IT Factory taber 109 mio. og parkerer gælden

2M Invests datterselskab IT Factory tabte 109 millioner kroner sidste år. Da en amerikansk investor ikke ville lege med længere, gik salget helt i stå. IT Factorys tidligere amerikanske moderselskab vinkede farvel til sit tilgodehavende på 153 millioner kroner, og nu parkeres resten af gælden i et dansk afviklingsselskab.

Endnu et lig kommer nu frem fra lasten i det kuldsejlede 2M Invest. Det stod i forvejen klart, at et af de tidligere guldæg, Notes-udviklingsselskabet IT Factory, havde problemer, men det regnskab, som blev indleveret til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i dag, fredag, tegner et kulsort billede af det forgangne år.

IT Factory IPR, som er det nøjagtige selskabsnavn, fik et underskud på 109 millioner kroner. Selv om kun 19 millioner kroner stammer fra driften af selve selskabet, så er situationen alvorlig nok.

IT Factory var tidligere organiseret med datterselskaber i USA, Tyskland og Storbritannien. De er alle sammen ved at blive lukket, sammen med filialerne i Norge og Sverige, men de påførte sidste år IT Factory et underskud på 54 millioner kroner.

Omsætningen gik tilbage fra 55 til 42 millioner kroner som følge af, at investorerne ikke ville lege rige onkler længere.

Ejerne vinkede farvel til 153 mio. kr.

Allerede i 2000 begyndte IT Factory at forhandle med en amerikansk investeringsbank om yderligere kapital. Så kom der nedgang i markedet, og investeringsbanken trak følehornene til sig. Efter den 11. september stod det klart, at selskabets eksisterende investorer måtte udskrive en ny check, hvis IT Factory skulle reddes.

Den proces varede hen over efteråret, og imens opgav IT Factory stort set at drive sin forretning. I december, som normalt er den mest indbringende måned, kom der slet ingen kunder i butikken.

Den fastlåste situation førte til, at det daværende amerikanske moderselskab opgav ævred i december sidste år og vinkede farvel til sit tilgodehavende på 153 millioner kroner. Til gengæld måtte IT Factory IPR afskrive gæld fra søsterselskaberne på 33 millioner kroner.

IT Factory IPR A/SÅrsregnskab
Millioner kroner20012000
Omsætning41,754,7
Resultat af primær drift (EBIT)-19,5-37,9
Resultat før skat -109,5-84,4
Resultat-109,5-84,4
Egenkapital-42,3-85,6
Antal ansatte6066
Mellem taberne i det amerikanske moderselskab findes, ud over 2M Invest, Merkantildata, som allerede har afskrevet sin investering på 60 millioner kroner, Nordea Invest og amerikanske White Pines Ventures.

2M overtog hele selskabet

Det amerikanske ventureselskab truede 2M Invest med sagsanlæg, hvis det nye IT Factory blev en guldrandet forretning, dengang 2M Invest endnu så ud til at være værd at sagsøge. Det amerikanske holdingselskab fik nemlig kun en enkelt aktie ? og dermed ret til at møde op på generalforsamlingerne - i det nye IT Factory-selskab for at afskrive sine 153 millioner kroner.

2M Invest havde i december sidste år alle de resterende aktier i IT Factory, men siden har investeringsselskabet skilt sig af med 12,7 procent. IT Factory IPR er i dag ejet af et dansk holdingselskab.

Gælden parkeret

Selve IT Factory IPR ser ud til at lide omtrent samme skæbne som det tidligere amerikanske moderselskab. Egenkapitalen er negativ med 42 millioner kroner, og det kan selskabet ikke selv tjene nok til at rette op på.

I stedet har IT Factory indgået en aftale med den primære kreditor, Amagerbanken, om at nedbringe gælden ved at overføre aktiverne - applikationerne til Lotus Notes - til et nyt søsterselskab. Det nuværende IT Factory IPR bliver derefter et rent afviklingsselskab, der udelukkende består af en gældspost.

Gælden skal moderselskabet forsøge at betale til Amagerbanken ved at finde nye selskaber, som vil forhandle IT Factorys software. Håbet er at skaffe to eller tre forhandlere udover det nye søsterselskab. Holdingselskabet lover at betale 95 procent af de royalties, som IT Factory får, videre til afviklingsselskabet, så gælden kan bankes ned og selskabet lukkes.

På den baggrund konkluderer revisorerne fra PricewaterhouseCoopers, at der er "væsentlig usikkerhed", om IT Factory IPR kan fortsætte driften. Det afhænger helt af, om der findes partnere, som kan sælge selskabets produkter.

Det lykkedes fredag ikke at træffe IT Factorys administrerende direktør Stein Bagger, som er i USA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere