Skarpe krav til regeringens forhandling om ny net-grundlov

Regeringen har fået mandat til at underskrive den kommende antipirattraktat Acta, hvis danske borgere og teleudbyderes rettigheder er sikret.

Oppositionen på Christiansborg har gennemtrumfet, at regeringen kun kan underskrive antipirattraktaten – ACTA, hvis basale borgerrettigheder overholdes. Det skete under et møde mellem udenrigsminister Lene Espersen (K) og folketingets Europa-Udvalg i dag.

”Vi har givet Lene Espersen mandat til at fortsætte forhandlingerne på betingelse af, at alle er sikret et frit internet, og at teleudbyderne ikke ender med at skulle agere internetpoliti overfor deres kunder,” siger SFs Hanne Agersnap.

Regeringen vurderer, at forhandlingerne om ACTA er så fremskredne at en aftale kan indgåes inden for kort tid. Derfor vil de sikre sig mandat til at underskrive aftalen. Inden mødet havde Lene Espersen fremsat et madatoplæg med en temmelig løs ordlyd. Men i forbindelse med forhandlingen i udvalget blev en række danske krav sikret.

”Vi vil fastholde den beskyttelse af borgerne der er i de europæiske teledirektiver. EU vil ikke acceptere at der kan ske indgreb i borgernes internet uden en domstolsprøvelse,” sagde Lene Espersen.

Samtidig afviser hun USAs standpunkt om, at teleudbyderne skal gøres ansvarlige for kundernes netadfærd. På den måde håber USA og rettighedsindustrien ellers at indføre en lang række begrænsninger på nettet uden om lovgivningen, men i stedet via teleudbydernes forebyggelse.

”Teleudbyderne skal ikke lave domstolenes arbejde,” sagde Lene Espersen.

Udenrigsministeriet havde et skriftligt oplæg til mandatet med til europa-udvalgsmødet, men flere af medlemmerne i udvalget ønskede den danske holdning præciseret. Det skyldes, at en lang række af de spørgsmål medlemmerne stillede ministeren inden mødet, var besvaret med, at ministeren ikke kunne svare, da traktaten endnu ikke er færdigforhandlet. SFs Hanne Agersnap var stærkt irriteret over, at ministerens mandatoplæg var meget løst formuleret.

”Det forstærker frygten for ACTA, når ministeren kommer med et meget løst mandatoplæg. Sammenholdt med, at vi ikke må få at vide hvad der foregår ved forhandlingerne skræmmer det unødigt,” siger Hanne Agersnap.

Derfor krævede hun, at mandatet præciserede, at den frie adgang til nettet er domstolsbeskyttet, og at teleudbyderne ikke ender med at skulle agere internetpoliti. Det accepterede ministeren at arbejde for.

”De elementer indgår nu i det mandat ministeren har fået,” siger Hanne Agersnap.

Enhedslistens Per Clausen stemte som den eneste ikke for mandatet. Han mener, at ministeren er for uklar.

"Det er for uklart om det ministeren siger er, at hun og EU vil arbejde for at sikre en række rettigheder, eller om hun siger, at Danmark og EU under ingen omstændigheder kan indgå en aftale der ikke overholder mandatets krav," siger Per Clausen.

Han vil dog holde ministeren op på mandatet og sikre, at hun ikke underskriver en aftale, der ikke lever op til mandatet.

 I den seneste måned har der været massivt pres for mere offentlighed i forhandlingerne. Flere lækkede dokumenter afslører, at USA's krav udelukkende sikrer rettighedshaverne på bekostning af almindelige menneskers rettigheder. Senest har et næsten enigt Europa-Parlament krævet, at Europa-Kommissionen fremlægger alle dokumenter fra forhandlingerne. Det ønske vil kommissionen dog næppe efterkomme.

”Kommissionen kan ikke fremlægge dokumenter der er fortrolige og afslører vores forhandlingsparters krav. Men jeg vil arbejde for så meget åbenhed som muligt, og det vil en klog kommission også gøre,” siger Lene Espersen.

Efter planen skal traktaten være klar senere i år. Europa-Parlamentet skal godkende traktaten inden den kan implementeres.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere