Linus Torvalds: Itanium er et flop

Linux bagmanden Linus Torvalds kritserer Intels Itanium-processor i et indlæg i en nyhedsgruppe for Linux-brugere.

"Forfærdelig" og "for dyr". Det er nogle af de gloser Linus Torvalds bruger til at beskrive Intels 64-bit processor Itanium i en nyhedsgruppe for Linux-brugere. Linus kritiserer processoren for at den ikke er bagudkompatibel med x86 processorerne, og siger, at Intel i forsøget på at gøre den "teknisk perfekt" har gjort chippen ringere end Intels 32-bit processorer.

»Intel har fjernet alle de gode dele af x86 (32-bit processorerne, red.) fordi folk troede det var de dårlige dele. Men de er ikke dårlige. De er de "charmerende dele", der får processoren til at fungere så godt,« skriver Torvalds ifølge nyhedstjenesten Infoconomy.

I det hårde angreb mod processoren sammenligner Torvalds udviklingen af Itanium med RISC processorens udvikling i midten af 80'erne. Dengang forsøgte chip-designerne at skabe en chip, der performede suverænt, hvis omgivelserne holdt sig stramt til RISC principperne - men i virkelighedens verden var processoren ikke meget bevendt.

Samtidig siger Torvalds, at Itanium 2 ikke har en chance mod Pentium 4 i benchmark-tests. Den eneste årsag til at en 1,5 GHz Itanium overhaler en 1,5 GHz Pentium 4 er, ifølge Torvalds, den langt større cache på Itanium.

En af de få fordele ved Itanium er ifølge indlægget processorens evne til at håndtere store databaser. Men i hverdagssituationer kan Itanium ikke følge med, mener Torvalds.

»IA-64 (Itaniums instruktionssæt) kan ganske simpelt ikke gøre de ting, en Pentium 4 kan. Man kan ikke putte IA-64 i en almindelig desktop-maskine. Dels fordi den er for dyr, og dels fordi den performer skidt i opgaver hvor brugerne forventer at den performer godt - blandt andet til computerspil,« konkluderer Torvalds.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere