Nye LTE-frekvenser er vigtige for 3

Men mobilselskabet 3 græder ikke over, at et nyt selskab har meldt sig som byder i frekvensauktion.

"De er vigtige."

Sådan siger pressechef hos 3, Stine Green Paulsen, om de to frekvensblokke, som teleselskabet 3 vil forsøge at få fingre i ved en auktion i oktober. Der er to frekvensblokke, én i 900 MHz og én i 1800 MHz. Frekvenserne kan snart bruges til LTE - også kaldet 4G - og andre nyere netværksteknologier, som egner sig til mobilt bredbånd.

Specielt licensen i 1800 MHz-båndet vil et andet selskab, Net1, også forsøge at få fingre i. Det bekræftede selskabet i går over for ComON. Jo flere, der byder, jo større vil prisen sandsynligvis blive. En kilde vurderer over for ComON, at prisen bliver større end mindstebuddene på fire og otte millioner kroner.

For teleselskabet 3 er det specielt vigtigt at få fat på i de lavere frekvenslag, hvor sendemasternes radius bliver langt større. Dermed slipper 3 for at sætte et utal af kortrækkende master op i øde egne.

"Grunden til, at auktionen er interessant for os, er både, at frekvenserne kan bruges til LTE, og at de kan dække længere. For os handler det om at komme længere ud," siger Stine Green Paulsen.

"Det drejer sig om at få lukket huller i udkantsområder," siger pressechefen.

Teleselskabet 3 vidste ikke, at Net1 har tænkt sig at byde på auktionen, men 3 hævder, at de ikke er overrasket over den ekstra konkurrence - selvom hverken TDC, Telia eller Telenor må byde, eftersom de i forvejen har frekvenser i samme lag.

"Det her med, at andre byder ind, det har vi vist hele tiden," siger Stine Green Paulsen.

Hun mener til gengæld, at det vil give mindre konkurrence, hvis Net1 vinder 1800 MHz-frekvensen, eftersom Net1 ikke vil konkurrere direkte med de store teleselskaber, men blot er interesseret i mobilt internet til landboere, fiskere og sommerhuset.

"Det betyder noget for konkurrencen, hvis de får denne frekvens og ikke vil konkurrere med TDC, Telia og Telenor. Det vil give mindre konkurrence," siger Stine Green Paulsen.

Men Net1 har jo brug for frekvensen til at give ordentlig internet til udkantsområder samtidig med, at de dækker i byerne?

"Vi kan også give konkurrence på landet," siger Stine Green Paulsen, som påpeger, at teleselskabet netop har tænkt sig at bruge 900 MHz- og 1800 MHz-frekvenserne til at dække bredere end i dag.

3's pressechef synes desuden, at det var klynk fra de andre store teleselskabers side, når kritiserede, at de var lukket ude fra oktober måneds to frekvensauktioner. Auktionerne er en omfordeling af frekvenserne, fordi båndene indtil nu kun måtte bruges til tale i GSM. Til foråret kan de dog bruges til LTE og andre netværksteknologier. For at sikre fair konkurrence på de nye netværksteknologier som LTE, besluttede IT- og Telestyrelsen at inddrage bidder af frekvenserne og lade andre teleselskaber få chancen i de to bånd.

"Vi skal lige huske, at de fik deres gratis i sin tid," siger Stine Green Paulsen om de øvrige tre store teleselskaber.

Frekvenserne var dog ikke helt gratis. Der knyttede sig en række krav til licenserne, blandt andet dækningsgrad, tjenesteudbud og krav i forbindelse med engrospriser. En del krav er bortfaldet, men dækningskravene består. Der er ikke knyttet dækningskrav til de nye licenser, som 3 og Net1 vil byde på i oktober. Til gengæld begynder mindstebud på otte millioner kroner på 900 MHz-licensen og fire millioner kroner ved 1800 MHz-frekvensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere