Artikel top billede

Sådan løste danske Riidr striden med Apple

Riidr blev ramt af Apples prisbombe sidste år. Nu lyder der mildere toner og Riidr har sluttet fred med Apple - men satser samtidig også på konkurrenten Android.

Den danske e-boghandel Riidr blev sidste år ramt af Apples krav om at alle iOS-applikationer skal bruge Apples eget In App Purchase system til at sælge indhold. For et år siden kunne ComON fortælle, at Apple havde afvist to nye versioner af Riidrs app til iPhone og iPad, fordi den brugte et andet system end In App Purchase til at købe indhold.

Nu er der så gået et år og ComON har igen talt med Riidr for at høre, hvordan forholdet til Apple har udviklet sig. Riidr betegnede sidste år de nye krav fra Apple som "utroligt skadelige". Hvis man bruger In App Purchase beholder Apple 30 procent af beløbet - ligesom det er tilfældet med apps solgt i App Store.

Et af stridspunkterne var kravet om, at indholdet skulle tilbydes inde i applikationen til den samme eller lavere pris, som det sælges til uden for applikationen. Det ville tvinge Riidr til at hæve sine priser i applikationen og i sin webshop. Men som ComON kunne fortælle sidste sommer, fandt man en smutvej hos Riidr. Det betyder at man kan køre med differentierede priser gennem app'en i forhold til hjemmesiden.

Med den seneste version af sin Riidr app til iOS har det danske firma sørget for, at man frit kan synkronisere bøgerne på tværs af platforme. Det er nu muligt at købe e-bøger via Riidrs hjemmeside - uden at en del af pengene lander i lommen på Apple - og bagefter læse dem i iOS applikationen. Man kan også købe i applikationen med In App Purchase og så synkronisere dem til andre platforme.

"Det betyder, at brugeroplevelsen holdes intakt, hvilket har været en af de vigtigste årsager til at vi hos Riidr er gået med til at implementere In App Purchase," siger direktør Anders Breinholst fra Riidr.

Mange andre e-bogsudbydere har afvist In App Purchase og helt fjernet muligheden for at købe bøger i deres applikationer til Apple-enheder. Det gælder blandt andet Amazon og Kobo.

"Selvom Apple nu også skal have sin del af kagen, er der stadig meget at vinde ved at gøre det nemt for læserne i Riidr applikationen. Amazon har valgt i stedet at lave en HTML5 løsning, men det mener vi ikke endnu er den optimale vej, da det stiller krav til at man skal være online og man kan endnu ikke gemme alle sine e-bøger i browseren," siger Anders Breinholst. 

En ny begrænsning melder sig

Tæt kontakt med Apple

Et andet problem har været en begrænsning i Apples system på, at man kun må have 3.000 titler til salg. Det er Riidr også kommet rundt om ved at introducere generelle 'price tiers' på e-bøger i stedet for at have dem oprettet individuelt.

"Da magazin app'en Zinio pludselig fik lov til at benytte In App Purchase systemet på den måde var vejen banet for at vi kunne benytte samme model. Havde det ikke være for den tætte kontakt vi har med Apple havde det været meget svært at gennemskue, hvilke løsninger Apple ville acceptere," siger Anders Breinholst.

Men Riidr fokuserer ikke kun på iOS. Firmaet er også netop kommet med en ny Android-app.

"Vi er meget glade for Riidrs nye Android applikation - det er dejligt at være på en platform, som har en mere åben tilgang til applikationer. I fremtiden kommer vi til at lægge utrolig meget vægt på Android applikationen, da vi kan se et stort marked vokse samtidig med det stigende salg af Android tablets og telefoner," siger han.

Indbygger licens til Adobe DRM

Udvider med flere internationale titler

E-boghandleren har valgt at satse på e-bøger med Adobes DRM-beskyttelse, mens de største forlag i Danmark har valgt at bruge vandmærke-beskyttelse til deres e-bøger.

I den skønlitterære kategori udkommer stort set alle e-bøger med vandmærker. Der har været så stor vækst i udgivelser beskyttet med vandmærke, at de nu udgør ca. 80 pct. af alle danske e-bogstitler, men der findes stadig forlag, som har et stærkt ønske om at fastholde DRM-beskyttelse. Dette gælder især titler indenfor uddannelse, hvor frygten for pirateri stadig kan spores.

"Grunden til vi har fået licens på at åbne Adobe DRM e-bøger, er at vores brugere har udvist stor interesse for e-bøger beskyttet med netop Adobe DRM. Vi ser stadig mange danske, men bestemt også internationale forlag, som stiller krav til sikkerheden på e-bøgerne, specielt på e-bøger egnet til undervisning. Da vi har oplevet en stor efterspørgsel på engelske titler, og andre original sprog, er det et 'must' at have muligheden for at vise Adobe DRM sikrede e-bøger," siger Anders Breinholst.

Adobe DRM har tidligere været forbundet meget besvær for læserne, som selv skulle finde de rigtige programmer og manuelt synkronisere e-bøgerne. Riidr vil gøre det lettere ved at have en Adobe licens i Riidr applikationerne til iOS og Android. Her sker verificeringen og synkroniseringen af e-bøger automatisk, uden at læseren behøver at gøre noget.

Det betyder også, at Android-applikationen nu kan bruges til at hente bøger fra e-reolen.dk, som er de danske bibliotekers e-bogsudlån. Her kan man nu hente bøgerne direkte fra browseren og ind i applikationen.

Riidr fortæller at integrationen af Adobe DRM skal bane vejen for, at man kan lancere mere end 250.000 nye internationale titler inden sommerferien.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere