Skarpe krav til regeringens forhandling om ny net-grundlov

Regeringen har fået mandat til at underskrive den kommende antipirattraktat Acta, hvis danske borgere og teleudbyderes rettigheder er sikret.

Oppositionen på Christiansborg har gennemtrumfet, at regeringen kun kan underskrive antipirattraktaten – ACTA, hvis basale borgerrettigheder overholdes. Det skete under et møde mellem udenrigsminister Lene Espersen (K) og folketingets Europa-Udvalg i dag.

”Vi har givet Lene Espersen mandat til at fortsætte forhandlingerne på betingelse af, at alle er sikret et frit internet, og at teleudbyderne ikke ender med at skulle agere internetpoliti overfor deres kunder,” siger SFs Hanne Agersnap.

Regeringen vurderer, at forhandlingerne om ACTA er så fremskredne at en aftale kan indgåes inden for kort tid. Derfor vil de sikre sig mandat til at underskrive aftalen. Inden mødet havde Lene Espersen fremsat et madatoplæg med en temmelig løs ordlyd. Men i forbindelse med forhandlingen i udvalget blev en række danske krav sikret.

”Vi vil fastholde den beskyttelse af borgerne der er i de europæiske teledirektiver. EU vil ikke acceptere at der kan ske indgreb i borgernes internet uden en domstolsprøvelse,” sagde Lene Espersen.

Samtidig afviser hun USAs standpunkt om, at teleudbyderne skal gøres ansvarlige for kundernes netadfærd. På den måde håber USA og rettighedsindustrien ellers at indføre en lang række begrænsninger på nettet uden om lovgivningen, men i stedet via teleudbydernes forebyggelse.

”Teleudbyderne skal ikke lave domstolenes arbejde,” sagde Lene Espersen.

Udenrigsministeriet havde et skriftligt oplæg til mandatet med til europa-udvalgsmødet, men flere af medlemmerne i udvalget ønskede den danske holdning præciseret. Det skyldes, at en lang række af de spørgsmål medlemmerne stillede ministeren inden mødet, var besvaret med, at ministeren ikke kunne svare, da traktaten endnu ikke er færdigforhandlet. SFs Hanne Agersnap var stærkt irriteret over, at ministerens mandatoplæg var meget løst formuleret.

”Det forstærker frygten for ACTA, når ministeren kommer med et meget løst mandatoplæg. Sammenholdt med, at vi ikke må få at vide hvad der foregår ved forhandlingerne skræmmer det unødigt,” siger Hanne Agersnap.

Derfor krævede hun, at mandatet præciserede, at den frie adgang til nettet er domstolsbeskyttet, og at teleudbyderne ikke ender med at skulle agere internetpoliti. Det accepterede ministeren at arbejde for.

”De elementer indgår nu i det mandat ministeren har fået,” siger Hanne Agersnap.

Enhedslistens Per Clausen stemte som den eneste ikke for mandatet. Han mener, at ministeren er for uklar.

"Det er for uklart om det ministeren siger er, at hun og EU vil arbejde for at sikre en række rettigheder, eller om hun siger, at Danmark og EU under ingen omstændigheder kan indgå en aftale der ikke overholder mandatets krav," siger Per Clausen.

Han vil dog holde ministeren op på mandatet og sikre, at hun ikke underskriver en aftale, der ikke lever op til mandatet.

 I den seneste måned har der været massivt pres for mere offentlighed i forhandlingerne. Flere lækkede dokumenter afslører, at USA's krav udelukkende sikrer rettighedshaverne på bekostning af almindelige menneskers rettigheder. Senest har et næsten enigt Europa-Parlament krævet, at Europa-Kommissionen fremlægger alle dokumenter fra forhandlingerne. Det ønske vil kommissionen dog næppe efterkomme.

”Kommissionen kan ikke fremlægge dokumenter der er fortrolige og afslører vores forhandlingsparters krav. Men jeg vil arbejde for så meget åbenhed som muligt, og det vil en klog kommission også gøre,” siger Lene Espersen.

Efter planen skal traktaten være klar senere i år. Europa-Parlamentet skal godkende traktaten inden den kan implementeres.


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.