Artikel top billede

IBM udvikler hjerne-lignende computerchip

Den nye IBM-chip skal selv være i stand til at lære og løse komplekse opgaver.

IBM udvikler en ny hjerne-lignende computerchip sammen med DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) og flere amerikanske universiteter. Indtil videre har IBM-forskerne bygget to prototyper, som er parallelle mikroprocessorer med et meget lavt strømforbrug.

Ifølge New York Times har DARPA netop besluttet at investere yderligere lidt over 100 millioner kroner i projektet, og dermed er den samlede finansiering nu oppe på mere end 200 mio. kr.

Chippens kerne består af 256 knudepunkter, der minder om neuroner i hjernen. En af prototype-kernerne er forbundet med 262.144 synapse-lignende hukommelses-moduler, mens den anden er forbundet med 65.536 moduler.

Forskerne kalder deres design en ”neurosynaptisk kerne”. De kommende hjerne-processorer er selv i stand til at lære og kan løse komplekse opgaver som dagens computere har svært ved, f.eks. mønstergenkendelse.

”Vi er der ikke endnu, men det varer ikke længe før disse chips selv er i stand til at ændre deres forbindelser dynamisk,” siger projektlederen Dharmendra Modha fra IBM.

De ”kognitive chips” skal bruges til behandle og analysere de enorme datamængder fra fremtidens billige digitale sensorer.

Men forskerne regner ikke med, at computeren kan erstatte menneskets hjerne lige med det samme.

”Vi forsøger ikke at bygge en hjerne. Vi prøver på at hente inspiration fra hjernen,” siger forskeren.

Samtidig understreger forskerne at de nye processorer heller ikke kan erstatte almindelige pc-processorer lige med det samme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere