Fjernede værdier fra Frode Herløv før konkurs

Forud for konkursen i distributøren Frode Herløv forsøgte firmaet at flytte værdier ud af selskabet. Det kan være ulovligt, vurderer juraprofessor.

Mere end en måned før konkursen i distributøren Frode Herløv A/S var firmaet i gang med fjerne firmaets værdier, samtidig med at man forsøgte at sikre sig fortsat samarbejde med Frode Herløvs leverandører i et andet selskab.

En række mails, som CRN er i besiddelse af, viser, at Frode Herløv allerede midt i december bad sine leverandører om at omfakturere allerede afgivne ordrer til firmaet Salico Aps, der ligesom det krakkede Frode Herløv A/S er ejet af direktør Jan Lippert.

Frode Herløv blev erklæret konkurs den 23. januar, og mindre end 14 dage senere købte Jan Lippert for et ukendt beløb en række aktiver ud af konkursboet. Resultatet er, at Jan Lippert i dag kører sin oprindelige forretning videre i Salico, mens Frode Herløvs kreditorer er overladt til at få deres tilgodehavender dækket via konkursboet.

Ifølge mailkorrespondancen som er sendt fra Frode Herløvs bogholder Jette Lisbjerg til det kinesiske Avixe.com, beder Frode Herløv den 18. december Avixe om at ændre en række fakturaer for allerede leverede og bestilte varer, så varerne blev betalt af Salico i stedet for af Frode Herløv.

Modstand fra Avixe betød dog, at Frode Herløv måtte opgive at ændre eksisterende faktureringer, mens man tilsyneladende blev enige om at allerede afgivne ordrer og alle fremtidige ordrer skulle faktureres til Salico.

En række tidligere medarbejdere i Frode Herløv, som CRN har talt med, siger samstemmende, at manøvren skete for at sikre sig, at man kunne handle videre med leverandørerne under Salico-navnet.

»At prøve at ændre fakturaer på denne her måde er at fjerne værdier fra selskabet. Så reelt er Jan Lippert allerede på det her tidspunkt begyndt at flytte værdier og ordrer ud af et selskab, som han vidste var på vej mod konkurs,« siger en af de tidligere ansatte til CRN.

CRN har forelagt mail-korrespondancen for Jan Lippert, som afviser, at der er noget suspekt i fremgangsmåden. Lippert henviser til, at de fakturaer, som er nævnt i de pågældende mails, lyder på mindre end 500 dollars, og at han betragter det som værende under »bagatelgrænsen«, som han udtrykker der. Han ønsker i øvrigt ikke at kommentere sagen yderligere, ligesom han afviser at give CRN indsigt i de pågældende fakturaer.

CRN har forelagt forløbet for ekspert i konkursret, professor Ulrik Rammeskow Bang- Pedersen, fra Københavns Universitet. Han understreger, at han ikke kender den konkrete sag til bunds, men vurderer at fremgangsmåden kan være i strid med loven.

»Det er et problem, hvis man inden en konkurs flytter værdier og goodwill til et andet firma. Det må man ikke gøre uden at betale for det, fordi firmaets øvrige kreditorer ellers risikerer at blive snydt,« siger juraprofessoren.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra kurator i konkursboet efter Frode Herløv, advokat Ulrik Asbjørn. Han har dog tidligere oplyst, at Salico har overtaget aktiverne i Frode Herløv til »en pris, som ligger over det niveau, som man kunne forvente «.


Læs mere om konkursen i Frode Herløv A/S i CRN 4/2009, som udkommer i denne uge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere