Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Blæser til kamp: Derfor skal du overvåges mindre

Stærke kræfter på Christiansborg vil have ændret den omstridte logningsbekendtgørelse og samtidig kigge på Skats beføjelser til at overvåge danskerne.

Læs også:
Politisk flertal: Nu skal du overvåges mindre

Vidste du, at du bliver registreret 274 gange om dagen?

Kraftige overvågning eller en lempelse af overvågningen af danskernes telefon- og internettrafik.

Det er et af de hotte spørgsmål på Christiansborgs gange i disse dage.

For ifølge Venstre retsordfører, Karsten Lauritzen, skal politiet og PET have effektive overvågningsværktøjer, men måske har den omstridte logningsbekendtgørelse været lige hård nok kost for danske borgeres retssikkerhed og teleselskabernes økonomi. 
 
"Vi kan først konkludere på, om logningsbekendtgørelsen rent faktisk virker efter hensigten, når vi får en undersøgelse og høring om overvågningen," siger han.
 
Håber på forårs-høring
Udmeldingen kommer efter, at justitsminister Morten Bødskovs (V) i går fremsatte et lovforslag om at udskyde en revision af logningsbekendtgørelsen til første behandling i Folketinget går.
 
Justitsministerens udskydelse af lognings-revisionen ville betyde, at den nuværende registrering, der finder sted 550 milliarder gange om året af alle danskere til en pris på omkring 50 millioner kroner hos teleselskaberne, ville fortsætte som hidtil.
 
"I første omgang vil vi have en høring i det tidlige forår, hvor vi kan få belyst, hvor meget politiet og PET bruger overvågning, om omkostningerne for teleforbrugerne og teleselskaberne står mål med brugen og så selvfølgelig også borgernes retssikkerhed," siger Karsten Lauritzen fra Venstre.
 
Udover Venstre indgår Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance i et politisk flertal på 90 mandater, der ikke vil have udskudt revisionen, fordi de vil have kigget den nuværende overvågning efter i sømmene.
 
Flere overvågninger i spil
"Der var en arbejdsgruppe i sommers, der kiggede på en udvidelse af logningsbekendtgørelsen, og den er vi ikke med på. Vi ønsker umiddelbart at begrænse logningen, men det vil høringerne jo give svar på," siger Karsten Lauritzen
 
Karsten Lauritzen peger blandt andet på, at der også har været flere tilfælde, hvor data er blevet opbevaret i mere end de tilladte 12 måneder, og politiet efterfølgende har efterspurgt data, som burde have været slettet
 
Venstres retsordfører siger i samme åndedrag, at der også verserer sager, hvor Skat har været inde og trække oplysninger om danskere uden at have en dommerkendelse.

Derfor giver den store overvågning ikke mening længere

"I tilfældet med Skat kan man godt diskutere, om der er nogle retssikkerhedsmæssige problemer, som vi skal kigge på, mens vi er i gang med logningsbekendtgørelsen," siger Karsten Lauritzen. 
 
Samtidig mener han, at terrorbilledet har ændret sig markant, så den heftige overvågning måske ikke giver den store mening mere.
 
"I dag har vi et andet terrorbillede end i 2006, da vi kiggede efter Al-Qaeda-netværk. I dag har vi mere fokus på enkeltstående episoder, som vi eksempelvis har set i Norge," siger Karsten Lauritzen og henviser til sommerens Utøya-massakre.
 
"Så der er altså en række ting, der gør, at vi med et bredt flertal i Folketinget, vil sætte os ned og se på, om de stadig giver mening. Logningsbekendtgørelsen er en af disse ting," siger Karsten Lauritzen.
 
Revisionen i fare
VK-regeringen har selv udskudt revisionen af logningsbekendtgørelsen to gange med samme argumentation, som justitsminister Morten Bødskov (S) bruger nu.
 
Argumentationen går på, at man venter på, at EU's logningsdirektiv bliver ændret, hvilket automatisk vil få indflydelse på den danske overvågningslovgivning.   
 
Venstres retsordfører erkender nu, at den tidligere VK-regering også sad og ventede på, at der skulle ske noget på EU-niveau.

Han siger, at Danmark dog ikke kan vente i al evighed på, at der kommer ændringer i logningsdirektivet fra Bruxelles.
 
"En tredje udskydelse er ikke berettiget, lad os nu i stedet se på, om de gældende regler bliver brugt fornuftigt, og om omkostningerne i samfundsøkonomien står mål med, hvad vi får ud af at overvåge så mange på samme tid," forklarer Karsten Lauritzen, som samtidig bedyrer, at det ikke har noget at gøre med, at Venstre nu er et oppositionsparti.
 
"Revisionsklausulen er der jo, fordi det er et voldsomt indgreb, at alt internet og teledata bliver overvåget og lagret i lang tid hos internetudbyderne"
 
Selv om oppositionen nu klæber sig til revisionen af logningsbekendtgørelsen, var denne ret ellers i fare for halvandet år siden, da den daværende VK-regering arbejdede på at droppe revisionsretten for evigt.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Stærk IT-profil med souschef-potentiale

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfaren og tillidsskabende scrum master

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere