Klumme: Ansvarlighed 2.0

Nogle af de nye web 2.0 tjenester forsynder sig mod de mest elementære regler indenfor god takt og tone på internettet, mener ComONs klummeskribent, it-direktør Per Palmkvist Knudsen, JP/Politikens Hus A/S

Man skal passe på med at blive hængende i fortiden. Især i minderne fra sidste julefrokost. Alligevel kan jeg ikke lade være med at tænke tilbage. Desværre ikke til festen. Nej, mine tanker går til den kedelige bannervirussag, vi havde på ekstrabladet.dk før og efter vores julefrokost.

Det var min første julefrokost i et stort mediehus. Masser af godt humør, god mad, drikkelse i rigelige mængder, og sidst - men ikke mindst - masser af smukke mennesker. Efterhånden som aftenen gik og promillen steg, så skiftede mit syn på nogle af mine kollegaer. Nu var de pludselig blevet fristende seksuelle muligheder.

Heldigvis udnyttede jeg ikke disse muligheder. Derfor kunne jeg vågne op næste dag med værkende krop og hoved - men med god samvittighed. Og uden behov for at benægte eller lyve om mistænkelige ting.

Mandag morgen mødtes vi med den virksomhed, der havde placeret det skadelige banner på ekstrabladet.dk. Der var tale om en såkaldt 3. partsleverandør, der opkøber store mængder bannervisninger, og selv videresælger disse.

Og her mødte jeg benægtelsen: Selvom virksomhedens "synd" var dokumenteret af adskillige brugere og en kendt sikkerhedsekspert, så afviste de, at det på nogen måde kunne være dem. Faktisk brugte de mest tid på at latterliggøre og mistænkeliggøre eksperten, der deltog i mødet. Det var som at diskutere lungekræft med tobaksindustrien.

En måned og mange, mange diskussioner senere lovede firmaet at opføre sig sikkerhedsmæssigt forsvarligt - fremover. Hvor havde det været nemmere, hvis de havde erkendt deres "synd" og lovet bedring med det samme!

Købere og sælgere af bannerplads (hhv. Danske Reklame- og Relationsbureauers Brancheforening (DRRB) og Foreningen af Danske Internetmedier (FDIM)) er ved at lave en fælles standard for, hvordan hele branchen kan undgå den slags sager i fremtiden. Jeg håber og forventer, at standarden udkommer i løbet af marts. På den måde kan den samlede branche give sit bidrag til, at brugerne trygt kan færdes på de danske mediers sites.

Men dermed er den hellige grav ikke velforvaret.

Nogle af de nye web 2.0 tjenester forsynder sig mod de mest elementære regler indenfor god takt og tone på internettet.

Tag eksempelvis Facebook. Fyldt med mange, mange nye applikationer: Du kan blive bidt af en vampyr, sende et kædebrev, tegne en børnetegning i en hvid firkant og mange andre (u)nyttige ting. Du kan indvende, at jeg bare kan lade være med at bruge disse faciliteter. Men det kan jeg ikke. De er udformet på en sådan måde, at selv internetkloge mennesker kommer til at trykke på en forkert knap. Og - ups - så har hun malet graffiti på alle hendes kontaktpersoners hjemmeside på Facebook. Samtidig bliver min mailboks spammet til med notifikationer, hver gang noget sådant sker på min Facebook-hjemmeside. Men den store mængde irrelevante mails er ikke det værste: Forleden så jeg et banner midt i et resultatfelt på Facebook. Og det banner lignede til forveksling de malware-bannere man kunne se på TV2 i december.

Det er som om alle muligheder partout skal udnyttes. Bare fordi de er der. Men lige som til julefrokosten, så er en vis selvjustits den bedste måde at undgå ødelagt tillid. Dette kan være for sent for Facebook. Mange af de brugere, jeg kender, er allerede begyndt at forlade tjenesten, og flere vil sikkert følge.

Men lad os håbe, at skaberne af kommende web 2.0 tiltag vil forstå, at en af nøglerne til brugernes loyalitet overfor nye tjenester er det gode gamle begreb: ansvarlighed.

Man kunne kalde det ansvarlighed 2.0.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis