Artikel top billede

Solstormen blev en fuser

Jorden blev ramt af en kraftig solstorm i denne uge, men der er ingen meldinger om problemer med den globale kommunikation.

Tidligere i denne uge blev der advaret mod en af de kraftigste solstorme i de sidste fem år - en såkaldt G3 på skalaen fra 1-5 hos den amerikanske National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA). Heftige udbrud på Solen som dette kan forstyrre den globale elektroniske kommunikation, riste satellitter og afbryde strømforsyningen i store områder.

Men det skete ikke. Faktisk er der stort set ingen meldinger om forstyrrelser og NOAA har nu nedgraderet stormen til G1. Der kan stadig komme problemer i løbet af fredag, men det ser ud til at det værste er overstået.

Det skriver The Register, som også har en (lettere indviklet) forklaring på, hvorfor stormen trak over uden at efterlade større skader. Det ser nemlig ud til, at det magnetiske felt i partikelskyen fra Solen var orienteret på en sådan måde, at det mere eller mindre prellede af på Jorden.

Det kan sammenlignes med en bold, hvor det er nemt at se, hvilken retning den flyver i - men svært at forudsige boldens spin.

Det bekræftes også hos DMI, der har fulgt det massive soludbrud.

"Magnetfeltet i CME'en vender nemlig umiddelbart på en sådan måde, at det forhindrer de energirige partikler i at løbe direkte ned i Jordens magnetfelt. Det lægger formentlig en dæmper på nordlysaktiviteten," skriver DMI på sin hjemmeside.

CME er en forkortelse for Coronal Mass Ejection. Hos SpaceWeather.com man kan selv følge med i solstormen. Her er der også billeder af nordlys over Island fra sidste nat, som er en af de mest synlige konsekvenser af solstormen.

Solens aktivitet svinger op og ned med en gennemsnitlig periode på ca. 11 år. Den nuværende cyklus forventes at toppe i 2013.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere