Indfører web-adresser med ikke-latinske tegn

Den internationale internetorganisation kalder nyskabelsen for den mest betydningsfulde siden internettets start.

Internet-organisationen ICANN gennemførte i fredags den største ændring i nettets adressesystem i de sidste 40 år. De første internationale Top Level Domains (TLD'er) baseret på andre tegnsæt end det latinske er nu aktiveret. Mere end 1,6 milliarder mennesker i verden har et modersmål med ikke-latinske tegn, så der har længe været pres for at få udvidet systemet.

For at det kan fungere kræves en grundlæggende ændring af nettets Domain Name System (DNS), der oversætter letlæste internet-adresser som crn.dk til nummeriske ip-adresser.

Egypten, Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater er de første lande, som har fået godkendt Internationalized Domain Names (IDN'er) med deres egne arabiske skrifttegn. Men der er mere end 20 lande, som har ansøgt om at bruge ikke-latinske tegn, herunder Kina, Rusland og Thailand.

I flere lande har man allerede gennemført sine egne udvidelser af adressesystemet, som gør det muligt at indtaste adresser i det lokale tegnsæt. Men landekoden – som .eg for Egypten – skal stadig indtastes med latinske tegn. Nu kan hele adressen tastes i det lokale skriftsprog.

Det egyptiske kommunikations-ministerium har fået registreret en af de første adresser kun med arabiske tegn under det nye ”.masr” landedomæne (skrevet på arabisk), og indtil videre har tre virksomheder søgt om adresser under denne IDN.

ICANN mener at ændringen er den ”mest betydningsfulde” siden internettets fødsel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere