Ny portal vil sikre mod webshop-konkurser

Ny portal vil skabe sikker nethandel ved at garantere økonomisk for godkendte butikker. Trustpilot og E-handelsmærket giver ikke nok forbrugerbeskyttelse, mener Fion.dk.

Hvis en netbutik går konkurs eller en handel simpelthen går i hårdknude, så er de danske forbrugere stort set chanceløse.

Og netop de to situationer er ting, der er medvirkende til, at nogle danskere holder sig væk fra nethandel, mener folkene bag Fion.dk.

Portalen har valgt en ny indgangsvinkel til at skabe sikker nethandel.

Fion.dk betaler kort og godt af egen lomme, hvis de butikker, der får lov til at reklamere på portalen, ikke kan - eller vil - leve op til deres forpligtigelser over for kunderne. På den måde skal de værste forhandlere sorteres fra.

Peger ikke fingre

Portalen udspringer af en undren.

»Vi fandt ud af, at under seks procent af den samlede omsætning foregår på nettet. Det gik vi så og filosoferede over for at finde ud af, hvad der skal til for at få udviklingen i gang. Og vi kom frem til, at den største hindring er, at folk ikke føler sig sikre,« siger direktør Nicky Glaven.

Fions sikkerhed består som sagt i, at portalen garanterer økonomisk for sine samarbejdspartnere. Garantien bygger på grundige tjek, hvor samtlige butikker er blevet besøgt og regnskaber, logistik og lignende ting er blevet gennemgået. Tjek der fortsættes jævnligt.

»Hvis vi så modtager usædvanlig mange klager om et firma, så kan vi simpelthen smide firmaet ud med det samme,« siger Nicky Glaven.

Det er på det område, at Fion.dk adskiller sig fra eksisterende sikkerhedsordninger, mener Nicky Glaven:

»Vi synes for eksempel, at E-mærket har gjort et godt arbejde. Men der er et problem ved modellen. Hvad nu hvis et firma har fået sit e-mærke og så går konkurs dagen efter? Så kan mærket ikke hjælpe forbrugerne, siger Nicky Glaven og uddyber, at Fions overtagelse af samarbejdsparternes garantiforpligtigelser strækker sig i op til to år efter købet.

Målet er at yde 5.000 kroner i garanti for alle handler, men butikkerne starter med 1.000 kroner og stiger løbende, når de optjener "troværdighed" hos Fion.

Er Fion skjult protest mod Trustpilot og E-handelsmærket?

»Vi peger ikke fingre ad nogen. Vi mener bare ikke, at der er meget substans i deres ordninger. De andre kommer med råd. Vi går ind og giver en kontant garanti. For eksempel kræver E-mærket, at man skriver på sine hjemmeside, at forbrugeren har 14 dages obligatorisk returret. Men hvad hjælper det? Vi er ligeglade, om det står på hjemmesiden. Bare forbrugeren får sine 14 dage, siger Nicky Glaven.

Firmaet har eksisteret siden 1993 som en detailforhandler af elektronik. Men er siden bevæget sig over til online handel. For cirka en måned siden åbnede Fion.dk.

Men Fion er stadig et ukendt varemærke i Danmark. Så hvordan vil firmaet overbevise sine brugere om at stole på Fion - frem for en vilkårlig webbutik. Og hvad hvis Fion selv går konkurs?

»"Tillid" er jo det vi gør. Fion eksisterer kun så længe, der er tillid til os. Det kan brugerne bruge som sikkerhed. For så snart Fion selv får den første klage, så er vi jo væk,« siger Nicky Glaven.

Han anerkender, at Fion ultimativt kan gå konkurs, og dermed ikke ville kunne leve op til de lovede garantier. Men ifølge direktøren så vil fællesskabet af butikker altid være interesseret i at fastholde portalen, fordi selve fællesskabet er med til at styrke deres troværdihed.

Indtil videre har over 500 danske netbutikker sagt ja til at deltage. De betaler maksimalt 1000 kroner om måneden for at optræde i portalen.

Der har indtil videre været to konkurser af firmaer, som var tilknyttet, og to andre fejlagtigt. Ingen købere har rejst krav mod Fion.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere