Artikel top billede

3 står alene - ingen andre teleselskaber vælger DPI-blokering

3's konkurrenter holder fast i simpel DNS-blokering.

De resterende teleselskaber i Danmark vil med stor sandsynlighed snart modtage breve fra Rettighedsalliancen om at følge fogedretskendelsen - og også blokere adgangen til Grooveshark for selskabernes kunder, som 3 er blevet pålagt.

Men 3's konkurrenter i branchen vil ikke følge 3's eksempel med at vælge deep packet inspection (DPI) for at leve op til dommens ord.

"Der er ikke andre selskaber, der kommer til at lave denne type blokering," siger Jakob Willer, der er direktør i brancheforeningen Telekommunikationsindustrien.

3 oplyste i går, at selskabet har iværksat blokeringen af Grooveshark for danske kunder ved at anvende DPI. Ved tidligere sager, der har krævet Pirate Bay og ulovlige medicin-forhandlere blokeret, har teleselskaberne anvendt en mere simpel blokering med DNS-spærringer - der groft sagt fjerner linket til den pågældende hjemmeside. DPI er en mere grundig overvågning af nettrafikken, hvor datapakker bliver analyseret.

Dommen stiller ingen krav om DPI

Telekommunikationsindustrien samler de fleste teleoperatører i Danmark, bortset fra 3, og ifølge alle de medlemsfirmaer, som Jakob Willer har drøftet sagen med, står 3 alene med sin skærpede overvågning.

"Der er helt klart en opfattelse af, at den måde man kan efterleve denne type domme på, er med en DNS-blokering, og den seneste dom ændrer ikke et hak ved det," siger direktøren.

"Det er ikke en følge af selve dommen, at man skal skærpe spærringsmidlerne, og af samme grund er det ikke noget, de andre selskaber vil begynde på. Man holder fast i det almindeligt brugte og anerkendte - altså en DNS-blokering".

Ulovligt i EU?

En afgørelse ved EU-domstolen afgjorde for nyligt, at internetudbydere og nettjenester som Facebook ikke kan tvinges til at lave systematisk overvågning af sine brugeres trafik.

Dommen har fået Grooveshark til at hævde, at den danske blokering kan være i strid med EU-ret. Det er dog næppe tilfældet, da EU-afgørelsen handler om at pålægge selskaber en generel pligt til at overvåge og filtrere trafik for at hindre copyright-krænkelser. I sagen om Grooveshark er der tale om en "specifik blokering" og den grundige filtrering, som 3 har valgt, er frivillig.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere