Artikel top billede

Wikileaks vil måske flytte sine servere offshore

En gammel fæstning i Nordsøen kan blive det nye hjemsted for Wikileaks.

Flere anonyme kilder i hacker-miljøet siger til den konservative amerikanske tv-station Fox News at Julian Assange's partnere er i gang med at købe en båd for at flytte Wikileaks-serverne ud til havs. Det skal sikre at serverne fortsat kan holdes kørende selvom de amerikanske myndigheder forsøger at lukke dem ned.

"De kan fortsætte med at køre Wikileaks og ingen kan røre dem. Når du har nået en bestemt afstand fra land, så gælder andre love. Her kan de ikke retsforfølge ham. Han er ikke en idiot, han er faktisk meget intelligent," siger en af kilderne til Fox.

Der spekuleres på at Wikileaks måske vil flytte sine servere til Principality of Sealand, der blev stiftet på et søfort ud for den engelske kyst helt tilbage i 1967. Ejeren har udråbt søfortet som en selvstændig stat eller "mikro-nation" - men ingen andre lande har anerkendt dette.

Men andre afviser at Wikileaks kan slippe for retsforfølgelse blot ved at flytte sine servere. Det vil kræve at Julian Assange og hans folk også selv flytter ud på havet.

"Det betyder ikke noget hvor deres data ligger. Du kan retsforfølge personer, du kan ikke retsforfølge servere. Så hvis Wikileaks-folkene vil bo på en platform på Nordsøen og undervise deres børn der ... for mennesker med et liv giver det ikke meget mening," siger Jim Dempsey fra tænketanken Center for Democracy and Technology i Washington.

En anden kilde siger at man har forsøgt at placere serverne på gamle militærbåde i internationalt farvand.
 
Principality of Sealand er allerede online - indtil 2008 havde firmaet HavenCo en serverfarm på det gamle søfort. Den selvudråbte prins Roy Bates - der kalder Sealand for et "konstitutionelt monarki" - hævder overfor Fox News at mindst ét firma i øjeblikket har servere på søfortet, som er forbundet med nettet over satellit og trådløse radioforbindelser til kysten.

Sealand har netop relanceret sin hjemmeside og har annonceret planer om at sælge mailadresser med endelsen .sea. Dette domæne er dog ikke anerkendt af internet-organisationen ICANN, men skal udbydes gennem et "alternativt internet".

Planen om at sende Wikileaks til havs kan ende med at give bagslag. En advokat og ekspert i cyberjura siger til Fox News, at det ligefrem kan gøre det lettere at få ram på Wikileaks.

"Nationerne vil sandsynligvis kunne gøre lige hvad de vil for at stoppe den uønskede aktivitet. Hvis du placerer dig selv uden for lovens ret, så gælder regler om ransagnings-kendelser og unødig magtanvendelse og al den slags der er sikret i forfatningen ikke længere," siger David Willson fra Titan Information Security Group.  

Det ser ikke ud til at Julian Assange har tænkt sig at holde lav profil. Han har netop fået sit eget talkshow, der skal sendes på en russisk tv-station.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.