Artikel top billede

Videnskabsministeren: Husk mig for digitaliseringen

Hvad drømmer it-ministeren om? Hvilken mobil bruger hun? ComON har mødt Charlotte Sahl-Madsen.

Nogle bygger et slot som eftermæle, andre en statue. En dansk reder har sågar plantet en opera inde i København.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsens (K) drøm er at få et eftermæle, hvor danskerne husker hende for at have bidraget til hurtigt internet og for at have skabt offentlige tjenester, der bruger fremtidens store båndbredder.

”Jeg vil gerne have været med til bredt at øge digitaliseringen i Danmark,” lyder videnskabsministerens svar, på hvad hun vil huskes for, når hun til sin tid ikke længere er Danmarks it-minister.

Selvsikker
ComON sætter videnskabsministeren i stævne på ministerkontoret i Bredgade midt i København. Her har hun haft kontor siden februar, hvor hun overtog Helge Sanders (V) ministertaburet. Rundt om hjørnet ligger Amalienborg. Ministeren virker som en kæk kvinde med kampgejst. Måske er hun også lidt blåøjet. Eller også tror hun ikke på meningsmålinger. Da ComON's udsendte lufter tanken om, at hun måske maksimalt får halvandet år ved posten, fordi rød blok står til at vinde næste valg, irettesætter hun journalisten.

”Vi vinder,” afbryder ministeren.

Hun afviser helt klart, at der skulle komme et valg om lidt. For to uger siden skrev vi, at videnskabsministeren har siddet 100 dage som minister. Hvis Charlotte Sahl-Madsen, der har en fortid i erhvervslivet, får ret i, at statsministeren ikke udskriver valg foreløbig, har hun sandsynligvis op til halvandet år til at sætte sit personlige fingeraftryk på Danmark.

Hurtigt internet
”Jeg vil gerne være med til, at vi får udnyttet den kapacitet, vi lægger ud på bredbåndsområdet, sådan at den enkelte borger kan få bedre muligheder for eksempelvis hjemmearbejdspladser. Jeg håber også, at nye virksomheder kan slå sig ned hvor som helst i landet. Eksempelvis ingeniører, arkitekter, fotografer og andre, der har brug for at sende store data, skal ikke være forhindret i at slå sig ned, hvor de har lyst,” siger hun.

Den bedste oplevelse, som hun har haft som minister, flugter med hendes drøm: Det var da hun offentliggjorde regeringens bredbåndsmålsætning om, at alle danskere skal have 100 Mbits download om ti år.

Hun fik en del medieomtale på dén sag – både god og dårlig. Hun fik ros for ambitionen, men oppositionen kritiserede hende for ikke at stille krav til upload og for at lægge målsætningen alt for lang tid ude i fremtiden uden at have delmål i årene op til. Selv siger ministeren, at hun helst vil drive bredbåndsudviklingen ved at skabe tjenester, der kræver hurtigt internet. Så skal båndbredden nok følge efter, mener hun. Den tidligere erhvervskvinde er dog villig til at stille krav til erhvervslivet. Om nødvendigt vil hun ved kommende frekvensauktioner til mobilnettet stille krav til dækning i øde områder.

Charlotte Sahl-Madsen er også minister for forskningen og universiteterne. Grundforskningen, hvor penge bliver brugt til projekter uden et udspecificeret formål, skal styrkes, og hendes mål er derudover at skubbe til udviklingen, hvor universiteter bliver knyttet tættere til erhvervslivet gennem samarbejde. Hun vil bygge bro, så virksomheder får gavn af den viden, offentlige forskere skaber.

Det vil du gerne huskes for?

"Ja, det vil jeg virkelig gerne. For det er simpelthen kimen til, at vi får gang i væksten herhjemme. Det er ligesom erhvervslivet, der finansierer alle de andre ydelser, og den velfærd, vi gerne vil have. Så det er vigtigt, at vi får fremmet deres vækst," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Et andet stort mål for hende er at få digitaliseret universiteterne.

"I dag er der en del studerende, der går ind på internettet, så udfylder de ansøgningsskemaet, så printer de det ud og afleverer det eller sender det med posten. Vi skal have det digitaliseret fuldt ud. Du har godt hørt historien om, at nogle kandidatstuderende skal holde eksamen ved at udfylde fem lags karbonpapir. Det holder bare ikke. Det er slut," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Et andet område er telepresence. Ministeren vil gerne skabe et samarbejde, hvor danske studerende kan følge forelæsninger med spændende undervisere fra den anden side af jorden over en skærm.

Dårlig oplevelse
Pressen skænker ikke hendes område nok opmærksomhed, siger hun. Da ComON spørger hende, hvad hendes dårligste oplevelse har været som minister, tøver hun først.

”Dem samler jeg jo sådan set ikke rigtig på,” svarer hun.

Så tænker hun.

”Det ville være dejligt, hvis vi kunne komme frem i pressen med flere klare budskaber. Eller; det er ikke en dårlig oplevelse, det er en udfordring, men jeg synes, at vi sidder med nogle spændende politiske overvejelser og sager, og dem vil jeg rigtig gerne ud med, og dér har jeg erfaret, at der er kamp om spaltepladsen,” siger hun.

Specielt føler hun, at digitaliseringsagendaen berører alle danskere, og derfor mener hun, at den fortjener en bedre plads i medierne.

Er der noget i jobbet, der har overrasket dig?

”Ja… Overrasket mig? Jeg har aldrig lidt af arbejdsvægring. Jeg har altid haft meget lyst til at arbejde og følt, at jeg har haft et virke. Det har jeg bestemt også nu. Men der går også mange timer med det. Og det gør der i hele det politiske system. At dét system kører i døgndrift, det tror jeg ikke, at jeg haft så klart et indtryk af, inden jeg gik ind i politik,” siger Charlotte Sahl-Madsen.

Hun griner, da ComON beder hende gøre op, hvor lang hendes arbejdsuge er.

”Det tror jeg ikke, at jeg ville blive glad for at se resultatet af,” siger hun leende.

”Der går lang tid,” fortsætter hun og understreger, at hun forventer, at de ansatte i ministeriet også er indstillede på at bruge tiden, fordi den digitale agenda er vigtig.

Skab indhold
Regeringens bredbåndsmålsætningen er ikke nok. Danskerne skal også begynde at bruge de høje hastigheder, mener hun. Her skal også det offentlige skabe nye tjenester. Men der er mange udfordringer, der står i vejen for eksempelvis cloud computing, siger ministeren. Det er ikke blot tekniske udfordringer, men også juridiske udfordringer. Det er eksempelvis i forhold til at sikre et højt sikkerhedsniveau, siger Charlotte Shal-Madsen.

”Der er sådan lidt usikkerhed, der er lidt famlen rundt omkring. I stedet for bare at konstatere dét, så lad os tage fat i opgaven,” siger ministeren og slår i bordet.

”…og se på hvordan vi finder nogle kloge løsninger. Der har Videnskabsministeriet en vigtig rolle,” siger hun.

Helt konkret mødes it-ministeren selv jævligt med andre ministre. Det er blandt andet sundhedsministeren, som hun diskuterer telemedicin med. Det er en dille, der for tiden er hot-stuff på Christiansborg. Målet er, at læger på afstand skal kunne betjene deres patienter. Det kan for eksempel bruges til at betjene borgere i øde områder.

”Inden for telemedicin er vi jo langt fra at udnytte det speciale, der er,” siger ministeren.

Ministeriet er et laboratorium
Hun ser videnskabsministeriet som en vigtig spiller. Ministeriet skal have en ”laboratorie-funktion”, hvor embedsmændene som eksperter på hver deres felt kan hjælpe nye projekter i gang.

Videnskabsministeriet skal hjælpe regionerne, der står for sundhedsdriften, til at få gang i it-projekter og sprede viden, mener ministeren.

”Vi kan blive meget bedre til at dele resultaterne med hinanden,” siger hun.

Et andet område, hvor ministeriet tager fat, er på universitetsområdet.

”I stedet for at der er otte universiteter, der sidder hver især og prøver at finde løsninger, så har Videnskabsministeriet lavet en aftale med IT Universitet om at lave et fællesskab, et lille laboratorium, der prøver at finde nogle af svarene på udfordringerne,” siger Charlotte Sahl-Madsen.

Møder kolleger
Samtidig vil it-ministeren prikke de andre ministre i regeringen på maven. Hun vil have dem til at udvikle digitale tjenester til borgerne. Hun mødes jævnligt med andre ministre for at høre, hvordan det går på deres område. Til gengæld tilbyder videnskabsministeren ekspertise-hjælp.

”Hos de forskellige ressortministerier, er der øget fokus på det. Jeg tror nærmest, at jeg har fået skabt lidt gunstig konkurrence mellem ressortområderne med at komme i gang med disse projekter,” siger Charlotte Sahl-Madsen.

Møderne med kollegerne handler også om, hvilke data det offentlige sidder med, som burde blive tilgængeligt for borgerne. Det handler om at "sætte data fri," siger ministeren. Et af hendes mål er at få private teleprisguider på baggrund af tal fra hendes ministerie. Et andet eksempel er den offentlige data om restauranters smileys, som Findvej.dk har brugt til at drysse sure og glade smileys ud over et kort, så borgerne kunne finde den nærmeste restaurant med god hygiejne.

"Jeg tror, der er så uanede mængder muligheder, siger Charlotte Sahl-Madsen.

Både iPhone og Nokia
For læsere, der skulle interessere sig for ministerens egne teknik-præferencer, kan ComON oplyse, at hun er til lidt af hvert.
Hun bruger både pc og Mac og har to mobiler: En Nokia 96E og en iPhone. Når det kommer til brug af it generelt, er hun en fan af logiske styresystemer, hvor hun slipper for en manual.

”Jeg lærer bedst, hvis tingene er meget intuitive. Dér hvor tingene er selvforklarende. Der er rigtig mange Mac-funktioner og sådan noget, hvor jeg ikke har siddet med manual-bogen, hvor nysgerrigheden har drevet mig til at forstå, hvordan tingene fungerer,” siger hun.

Sanders eftermæle
Apropos eftermæle, så har Charlotte Sahl-Madsens forgænger, Helge Sander, ikke skabt sig et af guld. Selv om Danmark ligger højt - hvis ikke i toppen - i et væld af alverdens statistikker på it- og teleområdet, så formåede venstremanden Helge Sander, der sad i ni år, igen og igen at tiltrække kritik.

Charlotte Sahl-Madsen afviser dog at svare på, hvad hun syntes om forgængerens måde at styre butikken på.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere