Få din nye pc op i fulde omdrejninger

Sådan fjerner du crapware, installerer alle dine yndlings-programmer på én gang og klargør din spritnye pc til en hård omgang arbejde (eller spil).

Få din nye pc op i omdrejninger

Alle har deres egne ritualer at udføre, når der lige er købt ny pc. Nogle starter med at installere alle deres værktøjer og applikationer. Andre springer omgående om bord i de computerspil, deres gamle maskine ikke kunne trække. Nogle få installerer Linux.
 
Det er, som det skal være, men før du foretager dig noget med din helt nye Windows-pc, gør du klogt i at følge nogle få, vigtige trin. Her kan du stifte bekendtskab med vores foretrukne tips og tricks, der alle drejer sig om at holde dit system i topform.
 
Trin 1: Opdater Windows
Når du er færdig med at pakke din splinternye pc ud og har sat den til, bør du som det allerførste hente alle tilgængelige Windows-opdateringer. Til det har du selvfølgelig brug for en internetforbindelse.

Derfor er det først nødvendigt at forbinde din pc til dit modem eller din router ved hjælp af et ethernetkabel, eller hvis din pc understøtter Wi-Fi, og du har opsat eller adgang til et trådløst netværk, så åben Kontrolpanel. Her er det lettest at finde rundt, hvis du i øverste højre hjørne først vælger Vis efter: Store ikoner eller Små ikoner frem for Kategori, således at du får vist Alle elementer i Kontrolpanel. Herefter går du ind i Netværks- og delingscenter og klikker på Opret forbindelse til et netværk.
 
Når du har forbindelse til internettet, går du ind i Kontrolpanel og vælger Windows Update, hvor du klikker på Søg efter opdateringer for at sørge for, at Windows Update præsenterer dig for alle relevante, tilgængelige opdateringer.
 
Afhængig af hvor længe din nye pc har stået på en hylde uden forbindelse til internettet, kan denne proces tage alt mellem nogle få minutter til over en halv time.

Opdateringerne kan have brug for, at computeren genstarter, og det er altid en god idé med det samme derefter at gå ind i Windows Update igen for at se, om der er opdateringer til de opdateringer, du netop har installeret.
 
Der er desværre ikke meget at gøre for at få dette trin hurtigere overstået. Det er dog muligt, at du kan få noget ud af at læse vores vejledning i at slipstreame opdateringer til Windows 7 på en USB-nøgle, hvilket gør, at du slipper for at downloade opdateringerne igen og igen.

At have opdateringerne liggende på en UBS-nøgle gør det muligt for dig at installere alle de seneste opdateringer samtidig med installationen af Windows 7.

Det er i særlig grad nyttigt, hvis du er administrator for adskillige pc'er på dit hjemme- eller arbejdsnetværk, da du nu ikke skal bruge tid på at downloade opdateringerne til hver eneste maskine.
 

Fjern alt det overflødige

Trin 2: Fjern crapwaren
Med mindre du har bygget din pc selv, har den sandsynligvis en masse præinstallerede programmer og værktøjer. Mange af disse er utvivlsomt blevet inkluderet med gode hensigter, og nogle er måske endda nyttige, men du behøver altså ikke at beholde din Norton AntiVirus med en prøveperiode på 30 dage, hvis du ved, at du alligevel vil anvende Microsofts gratis Security Essentials.

Hvis du ved, præcist hvad du vil beholde, og hvad du vil af med, er et værktøj til grundig fjernelse af programmer såsom Revo Uninstaller, alt du har brug for. Den gratis, basale udgave skanner dit system for at sørge for, at det fjerner alle rester af programmerne. Her er Windows' indbyggede værktøj til fjernelse af installerede programmer ikke altid særlig grundig.

Det er dog ikke altid helt ligetil at afgøre, hvad der er crapware, og hvad der kunne være fornuftigt at beholde. PC Decrapifier er god til at identificere en masse almindeligt forekommende crapware-skurke såsom værktøjslinjer, begrænsede prøveudgaver af programmer, genveje til opsætning af forældede modemtjenester og så videre. Du får mulighed for at gennemgå listen over ting, værktøjet anbefaler at fjerne, før du trykker på aftrækkeren, så programmet fjerner altså ikke uden videre noget, du ville have beholdt.

Alternativt kan du forsøge dig med SlimComputer. Ligesom PC Decrapifier sigter SlimComputer efter at bære skraldet ud, men dette værktøj kommer i stedet med anbefalinger baseret på feedback fra andre brugere og leverer samtidig en kort kommentar om, hvorfor et program måske eller måske ikke er brugbart.

Principielt foretrækker vi til enhver tid en god dosis sund fornuft frem for mange af disse bruger-kommentarer, men de er anvendelige som en orienterende hjælp i forhold til programmer, hvis nytteværdi du ikke helt kan vurdere.

Skaf friske drivere

Trin 3: Opdater driverne
Den ideelle driveropsætning afhænger af din pc's konfiguration og af din risikotolerance.
 
Generelt set er det bedst at have de nyeste drivere, der er tilgængelige til dit udstyr. For eksempel vil der som regel følge fejlrettelser og ydelsesforbedringer med til hver ny opdatering af driverne til dit grafikkort.

Hvad angår computerens bundkort, også kaldet motherboard, kan der mangle helt grundlæggende funktionalitet såsom netværksforbindelse eller input og output af lyd, hvis ikke man sørger for at installere eller opdatere alle relevante drivere. Hvis du stadig har problemer med at få visse enheder til at fungere, kan det være nødvendigt at opdatere BIOS'en.
 
Hvis du beskæftiger dig med pc'er længe nok, vil du på et eller andet tidspunkt komme ud for, at en driver-opdatering får noget tilsyneladende urelateret til at holde op med at fungere. Derfor er der folk, der foretrækker at holde sig til en ældre driverversion, som de ved fungerer, og ellers lade stå til, indtil der er noget, der ikke længere fungerer. Hvis du dog gerne vil have fordelene ved en ny driver, men enheden ikke virker efter opdateringen, kan du som regel løse problemet ved at annullere en opdatering og vende tilbage til den tidligere installerede driver.
 
Hvis du sidder på en ny pc, der havde Windows 7 og alle enhedsdrivere installeret, da du købte den, er det muligvis bedre at holde sig til de i forvejen installerede drivere. To undtagelser er opdateringer til BIOS og driverne til grafikkortet, som det altid er en god idé at holde opdateret. Desuden er det sjældent nødvendigt at bekymre sig om drivere, da Windows 7 automatisk installerer generiske drivere til de fleste USB-nøgler, tastaturer, mus, webkameraer og så videre.
 
Hvis du derimod sidder med en pc, du selv har samlet, kan det kun anbefales at opdatere alting med de nyeste stabile drivere, der er tilgængelige. Hvis alt herefter ikke helt virker, som det burde, kan du undersøge, om producenten af den eller de enheder, der giver vanskeligheder, måske tilbyder en beta-driver, der virker bedre.
 
Når alle dine drivere er på plads, har du sikkert ikke lyst til at rode alt for meget med drivere nogensinde igen. Derfor bør du bruge et værktøj til backup af drivere såsom Semper Driver Backup eller Double Driver. Disse værktøjer laver hurtigt en kopi af alle dine drivere, så du let kan genoprette dem, hvis (eller når) noget går galt.
 

Hent dine programmer i et snuptag

Trin 4: Installer alting på én gang
Du er på dette tidspunkt sikkert ved at være utålmodig efter at komme i gang med at installere de programmer og værktøjer, som du er blevet vant til at bruge. Her kan det godt være svært at huske hver eneste applikation, man har brug for.

Du husker sikkert udmærket de, du arbejder med på daglig basis, men det er sværere med de programmer, du kun bruger en gang om måneden eller sjældnere. Derudover tager det tid at opspore og downloade hver og en.

Men her er også hjælp at hente. Når det kommer til værktøjer, der kan hjælpe med denne monumentale opgave, kan vi ikke prise servicen Ninite nok.

På Ninite.com kan du gennemgå et stort katalog af almindelige gratis programmer - webbrowsere, sikkerhedssoftware, fildelings- og medieafspilningsprogrammer og så videre - og få dit eget udvalg af dem samlet i en enkelt installationspakke.

Du vælger bare de programmer, du vil have, og downloader den tilpassede installationspakke. Ninite vælger endda selv 32- eller 64-bit version, alt efter hvad der er passende for din pc, og du undgår samtidig al den adware og de værktøjslinjer, der normalt følger med, når man lidt for hurtigt bare klikker Næste i installationerne. Du skal dog være opmærksom på, at det ofte er engelske versioner af programmerne, du får installeret.

Et tip mere: Lad Ninites installationspakke blive på din computer, når den har gjort sit job. Hvis du kører den igen på et senere tidspunkt, vil den kontrollere efter opdateringer og automatisk downloade og installere de opdateringer, du har brug for.

Sådan nulstiller du maskinen

Trin 5: Undgå den store katastrofe
Tillykke! På dette tidspunkt bør din nye pc være tilpasset, præcist som du gerne vil have det. Du mangler dog at gøre to ting, før dit system er helt forberedt til daglig brug.

Du ønsker nok ikke at gå igennem hele denne proces igen, hvis noget går frygteligt galt med din hardware eller din Windows-installation, så dette trin vil give dig mulighed for at "nulstille" din pc, så den igen bliver som ny.

Macrium Reflect Free opretter en image-backup af din harddisk, som du kan gemme på et eksternt backup-drev. Hvis uheldet er ude, kan du altid genoprette systemet ud fra dette image.

Du bør også opsætte et automatisk backup-system. Hvis du betaler for Pro-versionen af Macrium Reflect, får du også mulighed for at udføre såkaldt inkremental backup til den samme image-fil, så du ikke i tide og utide er nødt til at oprette et nyt image.

Du kan også spare de penge og i stedet bruge de indbyggede funktioner til sikkerhedskopiering og gendannelse i Windows 7. For at gøre det går du ind i Kontrolpanel, klikker på Sikkerhedskopiering og gendannelse og justerer indstillingerne for sikkerhedskopiering (sted, hyppighed, hvilket indhold, du vil lave backup af og så videre).

Hvis du har fulgt alle trinene hidtil, bør din nye pc nu være klar til at gå fremtiden i møde. God arbejdslyst og god fornøjelse!

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere