Artikel top billede

Obama-rival rasler med cybersablen

Den måske kommende amerikanske præsidentkandidat Newt Gingrich truer landets fjender med cyberkrig.

Den tidligere kongresleder Newt Gingrich vandt stort i Republikanernes primærvalg i South Carolina i sidste uge - og han kan blive partiets kandidat i det kommende præsidentvalg, hvor han så skal kæmpe med Barack Obama om det Hvide Hus. Den 69-årige er kendt for sine meget specielle holdninger til internet og cyberkrig. Han har allerede truet Rusland og Kina med elektroniske angreb, hvis de foretager cyberspionage mod USA.

"Jeg mener at vi bliver nødt til at behandle statsbaserede spionage-aktiviteter som krigshandlinger. Og jeg mener at vi skal reagere på det og forvolde dem en smerte så de lærer ikke at gøre det igen," sagde Gingrich som svar på et spørgsmål om elektronisk spionage.

I USA er man bekymret over, at kinesiske statshackere bryder ind hos amerikanske virksomheder i stor stil og stjæler deres forretnings-hemmeligheder, som så kan bruges til at sikre kinesiske rivaler et forspring på markedet.

Gingrich har tidligere blæst til cyberkrig mod Iran og advaret mod et "cyber Pearl Harbor" - altså et ødelæggende elektronisk angreb mod USA's infrastruktur.

Han frygter især en elektromagnetisk puls, også kaldet EMP, som det fremgår af denne artikel i New York Times. Hvis et atomvåben detoneres højt over USA kan det sende en elektromagnetisk chokbølge ned over landet, som vil ødelæggede elektroniske kredsløb og dermed lamme alt fra computere til mobiltelefoner. Landet sendes tilbage til middelalderen.

Men det er kun en teori; ingen ved, om det faktisk fungerer.

"Millioner vil dø bare i den første uge," skrev Gingrich i et forord til en science-fiction roman om EMP-angreb i 2009.

Bogen beskriver en verden hvor biler går i stå, fly falder ned fra luften og køleskabene holder op med at fungere. Horder af vildmænd sværmer rundt i civilisationens rester.

Fænomemet er faktisk observeret i den virkelige verden. Efter en prøvesprængning over Stillehavet i 1962 gik lysene ud på Hawaii.

Men i 1963 indgik stormagterne en aftale om at stoppe alle overjordiske atomsprængninger, og dermed var det også slut med at observere EMP-effekter.

Gingrich er ikke i tvivl om, at truslen er reel.

"Hvis vi ikke forbereder os, kan vi miste vores civilisation på få sekunder," sagde han i 2009 og opfordrede til at ramme Iran og Nordkorea inden de er klar til at true USA.

Men selv i forskerkredse er der skepsis overfor påstanden om, at en atomeksplosion i atmosfæren kan slukke lyset i et helt land.

"Hvis terrorister vil gøre noget alvorligt, så vil de bruge et masseødelæggelses-våben - ikke et masseforstyrrelses-våben. De vil ikke satse på komplekse sekundære effekter af en eksplosion, hvor fysikken stadig er meget usikker," siger atomfysikeren Yousaf M. Butt til New York Times.

Den republikanske politiker Gingrich er dog kendt for at være på forkant med informations-teknologien - selvom han ikke selv bruger den ret meget. Han forudsagde allerede i 1971, at "computertid bliver lige så billig som at ringe med telefonen i dag".
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere