Datajægerne ser frem til friere adgang til danske data

Det kan være et lotteri at søge efter data hos det offentlige. Derfor er der glæde at spore over telestyrelsens vision om at gøre datajagten lettere. Men der er stadig mange faldgruber, siger datajægerne.

Peter Brodersen er en af de danskere, der kender mest til mashup af offentlige data. Han har blandt andet har lavet Findvej.dk.

Derfor glæder han sig over, at telestyrelsen i dag har meldt ud, at det skal være lettere at få adgang til offentlige data.

I mange tilfælde beskriver han nemlig sin egen datajagt hos danske myndigheder som noget, der minder om et lotteri.

Der er ifølge ham mindst tre elementer, der gør, at udviklingen holdes tilbage. Ikke kun en høj pris hos det offentlige er en hæmsko. Også forskellige licensbetingelser og manglen på centrale steder at finde information om de tilgængelige data gør datajagten besværlig.

Han ser derfor mange spørgsmål og politiske beslutninger, der skal tages i forbindelse med det kommende arbejde. For eksempel i forhold til data-adgangen.

»Som jeg frygter det, så opstår der to industrier ved at åbne op for data. De offentlige instanser tjener penge på at sælge den, og så opstår der en industri af underleverandører, som tjener penge på at forædle data. Så sker der det, at de offentlig instanser begynder at begrænse oplysninger, fordi de ikke må komme i direkte konkurrence med deres kunder, som jo lever af at forædle data. På den måde er man med til at bremse åbenheden, som var hele formålet,« siger Peter Brodersen.

Og på den måde er man lige vidt. Adgangen er stadig bøvlet og begrænset af en økonomisk mur.

Et modigt skridt ville ifølge Peter Brodersen derfor være, at politikerne erkender, at borgere har ret til den offentlige datamængde på samme måde, som borgerne i første omgang har ret og pligt til at indberette dataen til det offentlige via nettet.

Samme holdning har Jesper Ishøj fra GeoJournalistik.dk. Han mener, at borgerne skal have adgang til grunddata.

»Udviklingen med web 2.0 er på nogle områder begrænset af, at myndighederne holder data for sig selv eller tager betaling for dem. For mig at se kan der "sat på sidsen" være nogle demokratiske problemer i denne udvikling. Jeg har som journalist oplevet at skulle betale penge for geodata, der viser, hvor der er offentlige toiletter,« fortæller han.

»Jeg har også oplevet, at private virksomheder i perioder har eneret til særlige data i forbindelse med valg, før andre kan få adgang til dem. Data er produceret for borgens penge - skattekroner.«




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere