Pirat-kampagne er en trussel mod nettet

Hvis Microsoft lukker for sikkerheds-opdateringer til piratbrugere, kan det få katastrofale konsekvenser for hele nettet, mener dansk sikkerhedsekspert.

Snart er det slut med at hente manuelle sikkerheds-opdateringer til Windows, hvis man har installeret en piratkopieret version af styresystemet. Fra anden halvdel af 2005 vil Microsoft lukke for manuel download af opdateringer til pirat-Windows. Det vil dog indtil videre fortsat være muligt for piratbrugere og almindelige brugere at hente automatiske opdateringer til styresystemet.

Microsofts nye udspil bliver kritiseret af den danske sikkerhedsekspert Peter Kruse, som advarer mod at lægge sten i vejen for brugere som ønsker at hente sikkerheds-opdateringer.

»Rent sikkerhedsmæssigt er det afgørende at alle - også pirater - har mulighed for at installere opdateringer til Windows. Det er tosset at stoppe adgang til opdateringer. Den eneste konsekvens vil være en eksplosion i antallet af zombie-maskiner, som kan gøre tjeneste under ondsindede personer. Problemet med piratsoftware skal tackles på en helt anden måde,« siger Peter Kruse til ComON.

Han henviser til aktuelle tal fra IDC og Business Software Alliance, der fortæller at mere end en tredjedel af alle verdens computere rummer piratkopieret software.

»Hvis brugere med piratversioner nægtes adgang til opdateringer til Windows, vil resultatet blot blive, at opdateringerne ikke installeres og dermed udsættes op mod 36 procent af samtlige Windows-brugere for alvorlig risiko for kompromittering. Samlet set kan et så stort antal ubeskyttede maskiner blive katastrofalt for nettets fremtid. At man forhindrer at pirat-software kan opdateres forhindrer jo ikke brugen af Windows,« siger Peter Kruse.

Internet-orme og andre former for skadelig kode vil uhindret kunne trives på systemer som ikke er opdateret med de seneste fejlrettelser fra Microsoft.

»Sådanne systemer kan efterfølgende misbruges til at indlede angreb på udvalgte mål og skabe kaos på internettet. Vi har problemer nok i forvejen med at sikre, at opdateringer bliver hentet og installeret. Vi skal ikke skabe et nyt problem, som baner vejen for nye Sasser- og Blaster-lignende epidemier,« siger sikkerheds-eksperten.

Peter Kruse mener i stedet, at Microsoft bør indlægge en form for udløbsdato på pirat-software.

»Når en privat version forbinder sig og vil hente opdateringer, så afgøres det samtidig om der er tale om en piratudgave. Hvis det er tilfældet, så installeres en 30 dages tidsbombe. I de 30 dage vil brugeren blive advaret om, at der er tale om en piratversion og at operativ-systemet vil stoppe med at fungere efter udløb. Det kan give piraten tid og lejlighed til at købe en licens og tænke situationen igennem, herunder lave backups af dokumenter,« slutter Peter Kruse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere