Massivt EU flertal for åbne ACTA forhandlinger

Med stemmerne 633 for og 13 imod kræver EU-Parlamentet nu, at ACTA forhandlingerne skal frem i lyset. Men det er ikke en garanti for, at det sker.

EU-Parlamentet har efter en massiv kampagne fra den svenske regering besluttet at arbejde for åbne forhandlinger om nettet nye grundlov – pirattraktaten ACTA.

Den formelle afstemning har netop fundet sted i Europa-Parlamentet. Den resolutionstekst som de største partigrupper i parlamentet har forhandlet sig til enighed om, blev vedtaget med stemmerne 633 for og 13 imod. Dermed er alle store grupper i parlamentet tilhængere af kravene i resolutionen. Det svenske medlem af Europa-Parlamentet for Piratpartiet Christian Engström mener at, det er en ”god dag at være pirat”.

”Det er en meget stærk resolution som ikke efterlader nogen tvivl om, at EU-Parlamentet kræver, at rådet og kommissionen afleverer alle dokumenter om ACTA øjeblikkeligt. Det viser kommissionen, at parlamentet er et rigtigt parlament og ikke en dørmåtte,” skriver han på sin blog.

Beslutningen er kulminationen på den seneste tids tiltagende kritik af, at verdens mest indflydelsesrige lande i al hemmelighed forhandler om vidtrækkende rammer for internettet. EU's beslutning betyder også, at Danmark bakker op om åbenhed i forhandlingerne. I sidste uge viste et uverificeret hollandsk læk ellers, at Danmark var den største modstander af åbenhed i EU. Den canadiske juraprofessor Michael Geist, der er verdens førende uafhængige ekspert i ACTA forhandlingerne, tror, at den hollandske læk er den direkte årsag til kravet om åbenhed.

”Det viser det betydningen af åbenhed. Det er ikke en tilfældighed, at beslutningen kommer i kølvandet på det hollandske læk, der identificerede, hvilke lande der blokerer for åbenhed. Det bekræfter, at større åbenhed kan føre til direkte politisk handling,” siger Michael Geist til ComON.

EU kan dog ikke alene gennemtrumfe åbenhed i forhandlingerne. Det kræver konsensus mellem alle parter. Det er USA der står bag, og intet tyder på, at de er interesseret i åbenhed.

Parlamenter minder kommissionen om, at de folkevalgte medlemmer har krav på indsigt efter Lissabon-traktatens ikrafttrædelse. EU-Parlamentet kræver, at EU-Kommissionen fremlægger alle dokumenter fra forhandlingerne og gennemfører en grundig analyse af, hvad konsekvenserne kan blive for almindelige borgerrettigheder på nettet. Hvis kommissionen nægter med hensyn til andre landes interesser, så truer parlamentet med at føre sagen for domstolene, og i sidste ende nægte at stemme for. EU-Parlamentet afviser også at stemme for en traktat der indfører three strikes ordningen og fører til at toldere kan gennemrode ens elektroniske udstyr.

I de seneste uger har flere europæiske regeringer udtrykt massiv kritik af ACTA forhandlingerne. Den danske regering har endnu ikke kommenteret ACTA.

Hele teksten kan læses her.


IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
IDC – styrken af en hybrid cloud strategi
Cloud computing er blevet en integreret del af forretningsstrategi og it-arkitektur for mange virksomheder i løbet af det sidste årti. Brugen af cloud er blevet udbredt, fordi virksomheder vil indføre nye forretningsmodeller, udtrække værdifuld indsigt fra enorme datamængder, håndtere krævende arbejdsbelastninger, levere nye produkter hurtigere og opnå konkurrencemæssige fordele. Men cloudadoption har også introduceret nye udfordringer. Denne undersøgelse af virksomhedens it-kunder fremhæver de største udfordringer med offentlig cloud.