Artikel top billede

Larry Page og Sergey Brin er dybt involveret i Google X.

Her er Googles hemmelige fremtids-laboratorium

Det hemmelige laboratorium Google X forsker i alt fra robotter til en elevator ud i rummet.

Det er en kendt sag at Google forsker i morgendagens teknologier. Men Google har angiveligt et laboratorium, kaldet Google X, der er så hemmeligt at mange af selskabets egne ansatte ikke kender til dets eksistens.

Det fortæller New York Times, som også kan afsløre at forskerne arbejder med en liste på 100 ideer for nye teknologier. Det er ideer, der kan lyde som det rene science-fiction.

Et køleskab, der er koblet til nettet og selv bestiller nye forsyninger, når du er ved at løbe tør for mælk. En tallerken, der sender en besked til Facebook om, hvad du spiser. En robot, der tager på kontoret mens du selv bliver hjemme. En elevator, der transporterer fragt ud i rummet.

Det lyder måske som forsiden på det sidste nummer af "Illustreret Videnskab", men de to Google-stiftere Larry Page og Sergey Brin er begge dybt involveret i Google X og investerer mange penge i projekterne.

New York Times har talt med dusinvis af personer som enten arbejder hos Google X eller kender til forskningen, men ingen af dem ønsker at få deres navn nævnt. Google vil heller ikke selv officielt kommentere på historien.

Men det skulle altså være sikkert at Google X eksisterer - og det ligger et ukendt sted i San Francisco-området.

De fleste af ideerne på listen er langt fra at blive til virkelighed, men to af kilderne fortæller at ét produkt med teknologi fra Google X kommer inden årets udgang. De fortæller ikke hvad der er tale om, men det er nok næppe rumelevatoren eller den selvkørende bil.

Larry Page og Sergey Brin har længe sværmet for rummet - ligesom mange andre it-milliardærer som Paypal-stifteren Elon Musk, der har stiftet firmaet SpaceX, og Microsofts Paul Allen, der har bidraget til SETI-projektets jagt på signaler fra rummet.
 
Derfor er det måske ikke så overraskende, at Page og Brin vil bygge en elevator der kan transportere ting og personer ud i rummet og tilbage igen.

"Google samler allerede verdens data, så nu kan de samle solsystemets data," siger MIT-professor Rodney Brooks, der forsker i kunstig intelligens.

Google er allerede kendt for sine eksperimenter med selvkørende robotbiler og selskabet overvejer nu selv at fremstille bilerne i USA, fortæller en kilde til avisen.

Det kan blive en god forretning for Google, som kunne sælge software til bilerne og vise reklamer for lokale virksomheder - alt efter, hvor bilen befinder sig. Et klik, og bilen kører selv hen til den nærmeste drive-in restaurant.

I det hele taget er der mange ideer med robotter, kunstig intelligens og teknologier som erstatter mennesker i forskellige funktioner. Googles søgemaskine bygger i forvejen på meget avancerede algoritmer og det, man kunne kalde en primitiv form for kunstig intelligens - så tanken er måske ikke så fjern for firmaet.

De berømte og berygtede Street View-biler kører måske snart selv - uden et menneske bag rattet - og robotter kan udføre simple opgaver på kontoret. Det er nogle af de ideer, som man arbejder med hos Google X.

Der arbejdes også med det, der kaldes "web of things". Altså ideen om, at alle slags genstande i vores omgivelser bliver forbundet med nettet. Det kunne være et vandingsanlæg i haven, en kaffemaskine eller en lyspære, som man kan tænde og slukke over web.

En af kilderne sammenligner ligefrem Google X med efterretningstjenesten CIA. Der er angiveligt to kontorer, ét i Googles hovedkvarter i Mountain View og et andet på et hemmeligt sted, der er fyldt med robotter, mærkelige opfindelser og ingeniører. Det lyder næsten som superskurkens hovedkvarter i en James Bond-film.

Det skulle være sikkert at Google har hyret Sebastian Thrun - en af verdens førende eksperter inden for kunstig intelligens - til at arbejde i sit hemmelige laboratorium. Stanford-professoren Andrew Ng arbejder også for Google X, og selskabet har ansat Johnny Chung Lee, der har hjulpet Microsoft med at udvikle Kinect til Xbox 360.

Og nej, Google X har ikke sin egen hjemmeside. Eller hvis den findes, så er den meget hemmelig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere