Artikel top billede

Fremtidens hukommelse hedder memristor

HP er kommet et skridt nærmere på fremtidens pc-hukommelse.

HP-forskere melder om et gennembrud i udviklingen af den såkaldte memristor-teknologi, som måske kan erstatte pc- (DRAM) og Flash-hukommelse i den nære fremtid. I det seneste nummer af fagbladet ”Nanotechnology” beskriver forskerne, hvordan de har kortlagt hvad der sker inde i en memristor og hvordan den kemiske sammensætning fungerer.

Selvom forskere allerede har konstrueret fungerende memristor-prototyper, har man ikke vidst, hvad der sker inde i de mikroskopiske strukturer. Med den nye viden skulle man være i stand til at forbedre teknologien yderligere og få den klar til markedet.

Memristoren kan lagre dobbelt så mange data som Flash og bruger mindre energi.

HP indgik sidste år en aftale med koreanske Hynix om at færdigudvikle memristoren og sælge den kommercielt under navnet ReRAM (resistive random access memory). De første produkter skulle være klar om tre-fem år.

Denne lidt ældre artikel hos HP fortæller om memristoren og firmaets plan for teknologien. Konceptet blev faktisk opdaget helt tilbage i 1971, men først i 2008 kunne forskere hos HP Labs konstruere den første memristor. Og det første produkt kommer altså først mellem 2013 og 2015.

I første omgang skal ReRAM sælges som erstatning for Flash. Ifølge HP kan en memristor-chip køre mindst ti gange hurtigere end Flash og samtidig bruger den ti gange mindre energi. Og kapaciteten skulle altså være den dobbelte i forhold til Flash.

HP kan allerede fremstille mikroskopiske titan-tråde til memristoren med en bredde på blot 3 nanometer. Til sammenligning har Flash-hukommelse typisk en strukturbredde på 24 nanometer.

Hvis ReRAM kan etableres som en erstatning for Flash, så vil det også være logisk at bruge den nye hukommelse i Solid State Drives (SSD'er), der skal erstatte de mekanisme harddiske. Men der kan gå længere tid, inden ReRAM også kan bruges som almindelig pc-arbejdshukommelse (DRAM).

HP ser endnu større perspektiver i teknologien. De første forsøg har vist at memristoren også kan bruges til at foretage logiske operationer – altså de opgaver, som normalt bliver udført af computerens hovedprocessor.

Det kan betyde, at beregninger i fremtiden kan udføres på den chip hvor data ligger gemt, i stedet for at sende data frem og tilbage til en central processorenhed – og det kunne gøre computerne meget hurtigere end i dag.

HP er ikke de eneste, der forsker i nye hukommelses-teknologier. Samsung udvikler en teknologi kaldet PRAM, mens IBM satser på den såkaldte racetrack-memory. Flash fordobler stadig sin kapacitet hver 12.-18. måned, men på et tidspunkt vil teknologien ramme en mur, og så er der brug for en ny type hukommelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere