Artikel top billede

Få vibrerende gps-navigation direkte i rattet på din bil

Det er ren Gran Turismo. Et vibrerende rat fortæller dig, hvilken vej du skal dreje.

Garvede Playstation-spillere kender sikkert følelsen af at sidde foran skærmen med et rat, der vibrerer i takt med motoren på en Gran Turismo-racer, der drøner ned af Nordschleifen på Nürburgring.

Men nu skal rattet i din bil også have indbygget en vibrator.

Ikke for at få din bil til at virke ekstra potent, når du sidder bag rattet. Men for at gøre din gps-navigation mere sikker og effektiv.

Teleselskab vil øge trafiksikkerheden

I øjeblikket arbejder forskere fra det amerikanske teleselskab AT&T's forskningsdivision, AT&T Labs, på at øge trafiksikkerheden ved at udvikle bilrat med vibrationer.

Rattets vibrationer skal fungere som en retningsviser, så du slipper for at skulle flytte øjnene til gps-enhedens skærm. 

Ifølge forskningsmagasinet Technology Review, der udgives af det verdensberømte amerikanske universitet Massachusetts Institute of Technology (MIT), håber forskerne på, at rattet kan reducere antallet af trafikdrab, som forårsages af bilister, der lader sig distrahere af gps-enheder og mobiltelefoner.

I USA er det mere end 3.000 bilister om året, der mister livet på den bekostning. Og sidste år viste en dansk undersøgelse foretaget af forsikringsselskabet Codan, at fire ud af 10 danskere indrømmer, at de skriver sms-beskeder under kørslen.

Det sker på trods af, at det 20-dobler risikoen for at blive impliceret i en trafikulykke.

Forsøg med prototype

Der er allerede blevet udviklet en prototype af det vibrerende rat, der blandt andet er blevet brugt i simulator-forsøg.

Forsøgene viser, at det vibrerende rat får forsøgspersonernes øjne til at blive længere tid på vejen, end hvis de kun bruger almindelig gps-navigation.

Prototypen er udstyret med i alt 20 forskellige vibrerende punkter, der er placeret hele vejen rundt på rattet. Og skal du eksempelvis dreje til højre, vil du mærke et mønster af vibrationer, der bevæger sig fra venstre mod højre på rattet.

Der arbejdes også med andre anvendelsesmuligheder for det vibrerende rat.

Ifølge Technology Review vil det også være muligt at bruge rattet til at oplyse føreren om biler eller cyklister, der gemmer sig i bilens blinde vinkler.

Fjern distraktioner med apps

Vi må dog sandsynligvis vente nogle år endnu, før vi møder denne type rat i vores biler. Men allerede i dag findes der flere forskellige og mere lavpraktiske løsninger, der kan fjerne distraktioner under kørslen.

Her i spalterne har vi blandt andet omtalt Android-app'en Auto-sms, der automatisk kan svare på sms-beskeder, når du sidder i bilen eller er optaget af andre gøremål

Eksempelvis kan du med Auto-sms lave et automatisk svar, hvor du oplyser, at du i øjeblikket sidder bag rattet, men vil svare på beskeden senere.

Og har du den nye iPhone 4S, kan du bruge Apples stemmestyringsfunktionen Siri til at diktere sms-beskeder og mails. Desværre virker Siri endnu ikke på dansk.

Til gengæld har alle iPhones en mere simpel og effektiv stemmestyringsfunktion, der også virker på dansk. Funktionen gør det muligt at lave opkald ved blot at sige kommandoen "ring op" efterfulgt af navnen på den person, du vil ringe til.

Læs også:

Mercedes er klar med top-latterlig Facebook-integration

Her er en gratis gps-app til din smartphone

Du kan undgå at holde for rødt lys med denne app




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere