Artikel top billede

Wikileaks vil måske flytte sine servere offshore

En gammel fæstning i Nordsøen kan blive det nye hjemsted for Wikileaks.

Flere anonyme kilder i hacker-miljøet siger til den konservative amerikanske tv-station Fox News at Julian Assange's partnere er i gang med at købe en båd for at flytte Wikileaks-serverne ud til havs. Det skal sikre at serverne fortsat kan holdes kørende selvom de amerikanske myndigheder forsøger at lukke dem ned.

"De kan fortsætte med at køre Wikileaks og ingen kan røre dem. Når du har nået en bestemt afstand fra land, så gælder andre love. Her kan de ikke retsforfølge ham. Han er ikke en idiot, han er faktisk meget intelligent," siger en af kilderne til Fox.

Der spekuleres på at Wikileaks måske vil flytte sine servere til Principality of Sealand, der blev stiftet på et søfort ud for den engelske kyst helt tilbage i 1967. Ejeren har udråbt søfortet som en selvstændig stat eller "mikro-nation" - men ingen andre lande har anerkendt dette.

Men andre afviser at Wikileaks kan slippe for retsforfølgelse blot ved at flytte sine servere. Det vil kræve at Julian Assange og hans folk også selv flytter ud på havet.

"Det betyder ikke noget hvor deres data ligger. Du kan retsforfølge personer, du kan ikke retsforfølge servere. Så hvis Wikileaks-folkene vil bo på en platform på Nordsøen og undervise deres børn der ... for mennesker med et liv giver det ikke meget mening," siger Jim Dempsey fra tænketanken Center for Democracy and Technology i Washington.

En anden kilde siger at man har forsøgt at placere serverne på gamle militærbåde i internationalt farvand.
 
Principality of Sealand er allerede online - indtil 2008 havde firmaet HavenCo en serverfarm på det gamle søfort. Den selvudråbte prins Roy Bates - der kalder Sealand for et "konstitutionelt monarki" - hævder overfor Fox News at mindst ét firma i øjeblikket har servere på søfortet, som er forbundet med nettet over satellit og trådløse radioforbindelser til kysten.

Sealand har netop relanceret sin hjemmeside og har annonceret planer om at sælge mailadresser med endelsen .sea. Dette domæne er dog ikke anerkendt af internet-organisationen ICANN, men skal udbydes gennem et "alternativt internet".

Planen om at sende Wikileaks til havs kan ende med at give bagslag. En advokat og ekspert i cyberjura siger til Fox News, at det ligefrem kan gøre det lettere at få ram på Wikileaks.

"Nationerne vil sandsynligvis kunne gøre lige hvad de vil for at stoppe den uønskede aktivitet. Hvis du placerer dig selv uden for lovens ret, så gælder regler om ransagnings-kendelser og unødig magtanvendelse og al den slags der er sikret i forfatningen ikke længere," siger David Willson fra Titan Information Security Group.  

Det ser ikke ud til at Julian Assange har tænkt sig at holde lav profil. Han har netop fået sit eget talkshow, der skal sendes på en russisk tv-station.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere