Artikel top billede

Google vil til Månen

Nu er finalisterne klar i Googles konkurrence om at sende robotter til Månen.

Google har netop udpeget de 29 hold som skal dyste om den såkaldte Lunar X Prize. Den samlede præmiesum er på mere end 150 millioner kroner og førstepræmien går til det første private firma der kan sende en mobil robot til Månen og overføre billeder, video og data tilbage til Jorden.

Google og X Prize Foundation startede konkurrencen tilbage i 2007. For at vinde prisen skal et privat firma sende en robot-landingsfartøj til Månen, der skal køre mindst en halv kilometer og sende video tilbage til kontrolcentrum på Jorden.

Den samlede præmiesum er på 30 millioner dollar, som fordeles med 20 millioner dollar til vinderen og 5 millioner dollar til andenpladsen samt yderligere fem millioner dollar i bonuspræmier.

For at vinde bonuspræmierne skal konkurrencedeltagerne nå en række specielle mål, som f.eks. at tilbagelægge mere end fem kilometer på måneoverfladen, fotografere objekter der er efterladt på Månen af mennesker eller finde spor efter vand.

De 29 hold kommer fra hele verden – der er alt fra en indisk it-iværksætter til en gruppe af antenne-eksperter fra Brasilien og et ”hemmeligt” hold der kalder sig Mystery Moon. Flere store virksomheder deltager i rumkapløbet til Månen, men der er også grupper af private amatører og studerende.

Danmark er også repræsenteret gennem European Lunar Exploration Association (Euroluna), som har medlemmer i alderen fra 16 til 60 år. Euroluna har sit hovedkvarter i Danmark, men der er også medlemmer i Italien og Schweiz.

Google forventer at der kan udpeges en vinder i 2015. Robotterne skal altså lande på Månen i de næste fire år.

Flere af holdene har allerede transporten på plads. Astrobotic Technology har lejet således plads på en Falcon 9 raket hos Space X Technology, der er stiftet af Paypal-milliardæren Elon Musk.

Både Kina, Rusland og Indien har også planer om at sende ubemandede fartøjer til Månen i løbet af de næste par år og der er mulighed for at leje plads i en privat rumkapsel som skal flyve rundt om Månen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere