Artikel top billede

Internet-blackout bryder mediernes tavshed om piratlov

Dagens internet-protest markerer et afgørende vendepunkt i kampen mod SOPA. Nu bliver historien om piratloven for første gang dækket bredt i alle medier.

I dag er internet-leksikonet Wikipedia og mange andre websteder gået i sort i protest mod den omstridte amerikanske piratlov SOPA (Stop Online Piracy). Kampen mod SOPA er også et opgør mellem de gamle og de nye medier - mellem den etablerede medieverden og den unge internet-branche.

Indtil nu har mainstream-medierne i USA stort set ignoreret debatten om SOPA. En analyse af Lexis-Nexis databasen viser at de store medier som MSNBC, Fox News, ABC, CBS og NBC ikke har bragt én eneste historie om SOPA fra den 1. oktober sidste år og frem til sidste uge. CNN har kun fortalt om SOPA én enkelt gang.

Media Matters, der har foretaget analysen, påpeger at de fleste af mediegiganterne er tilhængere af piratloven. Det gælder blandt andet Comcast/NBCUniversal (som ejer MSNBC og NBC News), Viacom (CBS), News Corporation (Fox News), Time Warner (CNN) og Disney (ABC).

"Folk tænker over deres karriere, og mange føler at det kan give problemer med deres moderselskab hvis de sætter fokus på denne historie," siger Eric Boehlert fra Media Matters til The Register.

Den farverige mediemogul Rupert Murdoch, der ejer News Corporation, har da også raset mod SOPA-modstanderne på Twitter - og mod det Hvide Hus, der har erklæret at man ikke kan støtte det nuværende forslag. Så er det nok ikke så underligt, at journalisterne hos Fox News ikke har den store lyst til at fortælle om SOPA.

Men det ser ud til at dagens internet-blackout kan markere et afgørende vendepunkt. Med beslutningen om at lukke Wikipedia og andre sites i en hel dag kan de etablerede medier ikke længere ignorere historien.

"Wikipedia, websites go dark in protest," lyder overskriften hos CNN, der også bringer et interview hvor Wikipedia-stifteren Jimmy Wales kritiserer lovforslaget.

"Wikipedia goes dark on piracy bill protest day," fortæller MSNBC, der også har den skræmmende rubrik "A world without free knowledge?". New York Times kalder det ligefrem "The Great Wikipedia Blackout".

Selv Rupert Murdochs Fox News kan ikke længere ignorere historien: "Wikipedia Goes Dark to Protest Web Piracy Bills," fortæller forsidehistorien.

Dermed ser det ud til, at Wikipedia, Wordpress, Reddit, Boing Boing og de mange andre modstandere af lovforslaget i hvert fald har opnået én ting - at bryde den medietavshed, der har hersket i lang tid.

Ifølge Wall Street Journal er SOPA-sagen også et eksempel på, at de store internet-giganter har lært hvordan de skal bruge nettet - og især sociale medier - til at lægge pres på det politiske system. Kampen mod piratloven er blevet organiseret online gennem hjemmesider som BlackOutSopa.org. Det kulminerer altså med den store blackout i dag.

Den store indflydelse som Google og Facebook har i dag understreges af, at den tidligere talsmand for det Hvide Hus, Joe Lockhardt, nu er ansat hos Facebook.

Den etablerede mediebranche har også forsøgt at samle støtte online gennem grupper som Coalition Against Counterfeiting and Piracy, der fortæller om sin side af sagen på fightonlinetheft.com. Men ellers har strategien primært været at få piratloven igennem uden den store offentlige diskussion. En strategi, som altså nu er mislykkes.

Flere af de store medier, som Washington Post, Guardian og NPR, er gået sammen om en usædvanlig aktion for at hjælpe læserne med at komme igennem dagen uden Wikipedia. De opfordrer læserne til at stille spørgsmål på Twitter med hash-tag'en #altwiki.

Der er også en guide til, hvordan man overlever den store blackout. De gode råd: "Prøv et leksikon", "Der findes et sted som kaldes et bibliotek" og "Ring til din bedstefar".
IT-JOB

Unik System Design A/S

Enterprise Architect

Unik System Design A/S

Account Manager

Liva Healthcare ApS

Information Security Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.