Artikel top billede

Solstormen blev en fuser

Jorden blev ramt af en kraftig solstorm i denne uge, men der er ingen meldinger om problemer med den globale kommunikation.

Tidligere i denne uge blev der advaret mod en af de kraftigste solstorme i de sidste fem år - en såkaldt G3 på skalaen fra 1-5 hos den amerikanske National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA). Heftige udbrud på Solen som dette kan forstyrre den globale elektroniske kommunikation, riste satellitter og afbryde strømforsyningen i store områder.

Men det skete ikke. Faktisk er der stort set ingen meldinger om forstyrrelser og NOAA har nu nedgraderet stormen til G1. Der kan stadig komme problemer i løbet af fredag, men det ser ud til at det værste er overstået.

Det skriver The Register, som også har en (lettere indviklet) forklaring på, hvorfor stormen trak over uden at efterlade større skader. Det ser nemlig ud til, at det magnetiske felt i partikelskyen fra Solen var orienteret på en sådan måde, at det mere eller mindre prellede af på Jorden.

Det kan sammenlignes med en bold, hvor det er nemt at se, hvilken retning den flyver i - men svært at forudsige boldens spin.

Det bekræftes også hos DMI, der har fulgt det massive soludbrud.

"Magnetfeltet i CME'en vender nemlig umiddelbart på en sådan måde, at det forhindrer de energirige partikler i at løbe direkte ned i Jordens magnetfelt. Det lægger formentlig en dæmper på nordlysaktiviteten," skriver DMI på sin hjemmeside.

CME er en forkortelse for Coronal Mass Ejection. Hos SpaceWeather.com man kan selv følge med i solstormen. Her er der også billeder af nordlys over Island fra sidste nat, som er en af de mest synlige konsekvenser af solstormen.

Solens aktivitet svinger op og ned med en gennemsnitlig periode på ca. 11 år. Den nuværende cyklus forventes at toppe i 2013.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere