Massivt EU flertal for åbne ACTA forhandlinger

Med stemmerne 633 for og 13 imod kræver EU-Parlamentet nu, at ACTA forhandlingerne skal frem i lyset. Men det er ikke en garanti for, at det sker.

EU-Parlamentet har efter en massiv kampagne fra den svenske regering besluttet at arbejde for åbne forhandlinger om nettet nye grundlov – pirattraktaten ACTA.

Den formelle afstemning har netop fundet sted i Europa-Parlamentet. Den resolutionstekst som de største partigrupper i parlamentet har forhandlet sig til enighed om, blev vedtaget med stemmerne 633 for og 13 imod. Dermed er alle store grupper i parlamentet tilhængere af kravene i resolutionen. Det svenske medlem af Europa-Parlamentet for Piratpartiet Christian Engström mener at, det er en ”god dag at være pirat”.

”Det er en meget stærk resolution som ikke efterlader nogen tvivl om, at EU-Parlamentet kræver, at rådet og kommissionen afleverer alle dokumenter om ACTA øjeblikkeligt. Det viser kommissionen, at parlamentet er et rigtigt parlament og ikke en dørmåtte,” skriver han på sin blog.

Beslutningen er kulminationen på den seneste tids tiltagende kritik af, at verdens mest indflydelsesrige lande i al hemmelighed forhandler om vidtrækkende rammer for internettet. EU's beslutning betyder også, at Danmark bakker op om åbenhed i forhandlingerne. I sidste uge viste et uverificeret hollandsk læk ellers, at Danmark var den største modstander af åbenhed i EU. Den canadiske juraprofessor Michael Geist, der er verdens førende uafhængige ekspert i ACTA forhandlingerne, tror, at den hollandske læk er den direkte årsag til kravet om åbenhed.

”Det viser det betydningen af åbenhed. Det er ikke en tilfældighed, at beslutningen kommer i kølvandet på det hollandske læk, der identificerede, hvilke lande der blokerer for åbenhed. Det bekræfter, at større åbenhed kan føre til direkte politisk handling,” siger Michael Geist til ComON.

EU kan dog ikke alene gennemtrumfe åbenhed i forhandlingerne. Det kræver konsensus mellem alle parter. Det er USA der står bag, og intet tyder på, at de er interesseret i åbenhed.

Parlamenter minder kommissionen om, at de folkevalgte medlemmer har krav på indsigt efter Lissabon-traktatens ikrafttrædelse. EU-Parlamentet kræver, at EU-Kommissionen fremlægger alle dokumenter fra forhandlingerne og gennemfører en grundig analyse af, hvad konsekvenserne kan blive for almindelige borgerrettigheder på nettet. Hvis kommissionen nægter med hensyn til andre landes interesser, så truer parlamentet med at føre sagen for domstolene, og i sidste ende nægte at stemme for. EU-Parlamentet afviser også at stemme for en traktat der indfører three strikes ordningen og fører til at toldere kan gennemrode ens elektroniske udstyr.

I de seneste uger har flere europæiske regeringer udtrykt massiv kritik af ACTA forhandlingerne. Den danske regering har endnu ikke kommenteret ACTA.

Hele teksten kan læses her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere