En ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at mange danskere er blevet for afhængige af medierne. I undersøgelsen svarer 10 pct. af de 1.026 adspurgte danskere mellem 18 og 74 år, »ja, jeg er afgjort blevet for afhængig« og 27 pct. siger, at de er »lidt for afhængige« af medierne.
Det er især internettet og tv, som er de helt store tidsrøvere. 44 pct. føler, at de bruger for meget tid på internettet, 41 pct. bruger for meget tid på at se tv, og 8 pct. bruger for meget tid på computerspil.
»Gennem medierne kan vi hele tiden afsøge, om der skulle være andre og bedre situationer og mennesker at være sammen med, end hvad der aktuelt er tilfældet, og det skaber en impuls til konstant at tjekke sin mobiltelefon eller e-mail, surfe på nettet eller se, om der skulle være mere spændende programmer på en anden tv-kanal, siger professor Stig Hjarvard fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, der står bag undersøgelsen.
For alle de adspurgte gælder, at internettet er det medie, de nødigst ville undvære, mens mobiltelefonen kommer ind på en 2. plads hos de yngre. 94 pct. af danskerne har ofte eller altid deres mobiltelefon på sig. For de lidt ældre er det primært tv'et, der ikke kan undværes.
Professor Stig Hjarvard anbefaler, at man på den enkelte arbejdsplads, i skolen og i hjemmet bliver bedre til at indgå aftaler med hinanden om, hvornår man er online, og hvornår man slukker medierne og koncentrerer sig om at være sammen i den situation, hvor man befinder sig fysisk.