Artikel top billede

29-årig debutant bliver it-ordfører for EL

Her er Enhedslistens nyvalgte it-ordfører, som erstatter den mangeårige kollega på posten, Per Clausen.

Enhedslisten nye it-ordfører hedder Stine Brix og er 29 år.

Det spritnye Folketingsmedlem erstatter Per Clausen, som ifølge egen hukommelse har været it-ordfører siden 2005.

"Vi er gået fra fire til 12 mandater, så jeg skal aflevere nogle områder," fortæller Per Clausen, der ud over hvervet som folketingspolitiker er cand.phil. i samfundsfag.

Den rutinerede MF'er synes, at de mange år med it-politik har været spændende, men skal altså fremover koncentrere sig om primært klima og energi.

"Jeg forventer, at de sager, jeg har kæmpet for på it-området, fortsat vil blive kæmpet for. Forskellen er bare, at nu har vi alle mere tid til vores områder," fortæller Per Clausen.

Debutant kastet ud i politik 

29-årige Stine Brix har op til valgkampen været i mediemøllen omkring en underskrift, der blev tolket i retning af, at hun støtter terror.

I dag ville hun da heller ikke have sat den pågældende underskrift.

"Jeg tager klart afstand fra de krænkelser af menneskerettigheder, som organisationerne (Farc og PFLP, red.) har foretaget," siger hun til Computerworld. 

Faktisk opfattede hun dengang underskriften som et forsøg på at skabe debat om terrorlovgivningen. Og den kobling kæder hun selv direkte over til hendes tilgang til it-området.
 
For netop kritik af love og regler på it-området, der oprindeligt udspringer af argumenter om at beskytte landet mod terrorister, står højt på den unge politikers dagsorden.

"Vi synes, der er for meget overvågning. Vi har også allerede været ude og kritisere logningbekendtgørelsen meget," fortæller Stine Brix.

It-ordføreren, der bor på Nørrebro, men er valgt i Nordjylland til Folketinget, vil nu studere it-området nærmere.

Af andre mærkesager, som hun allerede nu kan pege på, er censur på nettet.

"Vi har brug for en mere principiel diskussion af, hvorfor vi spærrer adgangen til visse hjemmesider," siger hun og fremhæver et aktuelt eksempel omkring køb af ulovlig medicin på nettet.

For hvilken rolle skal staten egentlig have i den slags sager, og er det overhovedet klogt at spærre hjemmesider, spørger den nye it-ordfører, som altså vil have net-censur på den politiske radar.

Endelig mener ordføreren, at der er flere it-områder, der ikke får den opmærksomhed, som de fortjener.

"Monopoler, herunder i forhold til software, er også noget, man kan tage fat på," siger hun. 

Banker på Per Clausens dør

Stine Brix, der læser medicin på Københavns Universitet, vil altså bruge de næste måneder på at sætte sig ind i it-området og undervejs læne sig op ad sin erfarne forgænger.

"Jeg vil helt sikkert banke på hans dør. Han er en garvet altmuligmand," siger Stine Brix.

Stine Brix skal ved siden af it-ordførerposten også tegne Enhedslistens profil på sundheds-, handikappolitisk-, psykiatri- og kultur-området.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere