KODA-krav kvæler dansk musik-site: Tilladelse fra kunstnerne er ikke nok

Selvom musikblog havde aftalerne i orden må den slette al musik. KODA erkender problemet, men det er langt fra nyt: En lignende sag blev rejst for 13 år siden.

En hjemmeside om musik - uden musik.

Sådan bliver musikbloggen Wonders Make Joy fra den 1. september.

Sagen giver nyt liv til en 13 år gammel diskussion om KODAs takster på nettet. Allerede i 1998 blev der i en lignende sag klaget over, at organisationens stive regler stopper udviklingen på internetet.

 Bloggen, der er drevet af et fynsk kærestepar, begyndte for et år siden at beskrive nye danske bands. Og ikke mindst at lægge musik med kunstnerne ud på deres hjemmeside.

Men det er slut nu

Kæresteparret Lukas og Mia sletter samtlige videoer, musikdownload og streamingtjenester.

Sletningen hænger sammen med en henvendelse fra KODA. Organisationen gør opmærksom på, at bloggen ikke at fået tilladelse af KODA til at bruge musikken fra de danske kunstnere.

 

En underskudsforretning

Hvis bloggen vil fortsætte med at lade tonerne flyde, så skal der betales ved kasse ét på sammen måde som radiostatioerne, DR og streamingtjenester betaler for at bruge danske musikeres musik.

Et downloadet nummer koster som udgangspunkt 0,85 kroner. Et streamet nummer 0,10 kroner. Taksten stiger jo flere besøgende mediet har."I første omgang gik vi ud fra, at det kun gjaldt hjemmesider, der generede en omsætning. Da Wonders Make Joy, som de fleste andre danske musikblogge, ingen omsætning har, men derimod en frygtelig masse udgifter, regnede vi ikke med, at det ville blive et problem. Men vi tog fejl," skriver Mia Storm og Lukas Kaldan.

På opfordring fra ComON har Lukas Kaldan udregnet, at det vil koste ham og kæresten næsten 7.000 kroner i afgifter på et par dage, udelukkende hvis 500 personer henter én af de opsamlinger, som parret ligger til download fire gange om året. Dertil kommer bunkevis af streams og downloads i løbet af året. Det skal ses i lyset af, at der ikke er nogen indtægter på bloggen, og at begge skribenter er på SU.

"Set fra et markedsperspektiv er det en underskudforretning, vi holder kørende, fordi vi brænder for musikken," siger Lukas Kaldan og indrømmer, at parret godt nok drager fordel af gratis koncerter, en enkelt gratis cd i ny og næ og et voksende netværk i branchen.

 

Vi HAR spurgt om lov

Det paradoksale ved sagen er, at de to bloggere konsekvent har fået lov til at lægge musikken til download eller streaming af pladeselskaber og kunstere. Den tilladelse er bare ugyldig.

Et band, der er medlem af KODA, overlader forvaltningen af musikken til KODA og kan ikke selv lave aftaler om, hvem der må bruge musikken vederlagsfrit, og hvem der skal betale. Det er ifølge KODA nødvendigt for, at KODA kan lave sine brede aftaler.

Så de medvirkende kunstnere har altså givet tilladelser uden dækning, når de har ladet musikken spille på Wonders Make Joy. Det er årsagen til, at alt musik bliver slettet d. 1. september. Bloggerne tør heller ikke lade musik liggende fra kunstnere, der ikke er med i KODA, for hvis de en dag bliver det, så kan der i realiteten blive udskrevet fakturaer med tilbagevirkende kraft.
Kæresteparret fjerner også videoer (både embedded og videoer fra bloggens egne servere), fordi der også i det format skal betales for at bruge musik af danske kunstnere.

Det høje takster kan blive en problematisk hæmsko i en tid, hvor mange bands netop opdages i musikblogs eller via blogtjenester som WeAreHunted og Hype Machine.


KODA: Vi har et problem

Hos Koda er man også bevidst om paradokset, der betyder, at en blog, der promoverer ny musik bliver tvunget til at stoppe - på grund af musikernes egen interesseforening. 

Derfor var KODAs kommunikationsafdeling hurtigt ude med en melding på Twitter i dag: "Vi kan se problemet for blogs som WMJ (Wonders Make Joy, red.) og inviterer snart til et møde for at diskutere løsninger".Kommunikationschef Nicolaj Hyltén-Cavallius kan ikke kommentere den aktuelle sag i dag, men han er tydeligvis ægerlig over at blive konfronteret med en sag, der får KODA til at fremstå firkantet og gammeldags.

"Vi vil rigtig gerne imødekomme den her problemstilling, for vi vil gerne være en del af løsningerne i stedet en del af problemet. Vi kigger bestemt også på, hvordan virkeligheden hænger sammen. Der ligger et stort problem her, der handler om dialog, og den vil vi gerne etablere" siger Nicolaj Hyltén-Cavallius.

"For det ægerlige er jo, at der sikkert sidder en masse bloggere, som enten ikke har musik på deres blogs, fordi de tror, det er for dyrt, eller som har musik liggende uden at sige noget til os, fordi de frygter, at vi agerer med den gammeldags vi-sagsøger-jer-ind-i-helvede-med-det-samme-attityde," siger kommunikationschefen.

KODA vil snart invitere bloggere til at diskutere, hvordan man kan løse problematikken.


Vi fortsætter uden musik

Fra næste måned er det slut med musik på musikbloggen. Kun hvis kunstnere selv uploader musik til Soundcloud, Myspace eller Facebook vil der blive linket til det.Men I vil fortsætte med at drive en musikblog uden musik?

"Ja, vi fortsætter på denne måde, stensikkert. Så længe folk læser vores blog, har vi muligheden for at hjælp musikere på vej. At give det projekt op ville være ærgeligt for både os og musikerne. Det kunne vi simpelthen ikke være bekendt," siger Lukas Kaldan og peger på, at der helt tilbage i 1998 var en lignende debat om KODAs takster på nettet.

"Er det ikke pinligt at efter 13 år med digital udvikling har KODA stadig ikke tilpasset reglerne, så de falder til fordel for musikerne? Tænk, at de er landets største, hvis ikke eneste, forvaltningsvirksomhed inden for musik. Pinligt".

Flere detaljer om sagen kan man læse hos WondersMakeJoy.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere