Danmark er blandt de vesteuropæiske lande, som vil få sværest ved at komme ud af krisen. Det siger kreditforsikringsselskabet Euler- Hermes i sin netop offentliggjorte kvartalsrapport for verdensøkonomien.
Samlet set står økonomierne i OECD-landene til at skrumpe med cirka to procent i løbet af 2009. Der er derfor god grund til den pessimistiske undertitel på Euler-Hermes-rapporten, som peger på, at verden står over for den første globale recession siden 1945.
Danmark ligger i den tunge ende af spekteret med udsigt til negativ vækst på hele 2,8 procent. I Vesteuropa er det kun lande som Sverige (minus 3,0 procent), Storbritannien (minus 4,2 procent), Spanien (minus 4,1 procent) og Irland (minus 5,1 procent), hvor udsigterne for 2009 er endnu mere dystre.
Samtidig forværres det danske udgangspunkt for at tackle krisen af, at nedturen for vores vigtigste samhandelspartnere som Tyskland og Sverige ser ud til at have bidt sig ekstraordinært godt fast. Derfor vil det formentlig blive sværere for dansk økonomi at komme op i omdrejninger igen.
»Vi befinder os i en dyb recession i Danmark. Det gælder også en række af de lande som vi handler med plus UK og Sydeuropa. Der er ikke nogen brancher, der går ram forbi. Ved indgangen til 2009 forudså vi nedgang i omsætningen på 10 til 20 procent. Det er i sig selv rimeligt alvorligt. I dag hører vi fra nogle brancher, at der er udsigt til en nedgang på 40 procent. Det er meget alvorligt. Både for virksomheden, men også for samfundsøkonomien generelt. Eksporten er gået fuldstændig i stå og samtidig er den indenlandske efterspørgsel helt i bund,« siger administrerende direktør i den danske afdeling af Euler-Hermes, Peter Hecht-Hansen.
På globalt plan er det eneste lyspunkt, at dele af de asiatiske lande ser ud til at holde hjulene nogenlunde i gang. I 2008 bidrog den asiatiske region med mere end 40 procent af den globale økonomiske vækst, selvom disse lande kun udgør cirka 15 procent af verdensøkonomien. Til sammenligning bidrog Vesteuropa og USA kun med 20 procent af den globale vækst, på trods af, at de to regioner tilsammen udgør næsten 60 procent af verdensøkonomien.