Ulovligt at lade kunderne spamme deres venner

Dansk bank må stoppe smart marketing.

Det er ulovligt for firmaer at sende reklamer til personer, der ikke har bedt om det. Men så kan et firma jo bare få sine glade kunder til at overtage spam-tjansen, ikke?

Nej.

Forbrugerombudsmanden har bedt Spar Nord om at stoppe en kampagne, hvor bankens kunder blev stillet en præmie i udsigt, hvis de tippede en ven, kollega eller nabo om bankens fortræffeligheder.

Det er helt ok, hvis en tilfreds kunde på firmaers hjemmesider kan tippe sine venner via en e-mail eller sms, men det skal ske på kundens egen opfordring. Firmaer må ikke betale eller belønne kunderne for det. Så er det i strid med markedsføringslovens forbud mod spam, fordi vennerne typisk ikke selv har bedt om henvendelsen.

Vi garanterede ikke en belønning

Banken kendte tilsyneladende godt reglerne, men mente ikke, at bankens fremgangsmetode var en overtrædelse af markedsføringslovens § 6, stk. 1 om at sende uanmodede sms og e-mails. I video-opfordringen på bankens hjemmeside til sine eksisterende kunder lød det at: "Måske kvitterer vi med en overraskelse - stor eller lille - når du tipper en ven, kollega eller nabo."

Der var altså ikke en 100 procent sikkerhed for at man ville blive belønnet for at være menneskelig spammaskine af sine venner.

Men den spidsfindighed godkender Forbrugerombudsmanden ikke.
Forbrugerombudsmanden mener også, at det ville være i strid med god markedsføringsskik, hvis banken uofficielt og mundligt havde ladet det "sive", at der muligvis vankede en gave, hvis man opfordrede venner og familie til at deltage.

Gælder det også på Facebook?

I den konkrete sag kunne man enten via email eller sms opfordre venner til at tage et møde med banken.

Forbrugerombudsmanden mener, at uanset om banken belønnede sine kunder eller ej, så var sms-tjenesten en overtrædelse af spam-paragraffen.
Kunder indtastede telefonnummeret og vennens navn og sendte det til et servicenummer, og herfra fik personen en uopfordret sms om at tage en snak med Spar Nord.
Spar Nord har nu ændret de kritiserede punkter, og modtager ingen bøde fra ombudsmanden, fordi der ikke har været nogen konkrete tilfælde, hvor banken har betalt for "spam".

Sagen falder sammen med en lignende debat om de samme regler på sociale medier som Facebook. Her mener Forbrugerombudsmanden og hans skandinaviske kolleger, at det på samme måde er ulovligt at belønne kunder for at tiltrække sig andre kunders opmærksomhed. En holdning som de nethandlende ikke er enig i.

Der er flere oplysninger til firmaer om spam hos Forbrugerombudsmanden. Senest har ombudsmanden for eksempel sagt, at elektroniske julekort fra firmaer hurtigt kan betratgtes som spam, selv om de ikke indeholder noget konkret tilbud og at købe en vare.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere