Artikel top billede

Solenergi til datacentre er et pr-stunt

Både Apple og Facebook bygger store solanlæg i nærheden af deres datacentre. Men de kan slet ikke levere nok strøm til at holde serverne kørende.

Apple bygger et gigantisk solkraftværk på et område på 70 hektar i nærheden af et af sine store datacentre i byen Maiden i North Carolina. Facebook har også installeret solpaneler ved sit nye datacenter i Prineville, Oregon. Men der er måske snarere tale om et pr-stunt end et seriøst forsøg på at skaffe grøn energi.

Det mener Amazons datacenter-guru James Hamilton, der også tidligere har været datacenter-arkitekt hos Microsoft.

"Jeg kan ikke få tallene til at hænge sammen og jeg spørger mig selv om disse store solanlæg i virkeligheden er noget, der ligger mellem en dårlig ide og ren marketing, hvor effekten på miljøet er rent optisk," skriver han i sin blog.

Det er en kendt sag at datacentre sluger meget strøm og det udgør en stor del af prisen for at holde et datacenter kørende. James Hamilton har regnet sig frem til, at Apples solanlæg kun er i stand til at levere fire procent af den energi, som datacenteret behøver - selvom det altså fylder et enormt areal.

Det ser endnu værre ud med Facebooks solpaneler, som skulle være i stand til at producere 100 kilowatt - men Hamilton mener at det faktiske tal snarere er 13,75 kilowatt. Det er kun 0,055 pct. af den totale energi, som datacenteret behøver.

"Det kan måske holde belysningen i datacenteret kørende men det har næsten ingen målelig effekt på det totale energiforbrug," skriver han.

En talsmand for Facebook bekræfter da også overfor Wired, at solenergien faktisk bruges til belysningen - og ikke meget andet. Her betegner man anlægget som et eksperiment.

Hvis man skal bygge et solkraftværk som kan forsyne et helt datacenter med energi, så vil det kræve et enormt areal som er mange gange større end datacenteret, konstaterer Hamilton.

Han mener at det er bedre at investere i nye køleteknologier og energieffektive servere og storage-anlæg for at reducere strømforbruget og dermed miljøbelastningen.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.