Artikel top billede

Forsker: Vi ved for lidt om indkøbsaftaler

Staten, kommuner og regioner ved ikke, om de fælles indkøbsaftaler under SKI og Finansministeriet giver billigere og bedre indkøb i de offentlige institutioner. Det er nemlig aldrig blevet undersøgt.

De offentlige indkøbsaftaler under Finansministeriet og SKI (Staten og Kommunernes Indkøbsservice) er sat i verden for at sikre, at offentlige institutioner køber ind så billigt som muligt og samtidig lever op til EU's udbudsregler om offentlige udbud. Men det er meget sparsomt, hvad der findes af dokumentation for, at de offentlige indkøbsaftaler leverer varen i form af lavere priser.

Det siger seniorforsker Ole Helby Petersen fra AKF (Anvendt Kommunal Forskning). Han kalder det paradoksalt, at det offentlige hvert år lader indkøb for et tocifret milliardbeløb foregå via indkøbsaftaler uden at undersøge, hvad indkøbsaftalerne betyder for både pris og kvalitet af de varer, som det offentlige køber.

»Der mangler generelt viden om, hvad der virker og ikke virker på området for udlicitering og indkøbsaftaler. Jeg vil ikke sige, at indkøbsaftaler bliver brugt i blinde, men man kan godt sige, at de offentlige indkøb stadig foregår med et par kraftige solbriller på i forhold til at dokumentere effekterne,« siger Ole Helby Petersen, som efterlyser uafhængige undersøgelser af området.

»Jeg mener, at den offentlige sektor har et ansvar i forhold til at dokumentere, at de indkøbsløsninger man tilbyder, faktisk er de mest effektive. Der er mange konkrete eksempler og aftaler, men der mangler samlede og tværgående analyser af, hvad indkøbsaftaler betyder for pris og kvalitet i den offentlige sektor - både på kort og langt sigt,« siger Ole Helby Petersen.

I november i fjor fremlagde SKI en såkaldt benchmark-undersøgelse, som viste, at det offentlige alene på rammeaftalerne for tele- og dataområdet årligt ville spare 250 millioner kroner. Ole Helby Petersen vil ikke udtale sig om kvaliteten af SKIs undersøgelse, men efterlyser generelt mere forskning på området.

»Mig bekendt findes der ikke forskningsbaserede analyser, der dokumenterer besparelser på indkøb af kontorartikler og printer og computere. SKI har i efteråret fået lavet en undersøgelse, som er interessant i denne sammenhæng, men man kunne godt ønske sig flere uafhængige analyser af området.  Der er mange muligheder for at gennemføre evalueringer af indkøbsaftalerne. Men det kræver, at der er en politisk vilje til stede, og at man afsætter de fornødne ressourcer,« siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere