loftet. Strålen blev så reflekteret tilbage rundt i rummet og det reflekterede signal kunne opfanges med en særlig detektor.
En anden fordel i forhold til radiobølger er, at man undgår problemer med interferens med alt det udstyr, som i forvejen fylder godt i radiospektret.
Og i modsætning til radiobølger er det ikke nødvendigt at søge om licens til at sende på en bestemt bølgelængde i den optiske del af spektret - der er ingen regler for infrarødt, ultraviolet eller synligt lys.
Forskerne mener da også, at deres optiske teknologi vil danne grundlag for den næste generation af superhurtige trådløse lokalnetværk.