Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Få vibrerende gps-navigation direkte i rattet på din bil

Det er ren Gran Turismo. Et vibrerende rat fortæller dig, hvilken vej du skal dreje.

Garvede Playstation-spillere kender sikkert følelsen af at sidde foran skærmen med et rat, der vibrerer i takt med motoren på en Gran Turismo-racer, der drøner ned af Nordschleifen på Nürburgring.

Men nu skal rattet i din bil også have indbygget en vibrator.

Ikke for at få din bil til at virke ekstra potent, når du sidder bag rattet. Men for at gøre din gps-navigation mere sikker og effektiv.

Teleselskab vil øge trafiksikkerheden

I øjeblikket arbejder forskere fra det amerikanske teleselskab AT&T's forskningsdivision, AT&T Labs, på at øge trafiksikkerheden ved at udvikle bilrat med vibrationer.

Rattets vibrationer skal fungere som en retningsviser, så du slipper for at skulle flytte øjnene til gps-enhedens skærm. 

Ifølge forskningsmagasinet Technology Review, der udgives af det verdensberømte amerikanske universitet Massachusetts Institute of Technology (MIT), håber forskerne på, at rattet kan reducere antallet af trafikdrab, som forårsages af bilister, der lader sig distrahere af gps-enheder og mobiltelefoner.

I USA er det mere end 3.000 bilister om året, der mister livet på den bekostning. Og sidste år viste en dansk undersøgelse foretaget af forsikringsselskabet Codan, at fire ud af 10 danskere indrømmer, at de skriver sms-beskeder under kørslen.

Det sker på trods af, at det 20-dobler risikoen for at blive impliceret i en trafikulykke.

Forsøg med prototype

Der er allerede blevet udviklet en prototype af det vibrerende rat, der blandt andet er blevet brugt i simulator-forsøg.

Forsøgene viser, at det vibrerende rat får forsøgspersonernes øjne til at blive længere tid på vejen, end hvis de kun bruger almindelig gps-navigation.

Prototypen er udstyret med i alt 20 forskellige vibrerende punkter, der er placeret hele vejen rundt på rattet. Og skal du eksempelvis dreje til højre, vil du mærke et mønster af vibrationer, der bevæger sig fra venstre mod højre på rattet.

Der arbejdes også med andre anvendelsesmuligheder for det vibrerende rat.

Ifølge Technology Review vil det også være muligt at bruge rattet til at oplyse føreren om biler eller cyklister, der gemmer sig i bilens blinde vinkler.

Fjern distraktioner med apps

Vi må dog sandsynligvis vente nogle år endnu, før vi møder denne type rat i vores biler. Men allerede i dag findes der flere forskellige og mere lavpraktiske løsninger, der kan fjerne distraktioner under kørslen.

Her i spalterne har vi blandt andet omtalt Android-app'en Auto-sms, der automatisk kan svare på sms-beskeder, når du sidder i bilen eller er optaget af andre gøremål

Eksempelvis kan du med Auto-sms lave et automatisk svar, hvor du oplyser, at du i øjeblikket sidder bag rattet, men vil svare på beskeden senere.

Og har du den nye iPhone 4S, kan du bruge Apples stemmestyringsfunktionen Siri til at diktere sms-beskeder og mails. Desværre virker Siri endnu ikke på dansk.

Til gengæld har alle iPhones en mere simpel og effektiv stemmestyringsfunktion, der også virker på dansk. Funktionen gør det muligt at lave opkald ved blot at sige kommandoen "ring op" efterfulgt af navnen på den person, du vil ringe til.

Læs også:

Mercedes er klar med top-latterlig Facebook-integration

Her er en gratis gps-app til din smartphone

Du kan undgå at holde for rødt lys med denne app
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.