Artikel top billede

Forsker: Vi ved for lidt om indkøbsaftaler

Staten, kommuner og regioner ved ikke, om de fælles indkøbsaftaler under SKI og Finansministeriet giver billigere og bedre indkøb i de offentlige institutioner. Det er nemlig aldrig blevet undersøgt.

De offentlige indkøbsaftaler under Finansministeriet og SKI (Staten og Kommunernes Indkøbsservice) er sat i verden for at sikre, at offentlige institutioner køber ind så billigt som muligt og samtidig lever op til EU's udbudsregler om offentlige udbud. Men det er meget sparsomt, hvad der findes af dokumentation for, at de offentlige indkøbsaftaler leverer varen i form af lavere priser.

Det siger seniorforsker Ole Helby Petersen fra AKF (Anvendt Kommunal Forskning). Han kalder det paradoksalt, at det offentlige hvert år lader indkøb for et tocifret milliardbeløb foregå via indkøbsaftaler uden at undersøge, hvad indkøbsaftalerne betyder for både pris og kvalitet af de varer, som det offentlige køber.

»Der mangler generelt viden om, hvad der virker og ikke virker på området for udlicitering og indkøbsaftaler. Jeg vil ikke sige, at indkøbsaftaler bliver brugt i blinde, men man kan godt sige, at de offentlige indkøb stadig foregår med et par kraftige solbriller på i forhold til at dokumentere effekterne,« siger Ole Helby Petersen, som efterlyser uafhængige undersøgelser af området.

»Jeg mener, at den offentlige sektor har et ansvar i forhold til at dokumentere, at de indkøbsløsninger man tilbyder, faktisk er de mest effektive. Der er mange konkrete eksempler og aftaler, men der mangler samlede og tværgående analyser af, hvad indkøbsaftaler betyder for pris og kvalitet i den offentlige sektor - både på kort og langt sigt,« siger Ole Helby Petersen.

I november i fjor fremlagde SKI en såkaldt benchmark-undersøgelse, som viste, at det offentlige alene på rammeaftalerne for tele- og dataområdet årligt ville spare 250 millioner kroner. Ole Helby Petersen vil ikke udtale sig om kvaliteten af SKIs undersøgelse, men efterlyser generelt mere forskning på området.

»Mig bekendt findes der ikke forskningsbaserede analyser, der dokumenterer besparelser på indkøb af kontorartikler og printer og computere. SKI har i efteråret fået lavet en undersøgelse, som er interessant i denne sammenhæng, men man kunne godt ønske sig flere uafhængige analyser af området.  Der er mange muligheder for at gennemføre evalueringer af indkøbsaftalerne. Men det kræver, at der er en politisk vilje til stede, og at man afsætter de fornødne ressourcer,« siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere